Hyvinvointi

Ensilumi kutsuu hiihtäjiä — y öksi tuvan lämpöön: onnistunut ja turvallinen retki vaatii ennakkosuunnittelua

Suunnittele reitti ja päivämatkat oman kunnon sekä olosuhteiden mukaan.

Vaikka pakkasmittari osoittaisi reiluja lukemia, tulee hiihtäjälle aina lämmin, kenties hiki. Varsinkin umpihangessa retkivarusteiden kanssa hiihtävällä paita kastuu helposti. Talvipäivän hiihtämisen jälkeen onkin mukavaa päästä majoittumaan tuvan lämpöön kuivattelemaan varusteitaan ja kokkaamaan kamiinalla.

Suunnittele retki huolella

Onnistunut ja turvallinen retki vaatii ennakkosuunnittelua. Suunnittele reitti ja päivämatkat oman kunnon sekä olosuhteiden mukaan. Pakkaa matkaan riittävästi evästä ja asianmukaiset varusteet. Tuvat tuovat vaeltajalle turva, siksi reitti onkin hyvä suunnitella ainakin osittain tupien mukaan. Urho Kekkosen kansallispuisto on suosittu vaelluskohde ainutlaatuisen laajan tupaverkoston ansiosta. Ennen retkeä kannattaa tutustua tupiin. Luontoon.fi-sivustolta löytyy tiedot kaikista Metsähallituksen ylläpitämistä tuvista. Sieltä voi tarkastaa mm. tupatyypin, tupaan sopivan henkilömäärän ja mistä tuvan voi varata.

Varaus- vai vuokratupaan?

Jos haluaa nauttia omasta rauhasta, kannattaa käyttää vuokratupaa tai -kammia. Ne voi vuokrata kokonaan omaan käyttöönsä seurueen koosta riippumatta. Varaustuvasta voi puolestaan varata vain petipaikan/henkilö. Varaustuvat kuten kaikki Urho Kekkosen kansallispuiston tuvat on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Varausvuorokausi kaikissa maksullisissa tuvissa ja kammeissa alkaa kello 14 ja päättyy kello 12.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Autiotupaa ei voi varata

Autiotupaan ei voi tehdä varauksia. Autiotupa on tällä hetkellä ainoa tupatyyppi, johon voi viedä lemmikkieläimiä sisälle muiden retkeilijöiden suostumuksella. Jos autiotupaan on liikaa tulijoita tai jos joku ei hyväksy koiraa tai muuta lemmikkieläintä tupaan sisälle, silloin oma majoite on tarpeellinen ja syytä olla matkassa.

Jos telttamajoitus ei kiinnosta, tee tupavaraus. Urho Kekkosen kansallispuiston tupia voi varata palvelupiste Kiehisessä Saariselällä. Lähetä sähköpostia, soita tai tule käymään. Avaimen voi noutaa Kiehisestä tai muista ilmoitetuista avaimennoutopaikoista.

Ilmoita asiavirheestä