Ihmiset

Viidon Sieiddit -näyttely näkökulmia uuteen saamelaiseen luontotietoisuuteen

Perinteinen saamelainen luontosuhde on konkreettista, käytännöllistä ja paikkakiinnittynyttä. Saamelaisten asuttamat paikat ja niiden fyysiset rakenteet ovat yhteisön jäsenille tunnettuja ja tiedettyjä, koska he elävät ja toimivat niissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Viidon Sieiddit – saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet” -näyttely pohtii uudenlaisen saamelaiskulttuurisen luontotietoisuuden ja -sensitiivisyyden mahdollisuuksia ja perspektiivejä. Viidon Sieiddit on saamelainen ympäristötaidenäyttely, joka tuo pohdintaan uudenlaisen saamelaisen luontotietoisuuden ja -sensitiivisyyden mahdollisuuksia kuvien, videoiden, äänien, musiikin avulla.

Näyttelysalissa valokuvaaja Marja Helanderin valokuvat ja videoteos ”Maan sisällä linnut” yhdistyvät Jarno Valkosen valokuviin ja installaatioihin sekä Áilu Vallen ja Raquel Rawn luomaan äänimaisemaan ”Etkö sinä huomaa”. Näyttelyyn kuuluu salin ulkopuolelle, ulos luontoon ja sisälle Siidan lasiseen käytävään levittäytyvä Stina Aletta Aikion interaktiivinen tilataideteos ”Itkumänty”.

Näyttely ehdottaa, että perinteinen saamelainen luontosuhde voi tarjota perustan, jolle myös 2000-luvun saamelainen luontosuhde voi rakentua. Viidon Sieddit näyttely on avoinna yleisölle Saamelaismuseo Siidassa 31.3.2019 asti. Näyttelyn tuottaa Saamelaismuseo Siida yhteistyössä Viidon Sieiddit -hankeen kanssa.

Ilmoita asiavirheestä