Paikallisuutiset

Arkeologiset inventoinnit Lapissa: Inarin Kirakkajoella Hammastunturin erämaassa kartoitettu 1930-luvun savottakämppien nykytilaa

Tänä vuonna Inarin Kirakkajoen alueelta löytyi kuusi savottakämppää ja pihapiiriä. Kirakkajoen varrelta on inventoitu nyt 11 kämppää talleineen.

Metsähallituksen Luontopalvelut on inventoinut Inarissa Pohjois-Lapissa Kirakkajoen 1930-luvun metsätyömaat ja puunuittopaikat 25 kilometrin matkalta. Luontopalvelut kannustaa tutkijoita olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos kerätyt materiaalit kiinnostavat.

Kirakkajoella suoritettiin hakkuita vuosina 1936 ja 1937. Joen varrella rakennettiin savottakämppiä ja niiden yhteyteen tallit hevosille.

Kirakkajoella on tunnistettu olevan tarvetta virtavesien kunnostukselle

– Joenvarsi inventoitiin nyt kesällä, koska Kirakkajoella on tunnistettu olevan tarvetta virtavesien kunnostukselle, jolla voitaisiin parantaa vaelluskalojen ja muiden vesieliöiden elinoloja joessa. Inventoinnin avulla tuntemattomat kulttuuriperintö- ja muinaisjäännöskohteet voidaan huomioida ja säilyttää, jos ennallistamista tehdään, Kirakkajoen inventoinneista vastannut erikoissuunnittelija Laura Ohenoja Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirakkajoelta ei löytynyt kesällä mitään sellaisia arkeologisia kohteita, jotka vaikuttaisivat joen kunnostamiseen. Kirakkajoen inventoinnit ovat osa kansainvälistä Ecological Restoration of Arctic Rivers (ReArc) -hanketta.

Luontopalvelut inventoi kesällä 18 luonnonhoito- ja retkeilykohdetta ennen ennallistamis- tai rakentamistöitä

Arkeologisen inventoinnin tarve arvioidaan suojelualueella aina, kun aluetta halutaan palauttaa alkuperäiseen tilaan, eli ennallistaa tai rakentaa esimerkiksi pitkospuita, sorapolkuja ja muita retkeilyrakenteita.

Kirakkajoen lisäksi inventointia vaativat tänä kesänä soiden ennallistamiskohteet Ylitorniolla, Torniossa ja Sallassa Peuratunturin ja Suksenpaistama-aapalla.

Luontopalvelut teki inventointeja myös retkeilyrakennuskohteissa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, Kilpisjärvellä, Ylitornion Miekojärvellä ja Inarissa Ivalojoen Kultalaan johtavalla reitillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirakkajoen lisäksi inventointeja tehtiin myös Rovaniemen, Ranuan ja Keminmaa-Simon mahdollisilla virtavesikunnostuskohteilla.

Kirakkajoen tavoin muissakin inventointikohteissa tyypillisin löytö oli kämppien tai latojen jäännökset.

– Useat tänä kesänä inventoidut alueet ovat olleet sellaisia, ettei niiden kulttuuriperintökohteita ole inventoitu koskaan aiemmin. Olemme saaneet paljon uutta tietoa, Ohenoja sanoo.

Arkeologiset inventoinnit Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamilla suojelualueilla koko Suomessa 2022

Lapin lisäksi inventointitöitä on tehty myös muualla Suomessa.

Arkeologista inventointia on tehty Luontopalvelujen hoitamilla suojelualueilla 70 kohteessa.

Ilmoita asiavirheestä