Paikallisuutiset

Saariselkä saamassa muovinkeräyspisteen – Biojätettä ei kerätä, koska maakunnasta puuttuu biokaasulaitos

Saariselän kyläyhdistyksen väki kokoontui Siula-talon yläkertaan kierrätysvalmennukseen. Lapecon viestintäpäällikkö Aila Kauppila antoi saariselkäläisille rautaisannoksen ajankohtaista kierrätystietoutta ja vastaili kyläläisten kysymyksiin.

Saariselälle on tarkoitus saada muovinkeräyspiste. Kuvituskuva. Kuva: Maija Ahonen

– Me olemme pinta-alallisesti Suomen suurin kunta-alan jätehuoltotoimija. Se kuulostaa hienolta ja hyvältä, mutta heti perään täytyy sanoa, että vain alle prosentti koko Suomen väkiluvusta asuu meidän toimialueella.

– Kun tätä yhtälöä peilataan jätemaksuihin tai jätehuollon palvelutasoon, niin voitte kuvitella, että haasteita tulee saada pysymään jätemaksut kohtuullisina ja samalla palvelutaso riittävänä, sanoi Lapecon viestintäpäällikkö Aila Kauppila.

Lapecolla on yhteensä 10 ekoasemaa ja yksi niistä on Ivalon Lintumaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikissa muissa kunnissa ekoasemia on yksi, mutta Enontekiön kunnassa niitä on kaksi käytännön syistä, molemmissa päissä Enontekiön kuntaa. Olen oppinut tietämään, että Jaskan Valinnan nimellä inarilaiset Lintumaan ekoaseman tuntevat, naurahti Kauppila.

Ekoasemille saa tuoda osan jätteistä maksutta ja osa on maksullisia. Jos jätteentuoja on maksanut taloudessaan ekomaksun, niin silloin häneltä ei välttämättä peritä mitään ekoasemalle tuotavasta jätteestä - ”Jaskan valinnassa” ilmaisraja vuodessa on 700 kiloa jätettä.

Saariselkäläiset kyselivät, saadaanko Saariselän kylälle oma muovinkeräyspiste. Viestintäpäällikkö Aila Kauppila vastasi, että Saariselälle on tarkoitus saada muovinkeräyspiste jollekin ekopisteelle.

Kyläläiset sanoivat, että muovia kertyyy kotitalouksiin hirmuiset määrät. Ei tarvitse tehdä kuin yksi kauppareissu, niin sen jäljiltä keittiö on pian täynnä muovipitoista jätettä, jugurttipurkkia, margariinirasiaa, jauhelihapakkausta ja kaikkea muutakin. Ja kun Saariselän asukasmäärä parhaana matkailusesonkina moninkertaistuu, niin tuottaa Saariselän kylä silloin huikean määrän muovijätettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Biojätteen käsittelypaikka on liian kaukana - Oulussa

Saariselän kyläläisiä kiinnosti myös, erilliskerääkö joku Inarin kunnan alueella biojätettä ja Aila Kauppila vastasi, että ei ainakaan Lapecon toimesta.

– Näin nopeasti ajateltuna lähin laitosmainen biojätteen käsittelypaikka on Oulussa. Jos Saariselältä lähdetään viemään sinne perunankuoria omana kuljetuksena, niin ei se toiminta enää ole kovin ympäristöystävällistä eikä taloudellista.

Kauppilan mukaan tilanne voisi olla toinen, jos biokaasulaitos olisi vähän lähempänä, vaikkapa Rovaniemellä.

– Jos matka vähänkin lyhenisi, niin asiaa voitaisiin katsoa uudelleen. Laissahan on jopa velvoite biojätteen erilliskeräämisestä, mutta me olemme saaneet poiketa lakivelvoitteesta viideksi vuodeksi kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saariselkäläiset arvelivat, että Saariselällä on innostuttu aika hyvin harrastamaan kompostointia ja osa kylän biojätteestä päätyy kompostiin. Sekin tiedettiin, osa alueen ravintoloista ja muista yrityksistä on innostunut perustamaan komposteja.

