Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Karigasniemi

Utsjoen kunnan länsilaidalla sijaitseva Karigasniemi on vilkas rajakylä. Norjan rajaan kiinni kasvaneessa kylässä kuuleekin suomen lisäksi päivittäin puhuttavan norjaa sekä tunturi- eli pohjoissaamea.

Noin 300 asukkaan Karigasniemellä toimii saamenkielinen päiväkoti Gollerássi sekä pohjoissaamen kielipesä. Varhaiskasvatuksen piirissä on 11 lasta. Karigasniemen koulussa on 49 oppilasta, joista suomenkielistä opetusta saa 14 ja saamenkielistä opetusta 35 oppilasta. Suurin osa koulun oppilaista on alakoululaisia. Yläkoulun puolella heitä opiskelee 15.

Lähimmät toisen asteen oppilaitokset sijaitsevat sadan kilometrin päässä Utsjoen ja Inarin kirkonkylissä. Inarissa opetusta tarjoaa Saamelaisalueen koulutuskeskus ja Utsjoella toimii saamelaislukio, joka on samalla koko EU:n pohjoisin lukio ja toisen asteen oppilaitos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muiden rajakylien tapaan myös Karigasniemellä on sen asukasmäärään nähden monipuoliset palvelut. Kylässä on muun muassa kaksi ruokakauppaa, kaksi polttoaineenjakelupistettä, Alko, rakennustarvikeliike sekä lukuisia majoituspalveluja.

Keskellä kylää sijaitseva Kalastajan majatalo on kuuluisa maukkaista ravintola-annoksistaan, joista tullaan nauttimaan Norjan puolelta asti. Hiljattain valmistunut majoituspuolen laajennusremontti mahdollistaa yösijan entistä useammalle matkailijalle. Karavaanareita ja telttailijoita puolestaan palvelee perinteikäs Camping Tenorinne, joka on ollut toiminnassa jo 60-luvun lopulta lähtien.

Kuntakeskukseen Utsjoelle matkaa kertyy sata kilometriä Tenon vartta kulkevaa maisemareittiä, jonka presidentti Maunu Koivisto vihki käyttöön vuonna 1983 sahaamalla poikki tenolaisen perinneveneen. Polveilevaa ja Tenojokea seurailevaa tieosuutta kutsutaan täydestä syystä Suomen kauneimmaksi.

Välimatkoja

Karigasniemi – Utsjoki 101 km

Karigasniemi – Ivalo 137 km

Karigasniemi – Saariselkä 168 km

Karigasniemi – Rovaniemi 424 km

Karigasniemi – Helsinki 1235 km

Ilmoita asiavirheestä