Ihmiset

Aune Huhtamellan käsityökokoelma lisävalaisee saamenpuvun historiaa

Saamenkäsityöntekijä, emäntä Aune Huhtamellan (1931–2013) esinekokoelma lahjoitetaan Saamelaismuseo Siidaan .

Kaikille avoimessa lahjoitustilaisuudessa on nähtävillä Aune Huhtamellan saamenpukuja ja muita käsitöitä. Tilaisuudessa Aunen sisar Rita Kumpulainen muistelee Aunen merkitystä suvun vaatettajana ja veljentytär Sigga-Marja Magga kertoo kokoelman synnystä ja erityispiirteistä.

Aune Huhtamella (o.s. Magga ) kasvoi Kutturassa ja muutti Huuhkajaan avioiduttuaan huuhkajalaisen porosaamelaisen Olavi Huhtamellan kanssa vuonna 1959. Kymmenpäisen sisaruskatraan vanhimpana lapsena Aune oppi valmistamaan kaikkia saamelaiseen elämään kuuluvia vaatteita, kuten nutukkaita, säpikkäitä, peskejä ja saamenpukuja. Hän vaatetti sisaruksensa ja myöhemmin oman perheensä ja puolisonsa sisarukset aina 1980-luvun lopulle saakka.

Hän ompeli paljon nutukkaita paikallisille poromiehille ja se oli Aunen ja Olavin perheessä myös tärkeä tulonlähde.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aune Huhtamellan perikunnan luovuttamassa käsityökokoelmassa on erilaisia puvun osia, kuten lakkeja, pauloja, karvakintaita sekä peski, säpikkäät ja nutukkaat. Kokoelman merkittävin osa koostuu 15:sta Enontekiön alueen puvusta, jotka Aune on valmistanut itselleen, perheenjäsenilleen ja sisaruksilleen pääasiassa 1960-1980 -luvuilla. Puvut kertovat Aune Huhtamellan merkityksestä saamenpukuperinteen ylläpitäjänä omassa suvussaan ja kyläyhteisössään ja ne kertovat viehättävää tarinaa myös Aunesta käsityöntekijänä. Kokoelma tuo arvokasta lisätietoa saamenpukujen historiaan ja se kertoo mielenkiintoisia tarinoita kutturalaisten ja huuhkajalaisten elämästä, kertoo vs. amanuenssi Marjo-Riitta Rantamäki .

Ilmoita asiavirheestä