Hyvinvointi

Nuorgamissa moottorikelkkailijoilla riittää valinnanvaraa

Miltä kuulostaisi moottorikelkkaretki avarassa ja arktisessa tunturimaastossa, missä näkyvyyttä on joka suuntaan kilometrikaupalla? Tai kelkkasafari Jäämeren jyhkeisiin maisemiin Pohjois-Norjan tuntureiden yli?

Jos kotipuolen kelkkareitit alkavat olla läpikotaisin koluttuja ja maiseman vaihdos tuntuu tarpeelliselta, kannattaa kelkan nokka suunnata kohti pohjoisinta Lappia ja Nuorgamia. Kun kaamos väistyy ja aurinko kiipeää taivaankannella päivä päivältä korkeammalle, Ylä-Lapin kelkkareiteillä alkaa näkyä liikettä.

Suomen – ja koko EU:n – pohjoisin kylä sijaitsee aivan Norjan rajan tuntumassa. Naapurimaiden välissä virtaa lohestaan kuuluisa Tenojoki ja etelässä Nuorgam rajautuu laajaan Kaldoaivin erämaahan ja sen tunturiylänköön. Metsäisillä moottorikelkkareiteillä liikkumaan tottuneille Nuorgamin alueen reitit tekevät taatusti vaikutuksen.

Valkoiset hanget, vaihtelevat maastot ja hyvin merkityt kelkkaurat houkuttelevat kelkkailijoita niin ohjatuille kuin omatoimisillekin moottorikelkkaretkille. Yhteensä satojen kilometrien mittainen reitistö takaa sen, ettei ruuhkaa pääse syntymään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moottorikelkkailijoille Nuorgam tarjoaa runsaasti palveluita. Kylässä on kaksi tankkauspistettä, ruokakauppoja, majoitusta sekä muutamia ruokapaikkoja.

Moottorikelkalla Jäämerelle

Retki Norjan puolelle ja aina Jäämerelle asti on helppo tehdä Nuorgamista käsin, sillä kylä sijaitsee kahden eri Jäämerelle johtavan kelkkareitin varrella.

– Toinen Jäämerelle johtava reitti menee Tanan kautta ja toinen nousee tästä läheltä ylös Norjan puolelle ja kulkee Ifjordin tuntureiden läpi. Reitit on merkitty kohtalaisen hyvin, joten gps:llä ja kartalla pärjää, vaikkei olisi siellä aikaisemmin liikkunutkaan, Eemeli Hekkanen Nuorgamin Lomakylästä kertoo.

Nopeimmillaan arktisella merellä ehtii pistäytymään puolessa päivässä, mutta tyypillisesti retkeen varataan kokonainen päivä. Silloin huikeista maisemista ehtii todella nauttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Norjan tuntureilla liikkuessa on hyvä pitää mielessä, että sääolosuhteet saattavat muuttua muutamissa minuuteissa. Edes sääennusteet eivät aina osaa ennustaa myrskyn nousemista. Kun näkyvyys heikkenee, on pysähdyttävä ja odotettava, että keli paranee. Muuten voi helposti eksyä reitiltä, Hekkanen varoittaa.

Omatoimimatkailijat voivat hyödyntää retkien suunnittelussa esimerkiksi kelkkareitit.fi-sivustoa tai Metsähallituksen urakartastoa. Myös Nuorgamin Lomakylästä voi kysyä vinkkejä sopivista reittivalinnoista.

Hekkasen mukaan kelkkailukausi alkaa toden teolla helmikuussa, kun päivät ovat jo ehtineet pidentyä, ja jatkuu yleensä vappuun asti. Kevättalvi onkin hänen mielestään ehdottomasti parasta aikaa olla tunturissa.

Sopii myös ensikertalaisille

Omatoimiretkien lisäksi moottorikelkkailua on mahdollista kokeilla myös ohjatuilla retkillä. Nuorgamin Lomakylä järjestää opastettuja retkiä Jäämerelle sekä Suomen puolen tuntureille. Retkiin on mahdollista yhdistää myös muita aktiviteetteja, kuten kuningasrapujen pyyntiä Norjassa tai pilkkiretkiä Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hekkanen kertoo, että moottorikelkkailemaan pääsevät myös henkilöt, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin olleet moottorikelkan kyydissä, saati ohjaimissa.

