Hyvinvointi

Talvivaellukselle vain oikeilla varusteilla ja riittävällä kokemuksella

Viimeaikainen retkeilybuumi on herättänyt huolen liian heppoisin varustein ja taidoin luontoon lähtevistä talvivaeltajista. Talviretkeilyyn tarvitaan aivan erilaista varautumista ja kokemusta kuin lumettomana aikana.

Talvi on erittäin vaativaa aikaa vaellukselle. Varsinkin pohjoisessa sääolot voivat olla ankarat ja muuttua hetkessä. Pulaan joutuvalle apu on kaukana.

Ensimmäiselle talviretkelle ei pidä lähteä kauas, vaan kasvattaa taitojaan helpoilla lähireiteillä. Kannattaa ensin tunnustella miltä tuntuu olla tuntikausia kylmässä, millaista on liikkua lumella ja miten osaa suunnistaa lumen muuttamassa maisemassa ja suoriutua päivittäisistä toimista majoittumisesta ruuanlaittoon ja hygieniasta huolehtimiseen.

Varsinaiselle vaellukselle kannattaa lähteä kokeneen talvivaeltajan tai oppaan kanssa. Opettelun voi aloittaa myös talvivaelluskurssilla. Myös Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät järjestävät opastettuja talviretkiä. Lisäksi monissa kansallispuistossa on lyhyitä talvireittejä, joilla talviretkeilytaitoja pääsee kartuttamaan turvallisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turvallisuus ennen kaikkea

Talvella maastossa liikuttaessa tärkeintä on pysyä lämpimänä ja huomioida kaikki tärkeät turvallisuusseikat.

Puhelin ei kuulu kaikkialla. Varsinkin pohjoisessa on paljon ja laajoja katvealueita. Puhelimen akunkesto ei ole pakkasella kehuttava, joten siihen ei kannata luottaa. Aina on oltava mukana paperinen kartta sekä kompassi, ja niitä on myös osattava käyttää.

Lumi- ja jäätilanne pitää tarkistaa ennen maastoon lähtöä. Varsinkin alkutalvesta jäät ovat petollisia, mutta myöhemminkin vesistöissä on monin paikoin sulia kohtia. Lumi muuttaa maastonmuotoja. Kesältä tuttu maisema näyttää lumen peittämänä ihan toiselta. Reittimerkit saattavat hautautua hankeen, ja lunta saattaa olla niin paljon, että ahkion kanssa eteneminen on erittäin raskasta.

Ei kannata koskaan luottaa siihen, että jaksaisi vaeltaa tuvalta tuvalle. Mukana on aina oltava myös oma talvenkestävä majoite. Tätä ei voi korostaa liikaa. Tuvilta saattavat joskus huonolla tuurilla olla polttopuut vähissä. Retkeilijöitä on ollut ennätyksellisen paljon, ja siksi polttopuun kulutuskin on ennätyssuurta. Varastoja täydennetään sitä mukaan kuin suinkin ehditään ja kelit sen sallivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää talviretkeilyvinkkejä löydät Metsähallituksen Luontoon.fi -verkkopalvelusta https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/talvellaretkeily . Myös luontokeskuksistamme kannattaa kysyä ajankohtaista tietoa retkikohteesta.

Metsähallituksen Luontopalvelut toivottaa turvallista retkeilyvuotta! Muistetaanhan myös retkeilyn koronaohjeet edelleen!

Lisätietoa

Pukeutuminen talviretkellä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

https://www.youtube.com/watch?v=jTD3ZKpGkl4&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=Z4Epzrj_rXY

Ilmoita asiavirheestä