Ihmiset

Haitari soi ja läskisoossi maistuu kesäpäivillä

Nellimin kyläyhdistys järjesti Nellimin kesäpäivät Inariviikkojen yhteydessä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta kolttasaamelaisten asuttamisesta, joten juhlavuosi oli myös teemana kesäpäivillä. Juhlan ohjelmistossa kuultiin harmonikka- ja kitaramusiikkia Hannu Huumosen ja Erkki Kiviniemen esittämänä. Lisäksi saatiin nauttia Anna Lumikiven ja Hanna-Maaria Kiprianoffin sulosointuja. Yllätysesiintyjänä päästiin nauttimaan Nellimin omaa tyttöä, 87-vuotiasta Katri Jeffremoffia, joka tempaisi yllättäen kaikkien tunteman Inarinjärven kokonaisuudessaan ja vieläpä koltankielellä.

– Osaan laulaa tämän laulun monella kielellä, Katri Jeffremoff kertoi ja lauloi laulun viimeisen säkeistön myös ruotsinkielellä.

Nellimin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Määttä kertoi tapahtuman järjestelyjen sujuvan kuin rasvattu.

– Nellimissä on vanhankansan talkoohenkeä. Juhlapaikka laitettiin pystöön automaattisesti pyytämättä. Kyllösen Mattikin on laittanut heinähaasiot pystöön, kuten joka vuosi, kiittelee Nellimin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Määttä.

Juhlaherkkuna perinteistä

Kesäpäivien herkkuruokana tarjoiltiin tuttuun tapaan läskisoossia. Tämä perinteinen sianlihakastike oli monen mieleen ja juhlaväestä moni sanoikin, että olivat odottaneet vuoden, että pääsivät maistamaan läskisoossia jälleen. Pekka Purontakainen oli kesäpäivien ajan kauhan varressa ja hän oli valmistanutkin ruokatarjonnat juhliin. Purontakainen oli valmistanut läskisoossia ja haukea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sianlihaa, voita, vettä ja suolaa, listaa Purontakainen soossin ainesosia.

– Läskisoossiperinne lähti aikoinaan rännijuhlista, joita järjestimme monet kerrat. Nyt kesäjuhlaa vietetään tässä meidän puistoalueella satamassa ja läskisoossi haluttiin säilyttää tarjoiluissa, Määttä kertoo.

Ihmisillä on monesti ennakkoluuloja tästä metsureiden voimaruuasta.

– Ei sen parempaa olekkaan kuin läskisoossi, tuumaa Leena Saijets .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kangasalalta kotoisin oleva Vesa Nieminen oli ensimmäistä kertaa Nellimin kesäjuhlilla. Hän aikoi maistaa myös läskisoossia.

– Olen maistanut läskisoossia hyvin nuorena. Nyt minulle kehuttiin tätä ruokaa, joten oli kyllä pakko maistaa. Naapurit olivat täällä syömässä ja he suosittelivat, sanoo Nieminen.

Vesa Nieminen on alueen mökkiläisiä. Hänellä on mökki Paksuniemessä ja on kulkenut alueella yli 30 vuotta.

– Ei olla osuttu tänne tähän aikaan että ois nämä juhlat. Tää on tällainen rauhallinen kyläjuhla. Mukavaa musiikkia. Ja kolttasaamelaisten teema ainakin ittee kiinnosti. Oli hienoa kuulla sitä historiaa. Näin vanhemmiten on alkanut tuo historiakin kiinnostaa, Nieminen kertoo.

Ilmoita asiavirheestä