Suunnittele perinteinen Lapin loma näillä vinkeillä

Lappi on paikka, jossa voit kokea useita ikimuistoisia kokemuksia, kuten revontulet ja keskiyön auringon parhaimmillaan. Tämä arktinen kohde tarjoaa upeita yötaivaita, avaria maisemia ja niin raikasta ilmaa, että harvat muut paikat maailmassa vetävät tälle vertoja.

Vaikka Lappi on todella suosittu matkakohde ulkomaalaisten keskuudessa, myös suomalaiset suuntaavat mielellään lomalle Lappiin niin keskellä talvea kuin kesälläkin. Lapissa voit kokea luonnon kauneuden parhaimmillaan ja voit lähteä lomalle koko viikoksi tai vain viikonlopuksi.

Tässä artikkelissa katsomme, miten voit suunnitella mahdollisimman miellyttävän Lapin loman, jonka aikana ei ehdi tulla tylsää.

Lapin loman voi rahoittaa helposti luotolla

Luoton avulla voit toteuttaa unelmiesi Lapin loman, kattaen kaikki matkakustannukset joustavasti ja vaivattomasti. Olipa suunnitelmissasi revontulien bongaus, huskysafarit tai ylellinen majoitus, luotto tarjoaa mahdollisuuden nauttia Lapin ainutlaatuisista elämyksistä ilman välitöntä taloudellista stressiä.

On kuitenkin tärkeää lähestyä luotonottoa vastuullisesti, vertailemalla eri vaihtoehtoja ja valitsemalla sellainen luotto, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi. Näin varmistat, että lomasi Lapissa on täynnä unohtumattomia kokemuksia ilman, että joudut murehtimaan rahasta.

Suunnittele unohtuman Lapin loma

Lapin alueen matkailusesonki on huipussaan joulukuusta helmikuuhun, kiitos revontulien. Talvikuukausina Lapissa pakkanen voi kiristyä jopa 30 asteen tuntumaan, kun taas kesällä voit nauttia 25 asteen kieppeillä kiikkuvasta kesäsäästä.

Lapissa on siis jokaiselle jotakin tekemistä vuoden ympäri. Ei siis ole mikään ihme, että monet suomalaiset ja ulkomaiset reissaajat valitsevat reissukohteekseen Lapin.

Revontulet

Monet matkailijat matkustavat Lappiin nähdäkseen henkeäsalpaavia luonnonilmiöitä, kuten revontulia. Revontulia voi nähdä Lappissa milloin tahansa elokuusta huhtikuuhun, mutta niitä nähdään useimmin syyspäiväntasauksen aikoihin syyskuun lopussa ja maaliskuun lopussa. Jos vierailet Lapissa näihin aikoihin ja taivas on selkeä, sinulla on mahdollisuus todistaa tämä uskomaton näkymä.

Lapissa on saatavilla paljon revontuliretkiä, kuten mönkkäri- tai lumikelkkaretkiä, joiden aikana metsästetään revontulia.

Keskiyön aurinko

Jos et ole yöihminen, se ei haittaa, koska Lappi tarjoaa toisen upean näytöksen: keskiyön auringon. Toukokuun lopusta elokuun alkuun maapallon kallistuman vuoksi taivas ei koskaan pimene. Hyödynnä lähes pysyvää päivänvaloa tekemällä vaellusretki, lähtemällä kalaan tai jopa pelaamalla golfia silloin, kun normaalisti nukkuisit.

Lähde patikoimaan

Lappi tarjoaa upeita vaellusreittejä kaikentasoisille vaeltajille. Napapiirin ja Inarin vaellusalueilla on tarjolla kaikkea yhden tunnin vaelluksista koko päivän eräseikkailuihin. Alueilla on myös WC-tiloja ja vierailukeskuksia. Vaellusretkien aikana kannattaa pukeutua pitkähihaisiin paitoihin ja pitkiin housuihin, sillä Lapin hyttyset ovat varsinainen vitsaus. Älä myöskään unohda ottaa mukaan hyttysmyrkkyä.

Saunareissut ja avantouinti

Suomalaisten suosikkipuuhaa on saunominen ja missä se olisikaan mukavampaa kuin Lapin upeissa maisemissa ja perinteisissä saunoissa. Voit myös päästä kokeilemaan avantouintia, jos olet tarpeeksi rohkea ja löydät paikan, jossa sauna on järven rannalla.

Avantouinnin sijaan voit myös kokeilla perinteistä lumihangessa pyörimistä, mikä voi olla parempi vaihtoehto aloittelijoille. Avantouinti ja lumessa pyöriminen parantavat verenkiertoa ja voivat auttaa esimerkiksi immuunijärjestelmän vahvistamisessa.

Melontaretkiä Lapin joissa

Tutustu Lappiin eri näkökulmasta ja lähde melontaseikkailulle sen joille. Lämpiminä kuukausina voit nauttia upeista maisemista meloessasi rauhallisilla vesireiteillä. Kokeile esimerkiksi kuuden tunnin melontaretkeä Kapsajoella, johon sisältyy nuotiolla lounastaminen ja kalastusmahdollisuuksia.

Vieraile joulupukin pajalla

Voit vierailla joulupukin luona ympäri vuoden Rovaniemen Joulupukin kylässä. Joulupukki ja hänen tonttunsa ovat tavattavissa 365 päivänä vuodessa. Tapaa itse pukki, ylitä napapiiri (joka kulkee teemapuiston läpi), lähde lumikelkkasafarille Lapin erämaahan ja ruokaile ravintolassa, joka on tehty lumesta.

Mitä pakata mukaan?

Pakkaaminen kesämatkalle Lappiin on suhteellisen helppoa. Ota mukaan kaikki tarvittava, mitä ottaisit mukaasi muille kesämatkoille - shortsit, T-paidat, uimapuku, housut ja kevyt takki viileämpiä öitä varten.

Jos suunnittelet talviretkeä, tarvitset suuremman matkalaukun, johon voit pakata mukaan lämpimiä alusvaatteita, eristetyt lumikengät pitävällä pohjalla, eristetyn takin, vedenpitävät housut tai toppahousut, muutaman villapaidan, lämpimät hanskat ja sukat, hatun, huivin sekä lämmityspakkauksia, jotka voit laittaa hansikkaisiin ja kenkiin.

Lisäksi kannattaa ottaa mukaan kamera, jolla voit ikuistaa kaikki Lapin ihmeet. Muista, että puhelimen kameralla revontulista ei saa kovin hyviä kuvia ja puhelimen akku voi tyhjetä nopeasti kylmässä ilmassa. Kannattaa siis harkita oikeaan kameraa sijoittamista ennen matkan alkua.