Vanha rajavartioasema on nyt Näätämön Rajamotelli
Näätämön Rajamotellin uudet yrittäjät eivät ole koskaan työtä pelänneet. Ravintola-alan työt tulivat Sanna-Maaret Myllärille tutuiksi jo 14-vuotiaana ja Timo puolestaan tuli alalle parikymppisenä.
– Me ollaan tehty niitä hommia Suomessa ja Espanjassa Kanariansaarilla. Minulla on hotellitausta, ensin valmistuin vastaanottovirkailijaksi ja tarjoilijan paperit sain joskus 2007. Timo on aikoinaan ollut ravintolapäällikkönäkin ja tehnyt yleismiehen ja talkkarin hommaa ja täällä Rajamotellissa niitäkin taitoja nyt tarvitaan.
Kanariansaaret ehti tulla läpikotaisin tutuksi ja Sanna sanoo, että työelämän kannalta ulkomailla asuminen on taaksejäänyttä elämää.
– Varmaan Kanariansaarille lähdetään lomailemaan sitten joskus, kun korona-ajasta on päästy. Mutta ei sinne enää kaipaa töihin. Kun ei ole espanjalainen, vaan ulkomaalainen, niin siellä on koko ajan pientä semmoista, miten sen nyt sanoisi, ei niinkään suoranaisen huijauksen, vaan pienen kiskonnan makua. Mitä enemmän kieltä oppi kahdeksan vuoden aikana, niin sen paremmin sen ylimääräisen kiskonnan oppi tuntemaan ja sitä enemmän se alkoi ärsyttämään.
– Kun haki vaikka vuokrakämppää ja sopi espanjaksi asioista kirjeitse, niin kaikki meni hyvin ja vuokra oli edullinen. Mutta sitten kun tapasin vuokraisännän siellä vuokra-asunnossa, niin näin kuinka hänellä naama venähti, että tuohan onkin ulkomaalainen. Ja hän alkoi voivotella, että kyllä se vuokra sittenkin taitaa olla liian vähän, Sanna muistelee, nyt jo hymyillen.
Kanariansaarilta paluu onnistui, kun Sanna sai Inarin Kultahovista vakituisen työpaikan. Sanna ja Timo tulivat Suomeen ja muuttivat Inariin. Ravintola-alan hommat jatkuivat vuoteen 2019, jonka jälkeen he tulivat Näätämön kaupalle.
– Se miksi matka jatkui Inarin kylältä Näätämöön, johtuu siitä, että sairastan fibromyalgiaa. Kun teki Kultahovissa iltarysistä, kanteli painavia a la carte-lautasia ja alkoi joskus tuntua, että lautaset ei pysy käsissä, niin homma alkoi tuntua ihan kauhealta.
Sanna korostaa, että duunikaverit ja työnantajat olivat ihania ja he tukivat häntä, mutta siitä huolimatta hänestä alkoi tuntua siltä, että on pahimmillaan vain toisten tiellä ravintolasalissa.
– Yhtenä iltana istuin kotona, olo oli huono ja ihmettelin Timpalle, että mitähän tästä tulee. Timppa sanoi, että eihän meidän ole pakko olla ravintolassa töissä, soitetaanpa Näätämöön! Näätämön kauppa haki silloin työntekijöitä. Mehän otettiin yhteyttä kauppiaaseen, käytiin haastattelussa, ja sitä kautta meistä tuli kaupan työntekijöitä. Kaupan alasta ei ollut ennestään kokemusta, mutta palvelualalta sitäkin enemmän.
Koronahässäkkä muutti kuviot
Kun korona iski maailmaan, niin meni Norjan raja kiinni ja kaupassa oli lopulta pakko pistää lomautuslaput kouraan.
– Lomautuksen aikana oli aikaa miettiä, että mitä sitä oikeastaan haluaisi tehdä isona, niin että halutaanko me aina olla toisella töissä, vai halutaanko me yrittää jotain omaa. Siinä oli sitten monenlaisia sattumuksia, esimerkiksi silloinen Rajamotellin yrittäjä lähti pois, ja me sitten satuttiin asumaan motellin omistajan kämpässä, joten hänenkin kanssaan tuli sitten puhuttua Rajamotellin tulevaisuudesta.
Sanna-Maaret sanoo, että kun asiaa oli mietitty aikansa, niin he päättivät ottaa vetovastuun Näätämön Rajamotellista.