– Ensimmäistä kertaa moottorikelkkaileville annetaan opastusta ennen kuin lähdetään liikkeelle. Kukaan ei ole ammattilainen heti aluksi, mutta perusteet oppii kyllä nopeasti. Meidän moottorikelkkamme ovat perusmallisia safarikelkkoja, joissa on leveä suksien väli, joten ne pysyvät hyvin pystyssä, hän toteaa.

Suomessa moottorikelkkareitillä ja tien ylityksessä edellytetään vähintään 15 vuoden ikää ja T-luokan ajokorttia. Nuorgamin alueen kelkkareitit ovat Metsähallituksen ylläpitämiä moottorikelkkauria, joille ulkopaikkakuntalaisten on lisäksi hankittava uralupa. Samalla luvalla voi kelkkailla kaikilla Metsähallituksen kelkkaurilla ympäri Suomen.

Nuorgamista Utsjoen ja Sevettijärven suuntaan lähtevät kelkkareitit nousevat tunturiylängölle, missä puusto muodostuu puolen metrin mittaisista vaivaiskoivuista, jotka nekin ovat suurimmaksi osaksi lumen alla. Avaran taivaan alla näkyvyyttä voi olla hyvällä säällä jopa 40 kilometriä kaikkiin ilmansuuntiin. Metsähallituksen ylläpitämiltä reiteiltä löytyy tasaisin väliajoin tulistelupaikkoja sekä laavuja levähdyshetkiä ja ruokataukoja varten.

Ensikertalaiselle tai pitkästä aikaa kelkan selkään nousevalle sopiva päivämatka on enintään 200 kilometriä.

– Jos ajaa rauhallisesti ja pysähtyy lounaalle, nauttii maisemista eikä ole kiire, niin silloin tuntivauhti olisi noin 50 - 60 kilometriä tunnissa. Se on melko sopiva vauhti, Hekkanen arvioi.

Eniten koetukselle joutuvat hartiat ja selän seutu.

– Istuma-asento on tärkeä. Siinä vaiheessa, kun selkä alkaa menemään jumiin, se voi olla tuskainen loppumatka, mutta sille ei voi siinä vaiheessa enää mitään, hän naurahtaa.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistaa pysähtyä ihailemaan maisemia, sillä ne ovat joka puolella huikeat.

Nopeimmillaan arktisella merellä ehtii pistäytymään puolessa päivässä, mutta tyypillisesti retkeen varataan kokonainen päivä. Silloin huikeista maisemista ehtii todella nauttia.

Moottorikelkkailu Norjassa

Norjassa ei tarvitse erillistä lupaa kelkkailuun siihen tarkoitetuilla reiteillä

Kelkkareitit on merkitty auraustolpilla, joissa on heijastimet

Reitillä nopeusrajoitus 60 km/h ja jäällä 80 km/h

Kelkkareitiltä poikkeamisesta sakotetaan

Moottorikelkkailuun tarvitaan vähintään B-luokan ajokortti ja 18 vuoden ikä

Moottorikelkan tulee olla rekisteröity ja vakuutettu

Kelkalla ajettaessa on käytettävä aina kypärää

Kelkkareitit Finnmarkin alueella: http://nordatlas.no/loyper

Tunturiterapiaa

Kevättalven aurinko ja hohtavat hanget houkuttelevat ylös tunturiin myös ilman moottorisoituja kulkuvälineitä. Monet saapuvatkin tänne nauttiakseen yksinomaan rauhasta, hiljaisuudesta, puhtaasta ilmasta ja kauniista maisemista, Nuorgamin Lomakylän Marjatta Holmberg kertoo.

– Olemme täällä upean avaran arktisen luonnon ja erämaiden ympäröimänä ja haluamme tarjota asiakkaillemme tunturiterapiaa ja aitoja kokemuksia kiireettömästi keväthankien hohtaessa.

Arjen hälinästä voi irtautua vaikkapa hiihtoreissulla Fielmmajärvelle tai lumikenkäretkellä tunturiin. Akkujen lataaminen tehostuu entisestään, kun istahtaa pariksi tunniksi pilkkimään ja antaa ajatusten lennellä vapaasti. Tunturiterapiaan kuuluu tietysti myös kahvittelu nuotiotulilla ja yleensäkin kiireetön olotila.

Nuorgamin Lomakylä tarjoaa ympärivuotista majoitusta, minkä lisäksi Lomakylässä majoittuville on tarjolla ruokapalvelut. Kahvila-ravintola Suvanto toimii kevätsesongin aikaan myös tilausravintolana.

Ilmoita asiavirheestä