Hyvinvointi
Revontulet kiehtovat yöllistä kulkijaa
Revontulet ovat valoilmiöitä, jotka koostuvat värikkäistä, tanssivista ja vaihtelevista kuvioista yötaivaalla. Ne syntyvät auringosta lähteneiden hiukkasten osuessa Maan ilmakehään. Saariselällä monet ohjelmapalveluyritykset järjestävät revontuliretkiä, joilla voi saada opastusta muun muassa revontulien oikeaoppiseen valokuvaukseen. Lisäksi paikalliset taksiyrittäjät ajavat matkailijoita ihailemaan taivaanvalkeita pois katuvaloista.
Revontulet ovat valoilmiöitä, jotka koostuvat värikkäistä, tanssivista ja vaihtelevista kuvioista yötaivaalla. Ne syntyvät auringosta lähteneiden hiukkasten osuessa Maan ilmakehään. Aurinkotuulen mukana kulkeutuvat varautuneet hiukkaset virittävät Maan ilmakehässä etenkin happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja, mikä puolestaan aiheuttaa valoilmiöiden esiintymisen yötaivaalla. Ihmissilmä näkee revontulet normaalisti vihreinä tai vihertävän keltaisina. Yksi syy tähän on se, että silmät rekisteröivät vihreitä sävyjä helpommin kuin sinisiä tai punaisia.
1. Katsele taivaalle oikeaan aikaan
Revontulia on mahdollista nähdä elokuun lopusta aina huhtikuun alkuun. Eniten eniten niitä esiintyy alkusyksyn pimenevinä iltoina ja kevättalven koittaessa.
Revontulien näkymiselle on kaksi tärkeää edellytystä: pimeys ja taivaan pilvettömyys. Kylmänä pakkaspäivänä taivas on yleensä hyvin selkeä, mikä puolestaan parantaa todennäköisyyttä nähdä revontulien loimua.
2. Pohjoinen sijainti
Mitä kauemmaksi päiväntasaajalta saavutaan, sitä suuremmaksi revontulien esiintymistodennäköisyys kasvaa. Lapin pohjoisosissa, kuten Kilpisjärvellä, Utsjoella ja Inarissa, revontulia esiintyy ihanteellisten olosuhteiden vallitessa peräti kolmena yönä neljästä. Saariselän korkeudella revontulien näkemisen todennäköisyys on 60 prosentin luokkaa, kun taas vastaavasti Helsingissä todennäköisyys on enää noin 5 prosenttia.
3. Oikea vuorokaudenaika
Revontulien kesto vaihtelee nopeasta muutaman minuutin sessiosta koko yön kestäviin luonnonnäytelmiin. Tilastollisesti revontulet näkyvät parhaiten keskiyön aikoihin, minkä vuoksi revontuliretki kannattaa ajoittaa nimenomaan ilta- ja yöaikaan.
4. Seuraa ennusteita
Revontulia voidaan ennakoida. Aurinkotuulen matka Maahan kestää normaalisti noin kolme vuorokautta, ja siksi ennusteetkin annetaan usein 1–3 vuorokauden varoitusajalla.
5. Käytä revontulivahtia
Revontulibongareiden käytössä on useita sivustoja, palveluja ja työkaluja, jotka tekevät revontulitilanteen seuraamisesta vaivatonta. Avaruussäätä ja geomagneettista aktiivisuutta voi seurata reaaliaikaisesti mm. Ilmatieteen laitoksen sivulla. Ilmatieteen laitoksen ylläpitämällä Auroras Now! -sivustolta voit tilata vaikkapa revontulivahdin, joka lähettää automaattisen sähköpostin revontuliaktiivisuuden noustessa korkeaksi. Puhelimeen on ladattavissa myös revontulista ilmoittavia sovelluksia. Monessa Lapin lomakeskusten hotelleista työskentelee ikioma revontulivahti, jonka voi pyytää herättämään heti, kun revontulet ilmestyvät taivaalle.
6. Katselupaikalla on merkitystä
Varmin tapa nähdä revontulia on valita paikka, josta on avoin näkymä pohjoiselle taivaalle. Vältä siis sellaisia kohtia, joissa korkeat puut tai rakennukset estävät näkymän. Parhaiten revontulien ihailuun soveltuvat järven tai lampien rannat sekä korkeat kohdat, kuten tunturin laet. Revontulia etsivän kannattaa myös suunnata mahdollisimman pimeälle alueelle, sillä kaupunkien, taajamien ja liikenneväylien valot voivat myös olla esteenä revontulien näkymiselle.
TIESITKÖ?
Revontulia kutsutaan pohjoisella pallonpuoliskolla nimellä aurora borealis ja eteläisellä pallonpuoliskolla aurora australis eli eteläntuli. Latinaksi aurora tarkoittaa aamuruskoa.