Hyvinvointi

Pyhä-Nattasilla kulkiessa täytyy muistaa tunturin merkitys

Nattaset ovat monelle tuttu retkeilykohde ja siellä käy runsaasti turisteja vuosittain. Retkeilykohteen lisäksi ne ovat usean vuotsolaisen kotitunturi ja niiden juuressa on monen suvun kotipaikat.

Retkeily on lisääntynyt Pyhä-Nattasilla ja polku on leventynyt hiljalleen. Nyt sinne on tulossa sorapohja, joka voi estää polun leventymisen entisestään. Kun lähtee kulkemaan luontopolkua, on lähes mahdotonta olla törmäämättä muihin ihmisiin.

– On hienoa, että ihmiset haluavat vierailla Nattasilla, mutta kuitenkin huolettaa massaturismi ja kasvavien kävijämäärien myötä lisääntynyt paine alueella, toteaa Vuotson saamelaisseura ry:n puheenjohtaja Unna-Maari Pulska.

Ihmismassat väistämättä vaikuttavat luonnon rauhaan ja ihmisten jälki näkyy myös Pyhä-Nattasilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nattasten alueelta löytyy paljon roskia, vessapaperit ja jopa vaipat eivät ole enää harvinainen näky luonnonpuistossa.

– Seurausten ollessa tällaisia, merkittävästi lisääntynyt matkailijoiden määrä uhkaa mielestäni luonnonpuiston alkuperäistä tarkoitusta, eli luonnonsuojelua, Pulska sanoo.

Myös vuotsolainen Tuula-Maija Magga-Hetta on huolissaan Nattasten puolesta.

– Se mikä loukkaa paikkakuntalaisia ehkä eniten on se, että sitä pyhyyttä ei siellä enää kunnioiteta yhtään, Magga-Hetta toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Magga-Hetta on käynyt Nattasilla, hän on huomannut puheensorinan ja ihmisten äänten lisääntyneen. Äänekäs juttelu häiritsee luonnon rauhaa, eikä Magga-Hetta koe sitä sopivaksi käyttäytymiseksi Pyhä-Nattasilla.

– Pitää muistaa hiljainen nöyryys ja pienuus, se ihmisen pienuus pitää muistaa. Luonto siellä, kivet, tunturit ja kaikki, ne on suurempaa, Magga-Hetta sanoo.

Kunnioittavaa retkeilyä

Nattasten kauniit maisemat saavat ihmiset lähtemään sinne, minkä lisäksi Nattaset ovat retkeilijälle hieno luontokohde lyhyen automatkan päässä. Nattaset sijaitsevat kuitenkin Sompion luonnonpuistossa, eli liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä poluilla eikä tulia saa tehdä muualle kuin päivätuvan kamiinaan.

Leventynyt polku ja luvattomat nuotiot huipulla kielivät kuitenkin, ettei ohjeistuksia ole aina noudatettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Harmittaa joidenkin vierailijoiden välinpitämättömyys arvokasta luontoa kohtaan, Pulska toteaa.

Magga-Hetta kokee myös, että ihmisten käyttäytymisen pitäisi olla enemmän luontoa ja paikkaa kunnioittavaa. Se on helppo aloittaa sillä, että noudattaa ohjeistuksia, kulkee merkityllä reitillä, ei tee tulija muuta kuin sallittuihin paikkoihin, ottaa kaikki roskat mukaansa.

– Matkailuyritysten, jotka neuvovat käymään Nattasilla, pitäisi sanoa, että Nattasiin liittyy saamelaisten pyhäpaikka ja se edellyttää kävijöiltä tiettyä käytöstä, Magga-Hetta sanoo.

Törkeänä ja loukkaavana käytöksenä Magga-Hetta pitää myös kivi toorien päällä kädet levällään kuvan ottamista.

– Se on järkyttävä näky, koska se kuvastaa sitä, että minä omistan tämän paikan, Magga-Hetta kertoo.

Nattasten suojelu yksi mahdollisuus

Luonnon rauha on ihmismassojen takia kadonnut Nattasilta.

– Lisääntyneen luontomatkailun tuomaa painetta ja sen seurauksia luonnonpuistolle on tarpeen seurata ja miettiä mahdollisia jatkotoimia. Nattasten suojelu voisi olla yksi vaihtoehto, Pulska toteaa.

Utsjoen Sulaojan tai Inarin Ukonsaaren tapaista suojelua Nattasille pitää myös Magga-Hetta mahdollisuutena.

– Se on meijän koti ja sitä meän kotia pitäs kunnioittaa, Magga-Hetta sanoo.

Ilmoita asiavirheestä