Paikallisuutiset
Urkkipuiston uutisia, Kekkospuiston kuulumisia
Urho Kekkosen kansallispuisto on säilyttänyt suosionsa
Vuonna 2018 Urho Kekkosen kansallispuistossa kirjattiin 340 500 käyntiä, mikä on 5 800 käyntiä enemmän kuin edellisenä vuonna (v. 2017: 334 700 käyntiä). Suomen kansallispuistoista eniten käyntejä oli Pallas-Ylläksen kansallispuistossa (v. 2018: 549 200 käyntiä). Nuuksion kansallispuisto meni viime vuonna niukasti kakkostilalle (v. 2018: 343 700 käyntiä). Kaiken kaikkiaan Suomen 40 kansallispuistossa kirjattiin käyntejä vuoden 2018 aikana yhteensä 3 167 800.
Kansallispuistojen ja muiden MH:n ylläpitämien retkikohteiden sekä asiakaspalvelupisteiden käyntimääriin, paikallistaloudellisiin vaikutuksiin ja hyvinvointivaikutuksiin voit tutustua tarkemmin Metsähallituksen sivustolla www.metsa.fi
Raja-Jooseppi kolmen luontoillan aiheena ke 27.3., 3.4. ja 10.4.
Raja-Jooseppi tarkoitti alkujaan Joosef Sallilaa, joka saapui 1900-luvun alkupuolella Luttojoen törmälle, rakensi talon ja perusti tilan keskelle erämaata. Nykyään Raja-Jooseppi tarkoittaa myös valtakunnan rajan tuntumassa olevaa poroerotuspaikkaa, Euroopan Unionin pohjoisinta kansainvälistä rajanylityspaikkaa sekä UK-kansallispuistoon suuntautuvan erävaelluksen yhtä aloituspaikkaa. Luontoillassa kansallispuiston suunnittelija Kristiina Aikio kertoilee monien merkitysten Raja-Joosepista totta ja kenties tarinaakin. Luontoillat ovat Saariselän Aurorassa kello 18.
Riippumattoretkeily luontoillan aiheena ke 17.4.
17.4. kuulemme Pilvi Koivuniemen ja Eemeli Niemisen kokemuksia riippumaton kanssa retkeilemisestä. Luontoillassa saat tietoa, miten riippumatto toimii ja mitä on hyvä ottaa huomioon riippumattoa hankittaessa, minne riippumaton saa ripustaa ja voiko riippumaton kanssa retkeillä suojelualueilla. Riippumattoretkeilyyn paneudutaan Saariselän Aurorassa kello 18.
Käytä polttopuuta säästellen
Muutamia kertoja hiihdellessäni olen ollut todistamassa, kuinka hiihtäjä lisää halkoja hiipuvaan hiillokseen nuotiopaikan ohi mennessään. Herää kysymys, miksi pitää yllä tulta, jos sitä ei itse tarvitse, eikä nuotiopaikalla ole ketään muitakaan. Ehkä halkoja lisäävä ajattelee ylläpitävänsä tulta myöhemmin tuleville.
Polttopuun kulutus pelkästään Urho Kekkosen kansallispuistossa on melkoinen, noin 700 pm³ vuosittain. Käyttämällä polttopuuta säästeliäästi tai nuotion sijaan retkikeitintä, voit vähentää polttopuukuljetuksissa syntyvien ja ilmastonmuutosta voimistavien päästöjen määrää. Palavasta puusta ja likaisista eväiden kääreistä vapautuu savukaasuja, kuten hiilivetyä, PAH-yhdisteitä, häkää ja typen oksideja.
Säästeliäällä polttopuun käytöllä säästät luonnonvaroja, mutta myös retkeilypalvelujen ylläpitoon käytettävissä olevia varoja. Pienetkin luonnon hyväksi tehdyt teot luetaan luonnon hyväksi!
Kansallispuiston asiakaspalvelu keskittyy Kiehiseen
Urho Kekkosen kansallispuiston ja lähialueiden opastustoiminta keskitetään Saariselälle, jossa entistä keskeisemmällä paikalla tavoitetaan paremmin koko matkailualueen yhteiset asiakkaat. Tankavaaran luontokeskus on myyty alkuvuodesta Sodankylän kunnalle ja jatkossa se on entistä enemmän matkailukäytössä. Saariselän palvelupiste Kiehinen avautuu kesäkuun alussa uusissa tiloissa aikaisempaa keskeisemmällä paikalla Santa’s Hotel Tunturiin, Gielaksen alakerran liiketilaan. Siihen asti Metsähallituksen asiakaspalvelupiste Kiehinen palvelee Siula-talossa. Kiehisessä toimii myös Inarin kunnan matkailuinfo.
Luulammen latukahvila avoinna uuden yrittäjän voimin
Luulammella on aloittanut helmikuussa uusi kahvilayrittäjä Visa Ruokokoski. Luulammen latukahvila palvelee retkeilijöitä kevään hiihtosesongilla joka päivä kello 10-16 hiihtokeleistä riippuen huhtikuun lopulle.
Retkeilijän monet vaihtoehdot: hiihtäen, lumikenkäillen, polkupyörällä ajaen…
Saariselän-Kiilopään matkailualueella on parin sadan kilometrin verran erilaisia talvireittejä. Latuja löytyy perinteiseen ja luisteluhiihtoon ja alueen sanotaankin olevan hiihtäjän paratiisi. Muutamilla laduilla voi hiihtää myös koirien kanssa. Muistathan, että koirat pitää aina olla kytkettyinä! Polkupyörillä voi liikkua latu-urien ulkopuolella, mutta alueelta löytyy myös muutama varsinainen talvipyöräilyreitti. Samoin lumikengillä voi liikkua vapaasti, mutta ei laduilla ja alueelta löytyy myös varsinaisia lumikenkäreittejä. Osa reiteistä on Urho Kekkosen kansallispuiston sisällä, osa ulkopuolella muodostaen alueelle laajan, yhtenäisen latuverkoston.
Kevättalvi on myös hienoa aikaa tehdä pidempiä hiihtovaelluksia. Kansallispuiston sydämeen tehdyt erävaellukset tehdään aina kartan ja kompassin kanssa ja ne edellyttävät hyvää kuntoa ja aiempaa retkeilykokemusta. Kysy lisätietoja Saariselän palvelupiste Kiehisestä.
www.luontoon.fi