– Kylä ja kyläläiset olivat tulleet jo tutuiksi kaupassa ja meillä oli monenlaisia ideoita tämän Rajamotellin suhteen. Ei meitä pelottanut tälle alalle hyppääminen, eikä pelota vieläkään, vaikka korona onkin laittanut maailman tilapäisesti sekaisin.
Sanna-Maaret lisää, että tällaisessa tilanteessa, kun korona on laittanut rajat enemmän ja vähemmän kiinni, niin yritystä on pyöritettävä kahteen pekkaan.
– Juuri nyt ei voisi palkata ketään ylimääräistä. Ja mehän lähdettiin liikkeelle nollabudjetilla, ei tämmöiseen maailmanaikaan saanut rahoitusta tälle alalle.
Normaalikesänä olisi loppumaton jono
Normaalikesänä Näätämön kylän raitilla olisi katkeamaton jono kaiken maailman matkailuautoa ja vaikka minkä maan rekisterikilvissä, mutta tänä kesänä on hiljaista.
– Tämä ei ole normaali kesä. Korona tekee pahaa jälkeä, mutta täytyy uskoa siihen, että maailma tästä avautuu. Näkeehän poikkeustilanteen kauppojen pihassakin. Siellä on hyvin vähän norjalaisia autoja, vaikka Norjasta jollakin konstilla tänne kyllä pääseekin. Paljon on tietysti heitäkin, jotka vaan pysyvät kaiken varalta kotona koronan vuoksi, vaikka heillä olisikin mahdollisuus ylittää raja.
– Semmoinen kesä tämä on, että ei viitsi aamulla kovin monia voileipiä tehdä valmiiksi, kun jo ennalta tietää, että ne menee illalla roskiin, tai ne täytyy syödä itse. Näätämön idea on juuri siinä, että tämä on rajakylä ja tämän kautta voi ajella ympyräreitin Norjan kautta. Moni on tehnyt niinkin, että ottaa majoituksen Näätämöstä ja tekee sitten päiväretkiä Norjaan, vaikka Kirkkoniemeen tai Pykeijaan.
Näätämön kylän olohuone
Näätämön Rajamotellissa ei tällä hetkellä tarjota aamiaista, mutta talosta löytyy majoittuville kahvinurkat, joissa voi keitellä kahvit talon piikkiin ja laitella itselleen aamiaista.
– Moni näyttää jatkavan matkaa niin hirmu aikaisin, että heille juuri sopiikin se, että saavat itse laittaa aamupalansa. Aamiaispaketteja me toki teemme, jos joku sellaisia tilaa.
Rajamotellin keittiöstä saa pitsaa omavalintaisilla täytteillä. Kun Sanna-Maaretilla ja Timolla oli nyt yrittäjinä kerrankin valta päättää, niin eivät he laittaneet esille mitään valmista pitsalistaa.
– Sitä on niin monta kertaa nähnyt, että kun on pitsalista, niin siitä huolimatta joku sanoo, että muuten hyvä, mutta en tykkää tuosta ja voisiko vaihtaa sitä ja tätä. Nyt on paljon helpompaa, kun voi sanoa mistä tykkää ja sen mukaan laitetaan täytteet.
Sanna-Maaret on iloinen siitä, että Rajamotellin pitsa on lyönyt itsensä läpi ja kyläläisetkin ovat löytäneet Näätämön parhaan pitsapaikan.
– Kylän lapsia käy usein pitsalla ihan itsekseen. Paremmin käyttäytyviä asiakkaita en ole nähnyt pitkään aikaan missään. Kun jollakin läikähtää limonaadia, ja sitten hän tulee pyytämään rättiä, että saa itse siivota, niin eihän semmoista näe missään muualla, eikä aikuiset varsinkaan pyytele siivousvälineitä, hän hymyilee.
Olutta Rajamotellista saa hanasta ja pullosta, siideri on tölkissä. Talossa on A-oikeudet.
– Osa tykkää, että olut on lasipullossa, toiset haluaa hanaolutta. Se on ihan makuasia, kummasta tykkää. Meillä on hanaoluessa se systeemi, että aina kun 20 litran tankki vaihtuu, niin samalla vaihtuu myös se tuubi. Tämäkin on semmoinen asia, ettei asiakkaat näistä tiedä, mutta yrittäjän hommia se helpottaa tosi paljon, kun ei tartte miettiä, että koska se huoltomies olikaan viimeksi käynyt hanan pesemässä.
