Paikallisuutiset

Aitoa Lappia etsimässä

Vähintään kymmenen kilometriä lähimmältä tieltä ja naapurissa Metsähallitus, jotta pääsy metsälle ja kalalle olisi mahdollisimman helppoa. Näiden kriteerien kera Heikki Jantunen ja Anna Erkinheimo alkoivat etsiä itselleen tukikohtaa Lapista. Se ei käynyt kuitenkaan aivan käden käänteessä.

– Sopivia tiloja oli loppujen lopuksi aika vähän myytävänä, sillä suurin osa niistä oli aina lähellä yhteiskuntaa. Karigasniemi valikoitui, koska täältä löytyi sopiva tontti tarpeeksi syrjästä. Mökin ja muut rakennukset rakensimme itse, Jantunen kertoo.

Pariskunta muutti pysyvästi Helsingistä Karigasniemelle vajaat kolme vuotta sitten. Hieman aikaisemmin he olivat perustaneet Into the Wild -matkailuyrityksen, jonka toiminta-ajatuksena on järjestää all inclusive –matkoja Suomen Lappiin. Yrityksen asiakkaat yöpyvät Paistunturin erämaan etelälaidalla sijaitsevassa mökissä.

Kolme sesonkia myöhemmin Jantunen ja Erkinheimo ovat saaneet todeta, että kysyntää on riittänyt. Myös ensi talvi on myyty jo pitkälle, joten on aihetta kysyä, mikä on yrityksen menestyksen salaisuus?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meille tullaan pitkälti hiljaisuuden sekä puhtaan ja koskemattoman luonnon ja erämaan takia. Vieraamme haluavat löytää paikan, mikä ei ole niin täynnä turisteja. Osa heistä on ehkä käynyt Saariselällä ja tykännyt, että se on liian turistinen paikka. Seuraavaksi he tulevat sitten meille, Jantunen kertoo.

Kaukana kaikesta

Mökille päästäkseen on ylitettävä kaksi jokea ja kolme suota. Kesäaikaan mönkijäkyyti on hieman poukkoilevaa, mutta talvisin lumen peittäessä pahimmat töyssyt matkanteko taittuu sutjakkaasti.

Kuuden hengen mökkiin otetaan kerrallaan 1-6 vierasta, jotka kuuluvat aina samaan ryhmään ja jotka tuntevat toisensa entuudestaan. Neljän sadan metrin päässä päämökistä sijaitsee toinen, hieman pienempi mökki, missä Jantunen ja Erkinheimo asustavat.

Vieraat ja isäntäväki ruokailevat yhdessä, minkä lisäksi kaikki päivittäiset ulkoiluaktiviteetit tehdään isäntäväen opastamina. Yhteisen puuhastelun välissä sekä iltaisin vietetään omaa aikaa ja isäntäväki vetäytyy silloin omaan mökkiinsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjäpariskunta on huomannut, että rentoutuminen ja irtautuminen arkielämän kiireistä vaatii vierailta yleensä muutaman päivän, ennen kuin he siinä todella onnistuvat.

– Ensimmäinen ja jopa toinenkin päivä menee niin, että tuijotellaan puhelinta ja katsellaan kelloa. Loppuviikosta ei puhelin paljon kiinnosta muuten kuin valokuvaamisen vuoksi. Aika moni on mökillä mielellään jopa ilman nettiä, Jantunen kuvailee.

Erkinheimon mukaan alussa heitä hieman yllätti se, kuinka iso osa asiakkaista on perheitä.

– Kaksivuotias on ollut nuorin vieras, hän kulki patikoidessa mukana vanhempien rinkassa. Mökillä vietetty aika on perheille yhdessäoloa ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokemuksien jakamista

Jantunen ja Erkinheimo ottavat vieraikseen enimmillään kolme ryhmää kuukaudessa. Siten työn kuormitus pysyy tasapainossa ja he itsekin ehtivät nauttia ympäröivästä luonnosta ja sen tarjoamista aktiviteeteista.

– Tämä on elämäntapa, joka sopii meille ja jonka haluamme jakaa vieraiden kanssa. Tätä ei oikeastaan edes sisäistä työksi, vaan ennemminkin tämä on kokemuksien jakamista, he toteavat.

Vieraita saapuu ympäri vuoden, mutta sesonki painottuu syksyyn ja talveen. Suurin osa asiakkaista tulee ulkomailta, pääasiassa Euroopasta. Syksyllä mökillä vierailee muutama suomalainen metsästysporukka.

– Loput kotimaiset vieraat ovat omia kavereita tai sukulaisia, Jantunen nauraa.

Vieraat viipyvät vähintään kolme yötä ja enimmillään viikon. Vierailun aikana voidaan käydä porotilalla, huskyajelulla tai vaikkapa Siidassa. Ohjelmarunko muokkautuu helposti kunkin ryhmän toiveiden mukaan. Pääosassa ovat kuitenkin ympäröivä koskematon luonto ja erämaan rauha.

– Tarjoamme vieraille kiireettömyyttä, hetkessä olemista ja rauhoittumista. Ihmiset tulevat tänne kaupungeista, missä normaali työelämä on kiireistä. Mökillä olo on rauhoittavaa, Jantunen toteaa ja kertoo esimerkin:

Etelä-Ranskasta kotoisin ollut perhe näki koko viikon kestäneen vierailunsa aikana vain yhden ulkopuolisen ihmisen. Sekin oli etäältä ohiajanut kelkkailija. Mitään muuta ihmisen tekemää ei ollut näkyvillä tai kuuluvilla.

– He ihmettelivät sitä kovasti.

Jantunen ja Erkinheimo ovat selvästi löytäneet Into the Wild -yritykselleen konseptin, joka toimii. Paikoilleen he eivät silti aio jäädä, vaan miettivät koko ajan uusia aktiviteetteja ja ohjelmanumeroita.

Keskusteluissa ovat nousseet yhtenä vaihtoehtona esiin retriitit, joista on viime aikoina tullut suosittuja. Ja mikäpä olisikaan parempi ympäristö hiljentymiseen ja arkielämästä vetäytymiseen kuin paikka ”keskellä ei mitään”?

Meille tullaan pitkälti hiljaisuuden sekä puhtaan ja koskemattoman luonnon ja erämaan takia.
Ilmoita asiavirheestä