Juha "Jussi" Riepulalla on takanaan 52 vuoden mittainen työura ravintola-alalla ja hän tekee keikkatöitä edelleen. Taustalla olevassa matalammassa punaisessa rakennuksessa toimii Pirkon Pirtti -ruokaravintola, jonka hän perusti siskonsa kanssa.

Tarinoita Saariselältä: Ravintola-alan moniottelija Juha ”Jussi” Riepula: ”Tulin tänne lomalle ja tässä se loma vielä jatkuu”

Tässä juttusarjassa Saariselän alueen asukkaat ja yrittäjät kertovat tarinansa ja muistelevat menneitä aikoja. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä Saariselän kyläyhdistyksen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Libanon, Golanin kukkulat ja Siinain niemimaa vaihtuivat kesäisen Utsjoen avariin tunturimaisemiin, totesi YK:n rauhanturvajoukoissa melkein viisi vuotta palvellut Juha ”Jussi” Riepula tulleensa paratiisiin.

– Kun tulin Suomeen ja mietin, että minne lähden lomalle, pomo sanoi että mene rauhoittumaan Lappiin. Tulin tänne lomalle ja tässä se loma vielä jatkuu yli 40 vuotta myöhemmin, hän kertoo.

Kesä 1984 vierähti kokonaisuudessaan Suomineidon päälaella, samoin kaksi seuraavaa talvea. Riepula työskenteli Utsjoen legendaarisessa matkailuhotellissa kokkina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka miehen pysyvä osoite siirtyikin Saariselälle, olivat siteet Utsjoelle muodostuneet niin vahvoiksi, että keikkatyöt hotellilla ovat jatkuneet aina näihin päiviin asti.

Ravintola-alalle Riepula päätyi teini-ikäisenä. Nyt takana on jo 52 vuoden mittainen ura: ensin keittiössä kokkina ja keittiömestarina, sitten salin puolella tarjoilijana ja baarimikkona.

Ensimmäisen työpaikkansa hän hankki 14-vuotiaana.

– Olin oululaisessa ravintolassa tekemässä hedelmäsalaattia, kinkkuleipiä ja munakkaita. Kun täytin 16, sain ylennyksen kokkipuolelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ammattikoulussa kokkilinjalla opiskellessaan hän pestautui kesätöihin messipojaksi ja kokiksi kivihiiltä kuljettavalle alukselle. YK-joukoissa hän palveli keittiöaliupseerina ja kokkina.

Keittiössä hän ehti työskennellä 20 vuotta.

– Sitten alkoi unissa tulla öljyä silmistä, nenästä ja suusta. Se oli sellainen painajainen, että päätin keittiövuoroni olevan täynnä.

Joulupukkina Riepula on päässyt jopa Espanjan televisioon loppukevennyksen tähdeksi.

Saariselällä Riepula on ehtinyt työskennellä useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa kaikkein uusimpia lukuun ottamatta. Erityisesti hänen mieleensä ovat jääneet vuodet Laanihovin baaritiskin takana, kun Monotanssit olivat suosituimmillaan ja houkuttelivat paikalle satoja tanssijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Akujärven Signe ja Mauno aloittivat Monotanssit 90-luvun alussa ja Signe sanoi, että Jussista tulee pääbaarimestari. Sanoin että onpa hieno titteli, mutta ihan baarimestari tai baarimikko riittää, hän nauraa.

Oma lukunsa alkoi vuosituhannen vaihteessa, kun Riepula perusti siskonsa Pirkko Nikkarisen kanssa Pirkon Pirtiksi -nimetyn ravintolan Saariselän keskustaan. Ravintola avautui uudenvuodenaattona 1999.

Satapaikkainen ruokaravintola löysi asiakaskuntansa ja parhaimpina päivinä keittiössä valmistui yli 700 ruoka-annosta. Välillä pihalle muodostui jopa jonoa.

– Se ei ollut fine dining -paikka, mutta ruoka oli äärettömän hyvää ja saatiin siihen vielä hyvä henkilökunta.

Yrittäjänä päivät venyivät kuitenkin pitkiksi, ja kun Nikkarinen päätti jäädä eläkkeelle, ravintola myytiin yhteisymmärryksessä.

– Siinä ei ollut pelkästään tarjoilijan tai kokin roolissa, vaan lisäksi tuli kaikki huoltohommat, lumityöt, hiekoitukset ja siivoukset. Sen opin silloin, että yrittäjille en ole kateellinen, Riepula toteaa.

Joitakin vuosia sitten hän sai eläkeläisen paperit. Se ei ole tekemisen tahtia hidastanut.

– Teen edelleen keikkahommia, koska on mukava auttaa kavereita ja tietysti nautin työstä ja asiakkaiden näkemisestä. Muutenhan sitä olisi vain kotona ja katselisi telkkaria.

Viimeisten kolmen vuoden aikana ravintola-alan moniottelijan CV on myös täydentynyt uudella ammatilla: marraskuun puolivälistä joulukuun loppuun Riepula työskentelee joulupukkina.

– Se on ehdottomasti eläkeläisen paras ammatti ja olen kuulemma Lapin paras ja hulluin joulupukki, hän nauraa.

Ehkä jotain hänen heittäytymiskyvystään kertoo se, että hän päätyi joulupukkina espanjalaisen matkailijan videolle – ja lopulta koko Espanjan televisioon loppukevennyksen tähdeksi.

Ilmoita asiavirheestä