Paikallisuutiset

Siida uudistui ja laajeni Juhani Pallasmaan henkeä kunnioittaen

Siida on nyt uudistettu ja laajennettu palvelemaan kasvavia toimintoja ja kovassa kasvussa olevia kävijämääriä. Siida avautuu uudistettuna yleisölle kesäkuun alussa. Siidassa on nyt paljon uutta, mutta uudistamisen kakkosvaihe toteutui kuitenkin alkuperäistä kunnioittaen, joten arkkitehti Juhani Pallasmaan arkkitehtuuri näkyy edelleen rakennuksessa.

Peruskorjauksen ja laajennuksen myötä Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida on saanut teknisesti ja toiminnallisesti nykyvaatimukset täyttävät museo- ja luontokeskustilat. Uudistettu ja laajennettu Siida-rakennus palvelee kasvaneita toimintoja ja kävijämääriä entistä paremmin.

– Nyt valmistuneessa toisessa vaiheessa on uudistettu henkilöstön työtilat, laajennettu aulaa ja toteutettu rakennus-, LVI- ja sähköteknisiä korjaus- ja uudistamistoimenpiteitä. Erityisesti on kiinnitetty huomiota hyvien sisäolosuhteiden varmistamiseen, valaistukseen ja akustiikka- ja turvallisuusratkaisuihin sekä energiatehokkuuteen, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Miikka Teppo .

Peruskorjauksen urakoitsijana toiminut Sakela Rakennus Oy luovutti tilat viime maaliskuussa rakennushankkeen tilaajalle Senaatti-kiinteistöille. Työt jatkuvat vielä ulkoalueilla tulevana kesänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämähän on tämän alueen teknisesti haastavin kiinteistö. Siidassa pitää huomioida niin monta asiaa, kuten arkisto- ja varastointitilojen kosteusprosentit ja lämpötilat. Kuten kaikki tiedämme, niin ilmasto aiheuttaa täällä omat haasteensa. Talvella on kuivaa ja kylmää, kesällä kosteaa ja lämmintä. Tekniikan on pelattava kaikissa olosuhteissa, ja jos siinä joku pettäisi, niin ongelma pitäisi korjata saman tien. Jos haetaan toista vastaavanlaista haastavaa ja isoa kiinteistöä, niin lähin löytyy Rovaniemeltä, sanoo Teppo.

Kasvava asiakasvirta vaatii tilaa

– Odotamme innolla, että pääsemme muuttamaan uudistettuun Siidaan . Asiakaspalvelun näkökulmasta olemme tiloihin hyvin tyytyväisiä, sillä peruskorjauksen myötä pystymme paremmin palvelemaan kasvavia asiakasvirtoja. Näyttelytiloihin asennetut nykyaikaiset tekniikat mahdollistavat myös paremmat kävijäkokemukset. Henkilökuntamme on osallistunut työtilojen suunnitteluprosessiin, ja sen tuloksena Siida-rakennuksessa on tarjolla työtiloja erilaisia työtarpeita varten, toteavat vs. museonjohtaja Eija Ojanlatva ja puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi iloisina.

– Alunperin Siidan tilat oli suunniteltu noin 30 000 vuosikävijälle. Kun kävijämäärät alkoivat tasaisesti nousta ja vuonna 2019 ennen koronapandemiaa heitä tuli jo 120 000, niin entiset tilat alkoivat käydä ahtaiksi, muistuttaa myynti- ja markkinointivastaava Minna Muurahainen .

Siidan kävijä näkee uudistuksen jo heti aulatiloissa, joissa on väljyyttä ja toimivuutta aivan toisella tavalla kuin ennen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Senaatti-kiinteistöjen suojelukohde

Siida-rakennusta ei ole virallisesti suojeltu, mutta Senaatti-kiinteistöt on määritellyt Siidan vastuusuojelukohteeksi, mikä tarkoittaa, että rakennusta hoidetaan ja korjataan samojen periaatteiden mukaisesti kuin virallisestikin suojeltuja rakennuksia.