Sanna-Maaret toivoo, että Näätämön Rajamotellista tulisi olohuone Näätämön perän ihmisille ja muillekin.
– Kun me pidettiin kesäkuussa avajaiset, niin meillähän nousi spontaanisti tanssit pystyyn illan aikana. Naapurin Markolta saatiin kaiutin lainaan, kun meillä ei ollut omaa vielä silloin. Porukat rupesi tosiaan tanssimaan, mikä oli aikamoinen ja mukava yllätys, ja me pidettiin auki niin pitkälle kuin pystyttiin pitämään.
Avajaisten jälkeen Sanna-Maaret jäi miettimään entistä enemmän sitä, että Rajamotellilla olisi mahdollisuus kehittyä paikaksi, jonne paikkakunnan väki tulisi iltaa istumaan.
– Pitkä talvi on tulossa, joten ehkä voisi olla karaokea, tuppi-iltoja, joskus joku elävä esiintyjäkin. Kaikkea semmoista, mikä oikeasti kerää ihmisiä yhteen.
Retkeilijöiden tukikohta
Näätämön Rajamotellin väki toivoo, että paikasta muodostuisi myös retkeilijöiden oma tukikohta. Jos joku saapuu viikon vaellukselta Rajamotellin pihaan ja haluaa pikaisesti peseytyä, niin sehän onnistuu.
– Jos ei ehdi majoittua, mutta haluaa pestä vaelluksen hiet yltään, niin toki voi käydä vaikka saunassa pientä maksua vastaan. Ja sopiihan sitä pestä vaikka koneellinen pyykkiä. Jos jättää auton parkkipaikalle ja lähtee pariksi viikoksi tunturiin, niin tietysti olisi mukava, jos hän kävisi ennen lähtöään meille vinkkaamassa, minne lähtee ja kuinka pitkäksi aikaa.
– Äskettäin yksi pariskunta lähti vaeltamaan ja he kysyi, voivatko jättää autonsa meidän pihaan. Kyllä se sopi ja otimme heistä tiedon, että kuka lähtee ja mihin suuntaan. Minusta on ihan hyvä tietää tällaiset asiat, jos sattuu niin, ettei auton omistajia alakaan kuulua takaisin. Jos auto seisoo viikkokausia pihassa ja alkaa kasvaa sammalta, niin silloinhan joku on pielessä.
Käsityömyymälä matkailijoille
Sanna-Maaret on innokas käsitöiden tekijä, ja kaikenlaisia sisustusjuttujakin hän tuunailee mielellään. Jos hänen käteen antaa tyhjän säilykepurkin, niin se saattaa muuntaa muotoaan miksi vain.
– Tarkoitus olisi pikkuhiljaa tehdä jotain omaa myyntiin. Olen miettinyt tähän pientä myymälätilaa käsitöille, ja voisihan siinä olla muittenkin paikallisten tekijöiden töitä. Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita käsintehdyistä jutuista ja kaikesta mikä on uniikkia. Nyt tämän kesän aikana en ole vielä ehtinyt ideaa toteuttaa, eikä sen perustamisessa nyt olisi hirveästi järkeä ollutkaan, kun porukkaa kulkee sen verran vähän.
Rajamotelli on entinen Näätämön rajavartioasema, mutta rakennuksessa ei oikeastaan mikään yksityiskohta enää muistuta siitä, että se on ollut aikoinaan Rajavartiolaitoksen erämaalinnake Norjan vastaisella rajalla.
– Eipä tänne ole tosiaan jäänyt mitään rajavartioston karhunpää-tunnustakaan seinälle. Asiakkaitten joukossa on tosin ollut vanhoja rajamiehiä tai muuten sellaisia ihmisiä, joilla on jotain muistoja Näätämön rajavartioasemasta. Kun olen heidän tarinoitaan tässä kuunnellut, niin on kyllä käynyt mielessä, että mitenhän tuonkin hyödyntäisi. Voisiko täällä olla vaikka hyvin toteutettu kansio, jossa olisi rajavartioaseman historiaa ja vanhoja valokuvia, tämä nyt vinkkinä kaikille vanhoille Näätämön rajamiehille, jotka tätä lukevat.