Ihmiset

Taivalkosken tyttö tekee paluumuuton Pohjanmaan perinnemaisemiin

Ski Wear -yrittäjä Laila Horsma osti miehensä kanssa talon Limingasta. Eläkkeelle siirtymisen myötä edessä on paluumuutto molempien lapsuudenmaisemiin Pohjois-Pohjanmaalle.

Ulkoiluasuihin ja -asusteisiin erikoistunutta Ski Wear -myymälää luotsannut Laila Horsma elää haikeita aikoja. Meneillään on suositun vaatemyymälän loppuunmyynti ja ovet sulkeutuvat lopullisesti äitienpäivänä.

– Joka päivä hyvästellään vanhoja asiakkaita itku silmässä, hän kertoo.

Alun perin myymälänhoitajana aloittanut Horsma päätti ostaa yrityksen kymmenen vuotta sitten itselleen, kun kuuli, että silloinen omistaja Abitis Oy oli lakkauttamassa liikettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Horsma on koulutukseltaan merkonomi ja hänellä oli aikaisempaa työkokemusta myyjän työn lisäksi toimistotyöstä sekä pankkialalta.

– Olen ajatellut, että mulla kaikki natsasi tähän työhön.

Yrittäjäksi ryhtymistä piti silti miettiä tarkkaan. Toisen palveluksessa palkkatulo oli taattu, mutta toisaalta Horsmalla oli myös varma näkemys siitä, miten Ski Wear menestyisi.

Hän tiesi, että myymälä ei vielä siinä vaiheessa tuottanut, mutta toiminta ei ollut myöskään tappiollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viisi vuotta sain ensin harjoitella myymälänhoitajana toisten rahoilla ja vaihdos meni hyvin, koska tiesin, mitä täällä tarvitaan, hän toteaa.

Mahtavat asiakkaat

Ski Wear avattiin Saariselällä silloin vasta valmistuneeseen Siula-rakennukseen. Horsma kertoo, että alussa oli aikaa istuskella samassa rakennuksessa sijainneessa kahvilassa asiakkaita odotellen.

Sitten alkoi tapahtua.

Sana uudesta vaateyrityksestä levisi ja hiljalleen Horsmalle muodostui oma, vakituinen asiakaskuntansa, joka arvosti kestäviä, kohtuuhintaisia ja toimivia ulkoiluvaatteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pienyrittäjälle hiihtokeskukset ovat ihanteellisia paikkoja, koska asiakkaat vaihtuvat viikoittain. Täällähän käy kauppa, kun osaa valita tuotteet oikein. Minä olen aina lähtenyt siitä, että olen valinnut sellaisia tuotteita, mitä asiakkaat ovat kysyneet.

Myös venäläisten asiakkaiden määrä oli tuolloin kasvussa ja Horsma kävi Murmanskissa asti tutkimassa, mitä suomalaisia merkkejä siellä oli myynnissä. Hän otti yhteyttä merkkien edustajiin ja pian hänellä oli omissa valikoimissaan samoja tuotteita.

Horsma myös opetteli kansalaisopistossa venäjän kielen alkeet, jotta pystyisi palvelemaan venäläisiä asiakkaitaan sujuvammin.

– Tajusin, että venäjä olisi hyvä kieli osata. Olen aina tykännyt siitä ja minusta se on kaunis kieli. Venäläiset asiakkaat ovat minua opettaneet lisää ja ehkä sitten eläkkeellä jatkan harrastusta, hän nauraa.

Keskimäärin Horsma on tehnyt kuusipäiväistä työviikkoa viimeisen kymmen vuoden ajan. Päällimmäisenä siitä ajasta mieleen ovat jääneet asiakkaat.

– Asiakkaathan ovat aivan mahtavia, koska he ovat lomalla. Ja minusta on niin ihanaa, kun valikoimista löytyy asiakkaan tarvitsema tuote. Se on osaltaan ajanut minua kehittämään tätä liikettä.

Eläkepäiville Liminkaan

Nyt Horsma on kuitenkin päättänyt jäädä eläkkeelle. Edessä olevaa muutosta helpottaa se, että hän on löytänyt uuden kohteen intohimolleen. Hän on nimittäin ostanut miehensä Reijon kanssa Limingasta vuonna 1920 rakennetun talon, johon kuuluu vanha pihapiiri kookkaine puineen sekä 1800-luvun alkupuolelta oleva pieni mökki.

Limingan taloa pariskunta kävi katsomassa ensimmäisen kerran viime syksynä ja Horsma ihastui siihen ensisilmäykseltä. Aviomies oli ensi alkuun hieman epäileväinen, mutta varattuaan uuden tutustumiskäynnin kiinteistövälittäjältä ja käytyään paikkoja tarkemmin läpi, hänkin tuli lopulta siihen tulokseen, että talo olisi heidän uusi kotinsa.

– Minulla ei oikeastaan ollut mitään tiettyä paikkaa, minne halusin muuttaa, mutta kerrostaloon en halunnut kuolemaa odottamaan, Taivalkoskelta maalaistalosta syntyjään oleva Horsma kertoo. Nyt hän odottaa jo malttamattomana, että pääsee laittamaan uutta kotiaan.

– Se 1800-luvulta oleva mökki kiinnostaa erityisesti, ja kunhan saadaan täältä talo myytyä, niin en sääli rahoja. Minulla on varmaan sama intohimo siihen taloon ja pihapiiriin kuin tähän työhönkin. Minä olen sellainen intohimoinen ihminen, hän nauraa.

Ennen eläkkeelle jäämistään Horsma toivoo kuitenkin viimeiseen asti, että Ski Wearille löytyisi ostaja, joka jatkaisi menestyvän yrityksen toimintaa.

– Harmittaa, jos tänne ei jää tällaista kauppaa, kun asiakkaita käy Utsjoelta ja Karigasniemeltä asti.

Siula-talon tulevaisuus on kuitenkin epävarma, eikä Saariselällä ole tarjolla muita myymälälle sopivia liiketiloja. Se on ainakin toistaiseksi karkottanut mahdolliset ostajaehdokkaat.

Inarissa ja Saariselällä tuleva eläkeläinen aikoo jatkossa käydä ainakin hiihtämässä. Saariselän latuverkostolle ja maisemille ei liminkalaisesta ”aakeesta laakeesta” perinnemaisemasta sentään ole kilpailijaksi.

”Minulla ei oikeastaan ollut mitään tiettyä paikkaa, minne halusin muuttaa, mutta kerrostaloon en halunnut kuolemaa odottamaan.”
Ilmoita asiavirheestä