– Rakennuksessa sisäänkäynnit ja katsontalinjat on säilytetty avonaisina ja päänäkymät korostuvat rakennuksessa. Rakennuksessa on säilytetty ja palautettu alkuperäisiä pintoja, kuten betonilattiat. Myös kohteessa käytetty muotokieli on säilytetty, jossa pyöristetyt nurkkamuodot ovat olennaisia. Kalusteista muun muassa auditorion penkit kunnostettiin uudelleen käyttöön, kertoo Miikka Teppo.

Arkkitehti Juhani Pallasmaa suunnitteli alunperin Siidan ja hänen kanssaan on tehty yhteistyötä suunnitteluvaiheessa.

– Kun katselee nyt tätä Siidaa , niin uudistukset on kyllä tehty Juhani Pallasmaan henkeä kunnioittaen. Ravintola sijaitsi ennen Siidan yläkerrassa ja juuri tällä hetkellä se ravintolan tila on tyhjä ja sitä tullaan käyttämään vaihtuvien näyttelyiden tilana. Kun nyt silmäilee sitä vanhaa ravintolaa, niin vasta nyt oikein näkee, kuinka todella kaunis tila sekin on kaikkine kaarevine muotoineen. Kaiken kaikkiaan Siidassa tulee nyt aika jännäfiilis , kun näkee, kuinka vanha ja uusi toimivat nyt tosi hyvin rinnakkain, sanoo puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Auditorion atmosfäärikin on Juhani Pallasmaan aikainen. Toki auditorion tekniikka on uusittu ja muutamat yksityiskohdat hiottu. Esimerkiksi auditoriokäytävän portaat tuntuvat nyt tukevasti jalan alla, eikä kenenkään tarvitse pimeässä jännittää, osuuko askel kokolattiamaton peittämään rappuseen, vai lentääkö hän nurin.

– Siidan auditoriota ei lähdetty laajentamaan, se oli selvä asia, koska samassa kylässä on Sajos ja sieltä löytyy iso auditorio. Siidan kotoinen auditorio sopii hyvin moniin tilaisuuksiin ja tarvittaessa se isompi tila löytyy oikein isolle yleisömäärälle Sajoksesta , kertoo Seurujärvi .

Siidan etupihalla oleva puurimoitus, niinsanottu hirviaita saa jää entiselle paikalleen. Juhani Pallasmaa on aikoinaan ajatellut, että aita ohjaa kävijät sisäänkäy n tiin , sen jälkeen hän on aulassa, vetää henkeä ja katselee ympärilleen ennen kuin lähtee tutustumaan laajemmin siihen mitä rakennuksesta löytyy.

Perusnäyttely uuteen aikaan

– Onhan tässä ollut kovia muutoksia ja tahti on ollut hurja . On tehty perusparannusta, tyhjennetty taloa remontin tieltä, muutettu toimintoja samalla kontteihin ja suunniteltu meidän uutta perusnäyttelyä. Perusnäyttely on jo 20 vuotta vanha, joten olihan se jo elinkaarensa päässä. Monesti se elinkaari on tämmöisillä näyttelyillä jopa alle kymmenen vuotta, kertoo Eija Ojanlatva.

Hän huomauttaa, että toki kävijöiltä tuli aina hyvää palautetta perusnäyttelystä, joten siinä mielessä se palveli hyvin loppuun saakka.

– Nyt oli aika purkaa sieltä kaikki ja tehdä näyttely uudestaan.

Siidan väki ei vielä paljasta millainen uusi perusnäyttely tulee olemaan. Se selviää vasta kesäkuussa. Sen he kuitenkin sanovat, että sama näyttely se ei enää ole kuin entinen:

– Näyttely on uudistettu kokonaan. Se ei ole oikeastaan sama kuin ennen. Luiskan yllä oli ennen Tenon vene, jonka alta käveltiin, mutta nyt vene on otettu pois, mikä kertoo osaltaan siitä, että moni asia on nyt muuttunut. Vielä pitää malttaa odottaa pari viikkoa.

Ilmoita asiavirheestä