Hyvinvointi

Päivämukin: Otsamon huiputus kannattaa ottaa retkiohjelmaan, vierailipa Inarissa mihin vuodenaikaan tahansa

Päivämukin-juttusarjassa esitellään retkikohteita, joissa voi helposti käväistä päivämukin eli takaisin parkkipaikalla ollaan vielä saman päivän aikana. Retki Otsamotunturiin on helppo mukauttaa käytettävissä olevan ajan sekä käsillä olevan vuodenajan mukaan.

Melkein Juutuanjoen rantatörmästä kohoava Otsamotunturi sekä sen laella nököttävä entinen palovartijan maja ovat monelle Inarin kulkijalle tuttu maamerkki. Otsamolle kiipeäminen kannattaa ottaa retkiohjelmaan, vaikka viipyisi näissä maisemissa vain lyhyen aikaa: tunturin huipulta avautuva esteetön 360 asteen näkymä Inarijärvelle, Hammastuntureille, Muotkalle ja Lemmenjoen tuntureille on joka hikipisaran arvoinen.

Alueen monipuolisen reittiverkoston ansiosta retken Otsamotunturiin voi toteuttaa useammalla eri tavalla. Tätä juttua varten tehty retki tehtiin jalkapatikalla lokakuussa, mutta Otsamon voi valloittaa myös hiihtämällä.

Lähtö Rovajärventien parkkipaikalta

Tämä vaihtoehto on toteutettavissa lumettomaan aikaan ja sopii erityisesti silloin, kun aikaa retkeilyyn on käytettävissä vain rajallisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Autolla lähdetään ajamaan Inarin kylästä pohjoiseen ja noin kolmen kilometrin jälkeen käännytään vasemmalle Angeliin ja Riutulaan vievälle tielle. Noin 3,5 kilometrin jälkeen käännytään jälleen vasemmalle Rovajärventielle ja jatketaan noin kahdeksan kilometrin verran, kunnes ohitetaan ensin vasemmalla puolen tietä oleva erotusaita, sitten yksityinen vuokramökki ja lopulta saavutaan parkkipaikalle. Tie on ajettavissa tavallisella henkilöautolla, mutta on paikoin melko huonokuntoinen, joten varovaisuutta on syytä noudattaa. Noin puolivälissä Rovajärventietä ohitetaan kohta, jossa Riutulasta ja nuorisokeskus Vasatokasta tuleva patikointireitti ylittää ajotien. Risteyskohdassa on kyltti sekä tilaa pysäköidä auto.

Parkkipaikalta lähdetään reitille ylittämällä puinen silta. Polku kulkee aluksi tasamaata, mutta on melko juurakkoinen. Jalkaan onkin syytä valita tukevat vaelluskengät. Märimpiin kohtiin on rakennettu pitkospuut, joten kahlaamaan ei tällä reitillä jouduta. Suosittu ja paljon kuljettu reitti näkyy maastossa hyvin ja se on merkitty myös punaisilla puutolpilla.

Viimeisen pitkospuuosuuden jälkeen reitti saavuttaa metsän rajan ja alkaa nousta, mutta alkuun vain kevyesti. Polun yli kaartuvan käkkyrämännyn jälkeen alkaa melko pian reitin jyrkin osuus, joka on loppujen lopuksi vain pieni osa noin 2,6 kilometrin mittaista matka parkkipaikalta tunturin huipulle.

Nousu kannattaakin ottaa rauhallisesti ja pysähtyä usein hengähtämään ja samalla ihailemaan selän takana pikku hiljaa länteen päin avautuvaa maisemaa. Jyrkimmän osuuden lopuksi polku muuttuu vielä todella kivikkoiseksi, joten kannattaa keskittyä siihen, miten askeleensa asettelee. Kun kiipeämisen jyrkin vaihe on ohi ja koivuraja ohitettu, kannattaa ottaa kunnon paussi ja tasata hengitystä, sillä näkymä palkitsee kiipeämisen vaivan. Loppumatka eli muutama sata metriä palovartijan majalle on helppokulkuista sorapolkua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muut reittivaihtoehdot

Otsamon huipulta takaisin autolle voi lähteä kahta eri reittiä: joko omia jälkiään takaisin seuraillen tai jatkamalla päivätuvalta eteenpäin kohti Inaria, kunnes noin 500 metrin jälkeen tulee risteykseen, josta vasemmalle lähtee Riutulaan ja Vasatokkaan menevä kesäreitti. Tätä reittiä seuraillaan siihen asti, että se ylittää Rovajärventien, minkä jälkeen loppumatka autolle eli noin kolme kilometriä kuljetaan Rovajärventietä pitkin. Tälle ympyräreitille tulee pituutta yhteensä noin 10 kilometriä.

Tuplasti pidempi reittivaihtoehto on ajaa autolla Riutulaan asti, jättää auto parkkiin sieltä lähtevän reitin alkupäähän ja kävellä edestakainen reitti Otsamotunturiin ja takaisin. Myös tähän reittiin voi yhdistää edellä kuvaillun ympyrälenkin, jossa osa matkasta kävellään Rovajärventietä pitkin.

Otsamotunturin voi kävellen saavuttaa myös Inarin kirkonkylän suunnasta, jolloin yhteen suuntaan matkalle tulee pituutta noin yhdeksän kilometriä. Tälle reitille voi yhdistää myös Juutuan polun, jonka varrelle osuvat Jäniskosken ja Laurin laavut. Tämä reittivaihtoehto sopii myös niille, joilla ei ole autoa käytettävissä.

Talvella Inarin kirkonkylältä Otsamotunturiin pääsee hiihtämällä valaisematonta luontolatua. Sinisillä muovikepeillä merkitty perinteisen hiihtotyylin latu lähtee Juutuanvaaran hiihtostadionilta osoitteesta Kittiläntie 1. Reitille tulee pituutta noin 19 kilometriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reitit on merkitty maastoon näkyvästi, joten eksymisen vaaraa ei ole. Reittien risteyksissä on monessa kohtaa myös kartta, joka osoittaa sen hetkisen sijainnin sekä alueen reitit, retkeilypalvelut sekä välimatkat.

Palvelut:

Metsähallituksen ylläpitämä Otsamon päivätupa (entinen palovartijan maja)

Puuliiteri, kamiina, kaasuhella.

Ulkona on myös erillinen nuotiopaikka.

Kuivakäymälä.

Laurin laavu ja Jäniskosken laavu, jos kulkee Inarin kylältä tulevan patikointireitin.

Otsamotunturiin menevän hiihtoladun varrelle osuu Haapakosken päivätupa.

Ilmoita asiavirheestä