Paikallisuutiset

Valokuitusen Lapin myyntitykki Antero Isola:

”Utsjoen alapuolella minut tunnetaan kuitu-ukkona!”

Valokuitunen Oy alkaa rakentaa ensi kesänä valokuituverkkoa Inarin Kirkonkylän ja Ivalon taajamiin sekä Saariselälle. Valokuitunen käynnisti myynnin Inarin kunnan alueella marraskuussa. Myyntimieheksi he pestasivat Utsjoella asuvan, ”kuitu-uskovaisen”, Antero Isolan . Isolan mukaan inarilaiset ovat ottaneet valokuituasiat mielenkiinnolla vastaan.

– Helmikuun loppuun asti tätä myyntityötä tehdään, ja kuunvaihteessa sitten katsotaan ne alueet, joille valokuitua aletaan rakentaa. Yksittäisiä liittymiähän ei aleta tekemään, vaan verkko rakentuu sinne, mistä ne asiakkaat löytyvät. Lähtökohta on se, että jos joka kolmas lähtee tähän mukaan, niin silloin se valokuituverkko rakennetaan varmasti. Myyntityötä on toki tehty vasta pari viikkoa, mutta tällä hetkellä tämä näyttää aika hyvältä. Kysyntää on Inarin kunnassa valtavasti, joten valokuitua tullaan vetämään hyvin laajalla rintamalla.

Samaan hengenvetoon Isola muistuttaa, että nyt on paras aika tilata valokuitu omaan kotiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluan painottaa, että tämä on paras hetki kuidun tilaamiselle. Tällä hetkellä valokuidun liittymismaksu kiinteistöösi on kertainvestoinnilla 1390 euroa. Kyseistä tarjoushintaa saa kuitenkin tiputettua vielä alemmas, muutamalla konstilla. Rakentamiskustannuksista on tietyiltä osin mahdollista hakea kotitalousvähennystä omassa verotuksessaan. Ja jos haluaa hoitaa oman pihan valokuitutyöt itse, meidän ohjeillamme, niin hinta putoaa heti 300 eurolla.

– Tuo tarjoushinta, 1390 euroa, on jo lähtöjään hurjasti halvempi, entä esimerkiksi Etelä-Suomessa, siellä listahinta on 2390 euroa. Ja tässä on vielä täkynä sellainenkin asia, että jos liittymisyksikkökustannusta saadaan hinattua alaspäin sillä, että valokuituliittymiä ostetaan tarpeeksi laajalla rintamalla, niin tuo liittymismaksu voi laskea vielä entisestään. Mutta tämä asia on kokonaan teidän inarilaisten käsissä, Isola vihjaa.

Valokuitu ratkaisi yhteysongelmat Utsjoella

Isola kertoo, että nettiongelmat olivat Utsjoella vielä 10 vuotta sitten arkipäivää. Yhteydet pelasivat huonosti, jos pelasivat ollenkaan. Yhteysongelmat katosivat kuitenkin heti, kun alueelle saatiin kattava valokuituverkko.

– Jos haluaa päästä nettiongelmista eroon, niin valokuitu on tuohon ongelmaan täsmäratkaisu. Minulla on ollut valokuitu käytössä nyt 10 vuotta, eikä minun tarvitse ikinä miettiä nettiasioita. Se vain on ja toimii, ei sen kummempaa. Kyllä se on mukava kun ei tarvitse enää värkätä antennien ja muiden vastaavien kanssa. Nyt minun talossa on pari pistorasiaa, ja Wlanilla langatonyhteys. Hommat vain yksinkertaisesti toimivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– 65 prosenttia Utsjoen talouksista taisi ottaa tuolloin valokuidun. Yksi hyvä esimerkki on se, että nykyään somen kansalaiskanavilla ei edes puhuta nettiyhteyksistä. Eihän niistä tarvitse puhua kun ne pelaavat. Vielä 10 vuotta sitten yhteysongelmista puhuttiin joka viikko, Isola lisää.

Etätyöt ja turismi ruuhkauttavat mobiiliverkkoa

Korona-aika on muuttanut monen ihmisen työnkuvaa. Tänä päivänä töitä voi, ja jopa suositaan tehtävän kotoa käsin.

– Tämän vuoksi mobiiliverkot ovat ruuhkautuneet, käyttäjämäärät ovat nousseet etätöiden, ja muutenkin lisääntyneen kotona vietettävän ajan vuoksi. Toinen syy on tämän alueen televisiotarjonta. Eihän täällä näy kuin muutama kanava, joten telkkaria katsotaan suoratoistopalveluiden kautta. Ja ihmisillähän on muutenkin tapana katsoa ohjelmia silloin, kun itse haluaa, ja tämän vuoksi niitä katsotaan netistä juuri silloin kuin siltä tuntuu. Kun taloon tulee valokuitua, niin leffoja ja sarjoja voi katsoa huoletta mihin kellonaikaan tahansa ilman, että netti pätkisi ärsyttävästi.

Ilmoita asiavirheestä