Paikallisuutiset

Ei pelkkää pupun ruokaa

Fitnessbuumin ja terveellisempien elämäntapojen myötä kasvisruoasta on tullut myös keski-ikäisten miesten ruokaa, sanoo Saariselällä toimivan Ravintola Petronellan keittiömestari Antti Hietanen.

Kun Antti Hietanen vasta aloitteli kokin uraansa, kasvisruokaa ei vielä yleisesti tehty omina annoksinaan, vaan se koostettiin muiden ruoka-annosten kasvislisukkeista. Vuosien mittaan kasvisruokavaihtoehdot ravintoloiden ruokalistoilla ovat kuitenkin yleistyneet.

Ravintola Petronellassa kasvisruoan kysyntä on tasaista ja sen osuus on noin viisi prosenttia kaikista pääruoka-annoksista. Hietanen on huomannut, että myös monet sekaruokavaliota noudattavat saattavat valita kasvisvaihtoehdon.

— Terveysnäkökulma on tärkeä ja lihansyöntiä vähennetään terveyssyistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasvisruokaa ei siis enää pidetä pelkkänä ”pupun ruokana”, vaan fitnessbuumin myötä se on löytänyt tiensä myös raavaiden miesten lautasille. Silti jossain määrin on edelleen vallalla harhakäsitys, että kasvisruoalla ei lähtisi nälkä.

— Ehkä siitä ei tule sellaista ähkyä, joten siksi sitä pidetään kevyenä vaihtoehtona. Yhden annoksen energiapitoisuus voi helposti olla kuitenkin yli tuhat kilokaloria, Hietanen pohtii.

Petronellan kasvisruoka-annoksissa proteiininlähteinä käytetään muun muassa sieniä, pähkinöitä ja maitotaloustuotteita, kuten vuohenjuustoa.

— Kasvisruoka on upea ruoka, kun sen tekee hyvin. Siinä on paljon makuja, Hietanen kehuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Italian maut kohtaavat lappilaiset raaka-aineet

Ravintola Petronella juhlii ensi vuonna kolmekymppisiään. Melkein puolet olemassaolostaan se on ollut Antti ja Virpi Hietasen luotsauksessa.

Petronellassa tarjoillaan pääosin lappilaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, mutta mukaan halutaan joka vuosi myös vaihtelua ja uusia tuulahduksia maailmalta. Tänä vuonna sitä tuo lakritsirisotto.

— Tykkäämme Italiasta, joten ruokalistalla on vaikutteita italialaisista klassikkoruoista, jotka muokkaantuvat hyvin Petronellan käyttämiin raaka-aineisiin. Lakritsirisotto on suosittua Italiassa ja sen voi helposti tehdä myös kasvisversiona. Silloin poropekonin sijaan käytetään marinoituja suppilovahveroita, Antti Hietanen sanoo.

Hän jatkaa kertomalla, että ruokalistaa muutetaan jonkin verran meneillään olevien ruokatrendien mukaan, mutta peruslinja on ollut sama alusta lähtien: hyvää ruokaa hyvistä raaka-aineista, riittävät annoskoot ja maltilliset hinnat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

— Ihmiset kuluttavat paljon energiaa hiihtokeskuksessa ja monille tämä saattaa olla päivän ainoa lämmin ruoka-ateria. Emme ole fine dining -ravintola sanan varsinaisessa merkityksessä, mikä näkyy myös hinnassa ja ruoka-annosten koossa, Hietanen selventää.

Hietanen suunnittelee à la carte -listan vuodeksi kerrallaan. Joka annokselle on lisäksi kahdesta kolmeen viinisuositusta. Uusia ideoita hän saa käymällä säännöllisesti ulkona syömässä sekä matkustelemalla.

— Sitten kirjoitan uuden idean tussilla keittiön seinälle muistiin odottamaan inspiraatiota.

Ja kun uusi resepti on valmis, muistiinpanon saa käsidesillä pyyhittyä pois, jolloin seinätilaa vapautuu seuraavalle idealle.

Ravintola Petronella, Honkapolku 5, 99830 Saariselkä. +358 20 7919601, www.ravintolapetronella.fi. Ravintola on auki huhtikuun loppuun asti joka päivä.

Ruoka-aineallergiat tuovat lisähaasteita keittiöön

Ravintola Petronellan keittiömestari Antti Hietanen kertoo, että erilaisten ruoka-aineallergioiden määrän kasvu on tuonut viime vuosina paljon lisähaasteita myös keittiöön.

— Kaikki allergiat otetaan keittiössä tosissaan ja kaikki tehdään pilkulleen oikein. Silloin yhden annoksen valmistamiseen käytetään omia työvälineitä ja työlautoja ristikontaminaation välttämiseksi.

Tämä kuitenkin vie ylimääräistä aikaa, jolloin asiakkaat saattavat joutua odottamaan ruokaansa pidempään, ainakin jos ilta on erityisen kiireinen. Hietanen toivookin, että asiakkaat tekisivät ruokia tilatessaan selvän eron ruoka-aineallergioiden ja erikoisruokavalioiden suhteen. Silloin myös ruoanvalmistus olisi helpompaa.

— Jos vain haluaa välttää esimerkiksi maitotuotteita, mutta ei ole kuitenkaan maidolle allerginen, on se hyvä mainita ruokaa tilatessa, sillä voimme silloin valmistaa ruoka-annokset paljon nopeammin, Hietanen antaa esimerkin.

Yleensäkin ravintoloiden mahdollisuudet valmistaa allergiselle sopivaa ja silti maistuvaa ruokaa ovat huomattavasti paremmat, jos allergioista on ilmoitettu etukäteen esimerkiksi pöytävarausta tehdessä. Moniallergisen kannattaa jopa toimittaa lista allergisoivista raaka-aineista jo etukäteen.

Ennakkoon tehty pöytävaraus palvelee asiakkaita sekä ravintolaa myös muuten: varausten perusteella ravintola osaa varata riittävästi henkilökuntaa ja ruoka-annoksia, jolloin ruokailu sujuu kaikkien kannalta jouhevammin.

— Ja tietysti pöytävarauksen tehneille pyritään aina myös varmistamaan ruokasalin parhaimmat paikat, Hietanen vinkkaa lopuksi.

Ilmoita asiavirheestä