Paikallisuutiset

Arvokasta ikimetsää suojeluun Inarissa

Luonnonperintösäätiön lahjoituksena vastaanottamaan alueeseen kuuluu yli 200 metriä Inarijärven luonnontilaista rantaviivaa.

Luonnonperintösäätiö on heinäkuussa vastaanottanut arvokkaan lahjoituksen Inarijärven luoteisrannalta Kässiluohtân pohjukasta. Suojeluun saatiin seitsemän hehtaarin metsäalue, joka yhdessä aiemmin suojeltujen lähialueiden kanssa muodostaa 116 hehtaarin erittäin arvokkaan kokonaisuuden.

– Jos jossain on ikimetsää, niin täällä. Jiersijärven ja Inarijärven välisellä Kiimasvaaran–Hyljevaaran alueella puusto on niin luonnontilaista, että vastaavaa näkee harvoin. Olemme todella iloisia tästä lahjoituksesta, kertoo Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen säätiön julkaisemassa tiedotteessa.

Luonnonperintösäätiön vastaanottama alue yhdistyy suoraan säätiön aiemmin suojeltuun 42 hehtaarin Čáháligväärin eli Maahisenvaaran suojelualueeseen sekä toiseen, hiljattain perustettuun 67 hehtaarin yksityiseen suojelualueeseen. Viimeksi mainitun alueen suojelivat samat ihmiset, jotka nyt lahjoittivat maata Luonnonperintösäätiölle, Mari-Helena Hoikka ja Olli Sundell .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ostimme vuonna 2007 avoimilla markkinoilla myynnissä olleen 89 hehtaarin palstan metsäyhtiö Tornatorilta. Emme olleet sitä ennen mitenkään syventyneet metsäasioihin, mutta kyllähän se aika hyvältä näytti, kun metsäarviossa kaikki metsät oli merkitty yli 200-vuotiaiksi, kertoo Olli Sundell.

Luonnonperintösäätiön lahjoituksena vastaanottamaan alueeseen kuuluu yli 200 metriä Inarijärven luonnontilaista rantaviivaa. Ranta avautuu Ukonselälle, joka on osa valtakunnallisesti arvokasta Inarijärven ja Juutuanjoen maisema-aluetta.

Kiimasvaaran metsä oli vielä 2000-luvun taitteessa akuutin hakkuu-uhan alla. Metsäyhtiö ehti suunnitella sinne hakkuuleimikon ja talviteiden linjaukset. Suojelujärjestöjen metsäasiantuntijat löysivät kuitenkin alueelta muun muassa erittäin uhanalaista lutikkakääpää ja aarnimetsille tunnusomaista riekonkääpää. Lopulta Tornator päätti myydä metsän.

Luonnonperintösäätiön Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät -kampanja pyrkii suojelemaan saamelaisten kotiseutualueella sijaitsevia Euroopan viimeisiä koskaan hakkaamattomia luonnonmetsiä. Mittaamattomien luontoarvojen ohella luonnonmetsät ovat keskeisiä perinteiselle poronhoidolle talviaikaisina luppolaitumina sekä erottamaton osa Suomen pohjoisimpien osien maisemaa.

Ilmoita asiavirheestä