Paikallisuutiset

Arktisesti kestävää matkailua

Etenevä ilmastonmuutos ja sen haitalliset vaikutukset herkkään arktiseen luontoon ovat tunnettu tosiasia. Yksi keino pohjoisen luontomme monimuotoisuuden säilyttämiseksi on kestävän ja vastuullisen matkailun edistäminen.

Mengjie Dai (7), Keran Zhu (10) ja Haotian Zhu (19) istuutuvat kahvilan pöytään Saamelaismuseo Siidan yläkerrassa. He ovat tutustuneet Siidan näyttelyihin ja seuraavaksi on vuorossa lounas. Sen jälkeen ohjelmaan kuuluu vielä revontuliesitys museon auditoriossa. Se on nähtävä ehdottomasti, ovathan revontulet yksi syy siihen, miksi lapset vanhempineen ovat lomailemassa Suomessa.

Sisarukset ovat tykänneet lomastaan. Nuorimmat lapset kertovat, että tähän mennessä mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat olleet mäenlasku ja pilkkiminen – vaikka kalaa ei tullutkaan. Myös Siidan näyttelyt kiehtoivat kaikkia kolmea, sillä niiden kautta avautui täysin erilainen maailma heidän omaan kaupunkilaisarkeensa verrattuna.

– Oli hienoa oppia ymmärtämään, miten täällä on aikaisemmin eletty, tultu toimeen ja huolehdittu poroista, Keran Zhu kertoo. Hän puhuu jo hyvää englantia, tosin välillä isoveli tulee apuun ja toimii tulkkina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perhe tulee Chengdun kaupungista Lounais-Kiinasta. Se on Sichuanin maakunnan pääkaupunki ja asukkaita on 11 miljoonaa.

Haotian Zhu kertoo, että perhe on matkustellut aika paljon, aikaisemmin myös Euroopassa, mutta Suomi on heille kaikille pohjoisin paikka, missä he ovat tähän mennessä vierailleet.

– Suomi on hieno lomakohde ja reissu on ollut mahtava. Tänne on kuitenkin melko kallista tulla, eikä kaikilla kiinalaisilla ole varaa. Etenkin nuoret matkustelevat enemmän Aasiassa tai Kiinan sisällä.

Suomi valikoitui perheen matkakohteeksi juuri revontulien vuoksi. Muutoin Suomi ei ole erityisen tunnettu ainakaan nuorten keskuudessa, Haotian Zhu jatkaa. Suurimpia yllätyksen aiheita hänelle ovat olleet lumen määrä, revontulet sekä eläimet. Niitä ei Chengdun miljoonakaupungissa näe.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivän ohjelmaan kuuluu vielä pysähdys Wilspirit Parkissa Ivalossa, ennen kuin matka jatkuu Kiilopäälle, missä on tarkoitus vielä kokeilla lumikenkäilyä, mikäli päivänvaloa ja innostusta riittää.

Ohjelma on tiivis, mutta vieraat ovat tulleet kaukaa ja yhdeksään päivään on mahdutettava paljon. Tähän mennessä Lapin puhdas, arktinen luonto on täyttänyt kaikki heidän odotuksensa.

Elämysmatkailua Lapissa

Chengdusta Suomeen matkannut perhe on osa kiinalaista kahdeksan hengen matkailijaryhmää, jonka matkanjärjestäjänä toimii Suomen lisäksi Teneriffalla toimiva Xwander.

Äkkiseltään yhteyttä kiinalaisten matkailijoiden, Kanariansaarten suurimman saaren ja Suomen Lapin välillä on vaikea hahmottaa. Selitys löytyy, kun tutustuu lähemmin firman perustajaan. Hän on Joni Kautto ja hän on kotoisin Ivalosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toiminimi Xwander syntyi jo 2000-luvun alussa. Ensimmäiset kymmenkunta vuotta yritystoiminta koostui pääasiassa Suomesta ulkomaille suuntautuvista ryhmämatkoista ja aktiviteettilomista. Kohdemaat vaihtuivat sen mukaan, missä Joni vaimonsa Riikan kanssa kulloinkin asusti.

Lopulta Xwander rantautui Teneriffalle. Syitä on monia.

– Ilmasto, toimiva infrastruktuuri, hyvät nettiyhteydet, kuuluminen Euroopan unioniin, Kautto luettelee.

Teneriffalla Xwanderilla on seikkailukeskus, joka järjestää monenlaisia päiväaktiviteetteja. Isoja asiakkaita ovat muun muassa Thomas Cook ja Aurinkomatkat.

Vaikka Kautto on muuttanut Lapista jo nuorella iällä ja asunut ulkomailla parikymppisestä asti, on side pohjoiseen silti säilynyt vahvana. Ivalossa asuvat edelleen isovanhemmat ja nykyisin myös omat vanhemmat.

Lapissa Kautto vierailee useita kertoja vuodessa ja olennaisena osana siihen kuuluu retkeily ja pohjoisen luonnosta nauttiminen. Siksi aktiviteettilomien järjestäminen Lapissa tuntui luonnolliselta jatkumolta yritystoiminnassa.

– Se on ollut visiona jo usean vuoden ajan. Ensimmäiset pilottimatkat tehtiin viime vuonna ja vastaanotto on ollut erittäin hyvä, Kautto kertoo.

