Ihmiset

Gold Rush Runin läpäissyt Ossi Kaltti: ”Päämääränä oli maalilinja, ei sijoitus”

Tankavaarasta käsin käytävä pitkän matkan valjakkokisa Gold Rush Run 501 on samalla karsintakilpailu lajin kuningasmatkalle Finnmarksløpetille, joka kisataan maaliskuussa Norjassa.

KAKSI VIIKKOA ENNEN KISAA

Tammikuun puolivälissä, tasan kaksi viikkoa ennen kuin kisavaljakot starttaavat Tankavaaran Kultakylästä yli 500 kilometrin pituiselle kisamatkalleen, kisajärjestelyt ovat jo täydessä vauhdissa.

Yksi kisaisännistä on ivalolainen huskysafariyrittäjä Ossi Kaltti . Hän on tyytyväinen – ja syystäkin. Kisaan on ilmoittautunut 40 osanottajaa, mikä on hänen tietääkseen ennätysmäärä pitkän matkan avoimen luokan koiravaljakkokisassa koko maailmassa.

Ensimmäisen kerran kisa järjestettiin vuonna 2014, kun eteläisemmässä Suomessa jouduttiin huonon lumitilanteen vuoksi perumaan paljon valjakkokisoja. Kaltti ideoi ja järjesti ensimmäiset kisat pikavauhtia yhdessä puolisonsa Sinin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo ensimmäisenä vuonna tapahtuma sai paljon positiivista palautetta sekä kilpailureitistä että hyvästä ja rennosta tunnelmasta, joten jatkoa seurasi.

– Pitkän matkan kisoille ei ole paljon tarjontaa, joten kisa herättää paljon kiinnostusta myös sen vuoksi, Kaltti selittää.

Nyt kilpailijoita saapuu Pohjois-Sodankylään ulkomaita myöten ja mukana saattaa olla kerralla jopa kymmenen eri kansallisuutta.

Matkailualalla toimivalle yrittäjälle joulunaika on ollut todella kiireinen. Itsekin kisaan osallistuva Kaltti on kuitenkin luottavaisin mielin: ainakin koirat ovat saaneet tarpeeksi harjoitusta, vaikka hänen täytyy jakaa oma aikansa yrityksen ja kisajärjestelyiden kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haastavinta on valmistautua itse, koska on niin paljon muitakin hommia, kuten reittien valmistelua. Vähillä unilla mennään ennen kisaa, hän nauraa.

Tänä vuonna hän kisaa melko lailla samalla kokoonpanolla kuin aikaisemminkin. Mukaan pääsee kuitenkin myös muutama nuori koira kokeilemaan pitkän matkan kisaa.

Edessä on vielä viimeinen 200–250 kilometrin mittainen treeni, minkä jälkeen harjoittelua kevennetään, jotta koirat olisivat oikealla hetkellä terävimmässä kisakunnossaan.

Vaikka Gold Rush Run ei ole Kaltin tämän vuoden pääkisa, on hänen kuitenkin ylitettävä maalilinja. Se vaaditaan, jotta hän voi osallistua maaliskuussa järjestettävään Euroopan pisimpään valjakkokisaan Finnmarksløpetiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

LÄHTÖPÄIVÄ, TANKAVAARAN KULTAKYLÄ

Ensimmäisenä kisapäivänä Tankavaaran Kultakylässä olisi käyttöä kuulosuojaimille, kuten Ossi Kaltti ennusti. Yhteensä kisa-alueella on viitisen sataa koiraa, joista lähtevä ääni on melkoinen.

Alkupään lähtönumerot saaneiden kilpailijoiden koirat ovat jo valjastettuina kilparekien eteen ja ne pysyvät tuskin nahoissaan odottaessaan lähtökäskyä. Lähtöviivalle siirtyvien valjakoiden perään joudutaankin kiinnittämään mönkijä hidasteeksi, jotta koirat eivät vain päättäisi ampaista matkaan ennen aikojaan.

Keskipäiväksi kaavailtu lähtö on viivästynyt noin tunnilla, koska kisareitin varrelle on sattumalta osunut porosafari. Kunhan reitti on selvä, valjakot ampaisevat reitille kahden minuutin välein. Ossi Kaltti kilpailee lähtönumerolla 25, joten hänellä on vielä edessään jonkin verran odottelua.