– Kompostista pitää ilmoittaa Lapecolle. Ilmoitusvelvollisuus tulee siitä, että kompostointi lasketaan Suomen kierrätysasteeseen mukaan. Komposti on kiinteistön paras ekoteko, koska siinähän suoraan paikallisesti hyödynnetään ravinteet. Lapeco kannustaa kompostointiin antamalla kompostoijille pienen alennuksen, sanoi Aila Kauppila.

Joku ihmetteli, voiko kompostia perustaa, jos lähtee talven ajaksi Saariselältä pois ja komposti napsahtaa umpijäähän.

– Kompostin saa heräämään talven jälkeen, ei se jäätyminen sinänsä haittaa yhtään mitään. Ja jos tuntuu siltä, että kotitaloudesta tulee tavaraa kompostiin tosi vähän, niin eihän mikään estä perustamasta kahden kiinteistön yhteistä kompostia. Taloyhtiölläkin voi olla komposti, kunhan joku ottaa sen hoitamisen vastuulleen, Kauppila kertoi.

Sitäkin kyseltiin, saako Lapecosta apua, jos komposti alkaa haista hirmuisen pahalle. Kauppila sanoi, että Lapecosta saa toki kompostineuvontaa. Hän lisäsi, että tietyissä tilanteissa hajuongelma voi olla sitten jo enemmänkin ympäristönsuojeluviranomaisen asia.

Keräysvelvoite vähintään viiden huoneiston kiinteistöille

Inarin ja Kittilän kunnissa tuli voimaan lokakuun alusta uusi keräysvelvoite.

– Inarin ja Kittilän pakkausjätteiden keräysalueella, vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä, tuli aloittaa pakkausjätteiden keräys. Velvoite koskee myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöjä. Kiinteistöille tulee hankkia polttokelpoisen jätteen jäteastian lisäksi keräysvälineet lasi-, kartonki-, metalli- ja muovipakkauksille. Keräyksen voi järjestää myös kahden tai useamman lähikiinteistön yhteisellä astialla. Tyhjennykset tilataan Lapecolta.

Ensi vuonna keräys laajenee Kemijärvelle ja Sodankylään.

Inarin, Kemijärven, Kittilän ja Sodankylän keräysalueiden ulkopuolella pakkausjätteiden erilliskeräys säilyy Lapecon toimesta alueellisena keräyksenä, eli lajitellut jätteet toimitetaan ekopisteille.

Kirppis vähentää jätteen määrää

Saariselän kyläläiset kertoivat Aila Kauppilalle, että Saariselän kyläyhdistys piti ruska-aikana yhdessä Tunturihotellin ja VPK:n kanssa kolmepäiväisen kirpputorin. Kirppiksen teemana oli kestävä kehitys ja tavara vaihtoi kirppiksellä hyvin omistajaa ja väkeä kävi paljon.

– Kirppistempaukset ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka jätteen määrää ja kulutusta voidaan vähentää, vakuutti Kauppila.

Varttuneemmat saariselkäläiset harmittelivat samalla, kuinka nykyajan tavarat ja hyödykkeet on tehty niin heikoiksi, että ne pienen käytön jälkeen hajoavat ja muuttuvat jätteeksi.

– Lakana kesti ennen vanhaan 50 vuotta, vähintään. Nyt on hyvä, jos lakanan käyttöikä on edes viisi vuotta. Ja kun kävi ruokakaupassa, ei sieltä paljon tullut jätettä ja muovia matkaan. Lihatiskilläkin liha paketoitiin paperiin ja hyvin se lihapaketti pääsi kotiin, vaikka ei sitä kuljetettu muovipaketissa ja monen muovipussin sisällä, vakuutti Ulla Åkerlund.

Ilmoita asiavirheestä