Tulevaisuudessa hän haluaa laajentaa Lapin aktiviteettilomatarjonnan ympärivuotiseksi. Sitä varten hän haluaa löytää yrityksensä palkkalistoille lisää paikallisia oppaita. Mutta palataan siihen vielä myöhemmin.

Kestävä matkailu kasvussa

Suomen Lappi talvisesongin aikaan kiinnostaa matkailijoita edelleen. Visit Finlandin alustavien arvioiden mukaan erityisesti kiinalaisten matkailu on kasvussa ja varaustilanteen perusteella Kiinasta tulevien matkailijamäärien odotetaan tänä talvena jopa ylittävän edellistalven määrät.

Matkailun positiiviset vaikutukset ovat varmasti kaikkien tiedossa, mutta myös sen mahdollisesti mukanaan tuomista lieveilmiöistä on herätty puhumaan.

– Täällä on ehdottomasti herätty siihen, että kasvu voi olla positiivista, kunhan se on hallittua ja kestävää. Kävijämäärien kasvaessa on huomattu, että operatiivisesta toimintaympäristöstä täytyy pitää huolta, ja matkailun ja paikallisten muodostaman kombinaation täytyy toimia, toteaa Liisa Kokkarinen Visit Finlandista.

Hänen vastuualueinaan on valtakunnallisella tasolla kestävän matkailun kehittäminen sekä Lapin suuralueen toimenpiteiden koordinointi.

Mutta mistä kestävässä matkailussa tarkemmin ottaen on kyse?

– Aina kun puhutaan kestävyydestä, täytyy ottaa huomioon taloudellinen ja sosio-kulttuurinen kestävyys sekä luonnon ja ympäristön kunnioitus. Ideana on, että olemassa olevia resursseja ei käytetä siten, että tulevilla sukupolvilla ei olisi samaa mahdollisuutta siihen, Kokkarinen selventää.

Hänen mukaansa kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut ja matkailijat etsivät entistä tietoisemmin vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluita. Huoli maailman ja ympäristön tilasta vaikuttaa kulutuspäätöksiin myös matkakohdetta valitessa.

Visit Finland kartoitti viime syksynä Suomessa sijaitsevien matkailuyritysten kestävän matkailun nykytilaa ja haasteita. Tutkimuksesta kävi ilmi, että monilla yrityksillä kestävän matkailun periaatteet olivat jo vahvasti mukana yrityksen arvoissa, mutta niistä ei viestitty matkailijoille avoimesti.

– Täällä on ehkä hitaammin herätty siihen, että kestävän matkailun periaatteiden mukainen toiminta voi olla kilpailuvaltti. Tutkimuksen mukaan sitä ei kuitenkaan nähty markkinallisena keinona, Kokkarinen kertoo.

Visit Finlandilla ollaan paraikaa lanseeraamassa Sustainable Finland -ohjelmaa, jonka rinnalle luodaan samanniminen kestävästä matkailusta viestivä merkki.

Ohjelman tarkoituksena on erilaisten koulutusten ja työpajojen avulla auttaa matkailuyrityksiä luomaan omat suunnitelmansa kestävän matkailun kehittämiseksi omassa toiminnassaan. Merkki puolestaan auttaa matkanjärjestäjiä sekä matkailijoita tunnistamaan vastuullisesti tuotetun palvelun.

Lähestulkoon hiilineutraali

Myös Joni Kautolle kestävä ja vastuullinen matkailu on tärkeässä osassa Xwanderin toiminnassa. Teneriffalla kaikista tarjolla olevista aktiviteeteista on laskettu tarkasti niiden tuottama hiilijalanjälki ja yritys lahjoittaa aktiviteetin mukaisen osuuden tuloistaan hiilijalanjälkeä kompensoiviin projekteihin.

Tavoitteena onkin saavuttaa täysi hiilineutraalius aktiviteettien osalta vielä kuluvan vuoden aikana, mutta myös lentomatkojen osalta he pyrkivät kompensoimaan päästöjä olemalla mukana erilaisissa ilmastoprojekteissa.

Kauton mielestä vastuulliseen matkailuun kuuluu myös paikallisten palvelujen ja työvoiman käyttäminen. Lappiin suuntautuvien ryhmämatkojen yöpymis- ja vierailukohteiksi hän valitsee mahdollisuuksien mukaan pieniä perheyrityksiä kuten Giellajohka Kielajoella.

– Kiinalaisia kiehtoo autenttisuus, mahdollisuus tutustua paikallisiin ihmisiin ja kuulla heidän tarinansa. Siksi kohteitamme ovat sellaiset paikat kuin Sanilan porotila Sevettijärvellä ja Tiina Haapalaisen Wild Spirit Park Ivalossa. Samasta syystä meille on tärkeää, että matkojen oppaina toimivat kokeneet, paikalliset tarinankertojat, joita haemme lisää tulevalle kaudelle.

Kuten Visit Finlandin Liisa Kokkarinen, myös Joni Kautto uskoo, että useimmat yritykset haluaisivat toimia vastuullisesti. Ongelmana monelle on konkreettisten työkalujen puuttuminen. Siihen Visit Finlandin Sustainable Finland -ohjelma toivon mukaan tarjoaa ratkaisun.

Täällä on ehkä hitaammin herätty siihen, että kestävän matkailun periaatteiden mukainen toiminta voi olla kilpailuvaltti, Kokkarinen kertoo.
Ilmoita asiavirheestä