Paikallisuutiset
Useimmat hiihtävät nykyään vuokrasuksilla
Suomen Latu Kiilopään välinevuokraamosta löytyy monenlaisia suksia. Tämän hetken ehdoton suosikki ovat karvapohjasukset eli skinit, joiden pitokarvapohja saa sukset pitämään hyvin. Latujen ulkopuolella hiihtämiseen tarkoitettujen metsäsuksien lisäksi on vaativaan tunturihiihtoon tarkoitettuja teräskanttisia tunturisuksia sekä voideltuja vapaan ja perinteisen tyylin suksia.
- Ulkomaalaisille ei koskaan voideltuja suksia! Se on sääntö. Jos hiihtotaito ei ole hyvä, voidellut sukset eivät ole turvalliset. Lapsille ja ensikertalaisille tai muuten hiihdon aloittelijoille annetaan aina pitopohjasukset, Mauri Virpikari välinevuokraamosta sanoo.
Suksivuokraamossa on tavallista, että etenkin ulkomaalaiset kertovat olevansa kokeneita hiihtäjiä.
- Yleensä he tarkoittavat sitä, että he ovat kokeneita laskettelijoita. Se on kuitenkin aivan toinen laji, jolla ei ole mitään tekemistä maastohiihdon kanssa, Mauri Virpikari sanoo.
Kiilopäältä saa myös hiihdon opetusta, joka alkaa aivan alkeista. Yleensä samana päivänä, jolloin hiihtokouluopetus on järjestetty, hiihtooppilaat pääsevät kokeilemaan oppimaansa myös käytännössä parin kilometrin mittaiselle hiihtolenkille.
Ladulle useimmin vuokrasuksilla
- Nykyään useimmat hiihtäjät vuokraavat suksensa. Syynä on usein se, että suksien kuljettaminen matkatavarana esimerkiksi lentokoneessa on se verran kallista, että suksien vuokraaminen on edullisempaa Ainoastaan aktiivihiihtäjät tulevat omien suksiensa kanssa, sillä heille omat sukset ovat toisella tapaa tärkeät kuin harrastajahiihtäjille, Kari Mähönen Suomen Latu Kiilopään välinevuokraamosta sanoo.
Suksien vuokrahinta on sen edullisempi, mitä pidemmästä vuokrauksesta on kysymys. Viikon vuokrapaketissa saa yhden päivän ilmaiseksi, kun verrataan siihen, että vuokraisi sukset viikoksi päivähinnalla.
- Jos haluaa kokeilla, onko hiihto oma laji, sukset voi vuokrata edullisesti myös pelkkää kokeilua varten, Mauri Virpikari lupaa.
Suksivuokraamon hinnoittelussa on omat hinnat pelkille suksille ja vuokraukselle, jossa sukset voidellaan kelin vaatimilla voiteilla jokaiselle hiihtopäivälle erikseen.
Pito on kaiken a ja o
- Suksien voitelu on varsin yksinkertaista, toisin kuin luullaan. Suurin virhe on se, että pitovoidetta laitetaan liian vähän. Pito on perinteisen
hiihdossa kaiken a ja o. Pitoa tarvitaan vähintään neljästä kuuteen kerrosta, jokaisen kerroksen jälkeen voide tasoitetaan huolellisesti korkilla. Myös pikavoiteet ovat helppoja käyttää kenen tahansa, Kari Mähönen neuvoo.
Hänen mukaansa tavalliselle sunnuntaihiihtäjälle riittää suksien huolloksi pitovoiteen lisääminen riittävän usein ja suksien pohjaaminen ammattihuoltajalla
muutaman kerran kaudessa.
- Toki sukset voi pohjata itsekin, jos haluaa, Kari Mähönen sanoo.
Hän muistuttaa, että Kiilopään suksivuokraamolla on sopimus Saariselällä suksia huoltavan Jouko Koivulan kanssa:
- Kun on lähtenyt jommastakummasta päästä liikkeelle ja sukset kaipaavat voitelua toisessa päässä, niin apu löytyy varmasti.