Kaltti kertoo, että valmistautuminen kisaan sujui odotetusti: koirat ovat saaneet riittävästi harjoitusta ja liikuntaa, mutta omat yöunet ovat jääneet vähiin.

– Aikaa meni järjestelyissä ja uraa tehtäessä, mutta nyt pitäisi ainakin olla tosi hyvä ura, hän toteaa.

Lähtöpäivänä Tankavaarassa on 14 pakkasastetta, mikä Kaltin mukaan on hyvä kisasää, koska koirille ei tule juostessa niin kuuma. Seuraaville päiville on kuitenkin luvattu lämpenevää, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että koirien vauhti saattaa hieman hidastua.

– Paras olisi, jos oli sellaiset 10–15 astetta pakkasta, kun minullakin on aika karvaisia koiria, Kaltti sanoo.

Hänen valjakkonsa on pysynyt terveenä ja kokoonpano on juuri sellainen kuin hän sen alun perin suunnittelikin. Seuraavaksi vuorossa on viimeiset valmistelut ennen kisaa: koirille laitetaan tossut jalkaan ja vähän ennen lähtöä ne valjastetaan reen eteen.

Kaikki on valmista kauden ensimmäiseen kisaan. Takana on 4000 treenikilometriä ja matkaan lähdetään 16 koiran voimin. Jos matkan varrella sattuu loukkaantumisia tai väsähtämisiä, valjakkoa lyhennetään sen mukaan.

KISAN JÄLKEEN

Kolme päivää myöhemmin kilpailu on ohi. 34:stä matkaan lähteneestä kilpailijasta maaliviivan on ylittänyt 18. 16 valjakkoa on joutunut keskeyttämään syystä tai toisesta.

Ossi Kaltti oli maaliin asti päässeiden joukossa, mikä tarkoittaa, että puolentoista kuukauden kuluttua hän kisaa ensimmäistä kertaa Norjassa Finnmarksløpetissä. Silloin kisamatka on yli tuplasti pidempi, 1200 kilometriä.

Kaltti saapui maaliin viidentenätoista. Sijoitus on kuitenkin toissijaista.

– Kisa meni ihan loistavasti. Päämääränä oli maalilinja, ei sijoitus, hän toteaa.

Kuudestatoista matkaan lähteneestä koirasta Kaltin valjakossa maaliin asti juoksi 12. Se on monta koiraa enemmän kuin monella muulla kuskilla. Vertailun vuoksi: ainoastaan kisan voittaneella norjalaisella Steinar Kristensenillä niitä oli enemmän eli 13. Osa saapui maaliin vain kahdeksan koiran voimin.

Pitkien matkojen kisassa se on kuitenkin tyypillistä. Jos esimerkiksi mukana on nuoria koiria, jotka ovat vasta ensimmäisiä kertoja kisaamassa, ne otetaan herkästi pois valjakosta, jos ne osoittavat väsymyksen merkkejä.

Tällä kertaa haastavimmat olosuhteet sattuivat reittiosuudelle, joka kulki Inarijärvellä. Sään lämmettyä ura pehmeni, mikä aiheuttaa helposti rannevikoja. Kulkua voisi verrata esimerkiksi pehmeässä hiekassa juoksemiseen.

Joka tapauksessa Kaltille tullut palaute on ollut pelkästään positiivista. Säiden suhteen ei kukaan voi mitään, mutta tunnelma ja meininki on tänäkin vuonna ollut kohdillaan: otetaan tosissaan mutta ei vakavasti.

Seuraavan kerran Tankavaarassa kisataan Gold Rush Runin keskipitkän matkan kisassa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Gold Rush Run 501 numeroina

Tänä vuonna ilmoittautuneita 40, joista kuusi joutui perumaan tulonsa.

Lyhin etappi 72 km, pisin 100 km. Kisamatkan pituus yhteensä 512 km.

Koirat juoksevat 12–14 kilometrin keskivauhtia, jos olosuhteet suosivat.

Valjakossa juoksee enintään 16 koiraa.

Kilpakoira kuluttaa päivässä jopa 12 000 kaloria.

Kisan aikana kuluu noin 85 kiloa ruokaa.

Tämän vuoden voittaja suoriutui kisasta aikaan 2 päivää, 5 tuntia ja 48 minuuttia.

Keskeyttäneitä 16, maaliin päässeitä 18.

Ilmoita asiavirheestä