Paikallisuutiset

Porokellolle luvassa jatkuvuutta

Lapin liitto ja OP liittyvät ensi vuoden alusta mukaan kehittämään ja rahoittamaan Pohjois-Suomessa tiellä liikkuvista poroista varoittavaa Porokello-sovellusta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä, edistää liikenneturvallisuutta ja vakiinnuttaa Porokellon toiminta.

Porokello on kännykällä toimiva varoitusjärjestelmä, jossa kuljettaja saa liikenteessä nopeasti tiedon tiellä liikkuvista poroista. Sovellus on kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana osoittanut hyödyllisyytensä: kesällä 2016 aloittaneen sovelluksen on ladannut jo yli 60 000 suomalaista autoilijaa, ja järjestelmä on antanut käyttäjille lähes 350 000 porovaroitusta.

– Porokellon tulevaisuuden kannalta on myös tärkeää saada lisää rahoittajia mukaan toimintaan, toteavat ylijohtaja Jaakko Ylinampa ja maakuntajohtaja Mika Riipi .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porokello-sovellus toimii niin, että varoituksia tekevät tiellä liikkuvat ammattiautoilijat ja muut rekisteröityneet käyttäjät havaitessaan poroja. Tiedot ovat muiden tielläliikkujien käytössä välittömästi Porokello-sovelluksessa ja V-Traffic -palvelua käyttävissä navigaattoreissa. Parhaimmillaan varoitus estää porokolarin.

– Onnettomuuksien ehkäisy ja muiden varoittaminen on todella arvokasta työtä, ja kiitämme ammattikuljettajia jokaisesta heidän kirjaamastaan porovaroituksesta. Myös me OP:ssa haluamme parantaa liikenneturvallisuutta. Porokello-palvelulla on merkittävä vaikutus liikenneturvallisuuteen Pohjois-Suomessa, kommentoi OP:n ajoneuvovakuutuspalveluista vastaava Kristian Hiljander .

– Liikenteen eläinkolareista noin neljännes on porokolareita. Viime vuonna porokolareita sattui noin 4100. Eläinkolareissa vahingon suuruus riippuu paljon siitä, kuinka suureen eläimeen ajoneuvolla törmätään, Hiljander kertoo.

– Porokolareita sattuu eniten heinä-joulukuun välisenä aikana, ja erityisesti ne lisääntyvät marras-joulukuun aikoihin, kun on pimeää ja tiet ovat liukkaita. Osallistumalla Porokellon Musta marraskuu -liikenneturvallisuuskampanjaan jokainen voi vaikuttaa porokolarimäärän vähentämiseen. Olemme yhteisellä tiellä, projektipäällikkö Henna Nurminen tiivistää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porokellon kehittäminen jatkuu vuonna 2019 OP:n ja Maaseuturahaston rahoituksella. Järjestelmän kehittämiseen ovat sitoutuneet mm. Lapin liitto, Paliskuntain yhdistys, OP Vakuutus Oy, Paikkatieto Online Oy, HHR Business Oy, V-Traffic Mediamobile ja DNA Oyj.

Kaamosaika on porokolareiden aikaa

Porokolareita tapahtuu jatkuvasti, lähes 4000 kappaletta vuodessa, joka tarkoittaa noin kymmentä kolaria päivässä. Eniten vahinkoja sattuu talviaikaan marras-tammikuussa. Porokolarit painottuivat runsasliikenteiselle poronhoitoalueelle. Poroja kuolee eniten pimeän ja liukkaan kelin aikana marras - joulukuussa klo 16 - 17. Tutkimuksien mukaan pahin porokolaripäivä on perjantai. Talvisin porot liikkuvat tiellä, koska auratulla tiellä on helpompi liikkua kuin umpilumessa.

Porokolareissa sattuneet henkilövahingot korvaa liikennevakuutus ja omalle ajoneuvolle sattuneet vauriot korvaa hirvivahinkovakuutus, joka sisältyy vapaaehtoisen autovakuutuksen Kasko-yhdistelmiin. Korvauksesta vähennetään vakuutuskirjaan merkitty omavastuu. Korvaukset eivät vaikuta bonuksiin. Poronomistaja saa korvauksen paliskuntansa kautta.

Ilmoita asiavirheestä