Paikallisuutiset

Mökin lämpötilaa kannattaa laskea, kun ei ole paikalla – kotona huonelämpötiloilla suurin merkitys

Energianeuvoja Tuuli Pohjola kertoo, että kuluttajien yhteydenotot ovat viisinkertaistuneet syksyn aikana.

Suurin osa yhteydenotoista on liittynyt sähkökustannuksissa säästämiseen ja sähkösopimuksen kilpailuttamiseen, ja usein myös halutaan tietää, mikä sähköyritys on toimitusvelvollinen omalla alueella. Toimitusvelvollinen myyjä on se sähköyhtiö, jolla on alueella korkein markkinaosuus, ja sen on toimitettava sähköä asiakkaille julkisilla hinnoilla ja ehdoilla.

Myös sähkölämmitteisten talojen uutta, vaihtoehtoista lämmitysmuotoa pohditaan usein.

– On halua säästää sähköä kotona tai mökillä. Monella on esimerkiksi sähkölämmitteinen mökki Lapissa, jossa ei oleskella kokoaikaisesti, ja mietitään, miten siellä saisi säästettyä sähköä, Pohjola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueellinen energianeuvonta on maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa kuluttajille, kunnille ja yrityksille. Palvelun rahoittaa Energiavirasto, ja jokaisessa maakunnassa on oma energianeuvojansa. Feasib Consultingin Tuuli Pohjola toimii energianeuvojana Pohjois-Suomen alueella.

Mistä energian säästäminen sitten on järkevää aloittaa?

– Kaikkein tärkeintä on, että huoneissa oleskelulämpötila on maltillinen, 20–21 astetta, ja makuuhuoneissa 18–20 astetta. Varastoissa sopiva lämpötila on 12 astetta ja autotallissa viisi. Toiseksi tärkeintä on säästää lämmintä käyttövettä, Pohjola sanoo.

Vasta tämän jälkeen kannattaa energianeuvojan mukaan miettiä muita arjen valintoja, joista voi nipistää säästöä – esimerkiksi ulkovalojen osalta hyvä vaihtoehto on energiatehokkaat led-valot.

– Voi ajatella, että ne eivät olisi aina päällä, vaan ajoittaa niiden polttamisen pimeään aikaan ja yöksi laittaa pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjola ei nimeä erikseen kodin suurimpia energiasyöppöjä, koska talouksia on erilaisia.

– Kaikilla ei ole saunaa, kaikilla ei ole pelikoneita, jollakin taas on jättipakastin ja jollakin ei ollenkaan. Keinoja säästämiseen kyllä löytyy. On monta asiaa, mitä voi tehdä, eikä voimattomuutta tarvitse tuntea.

Vinkkejä löytyy esimerkiksi pyykinpesuun: ylimääräistä pyykkiä kannattaa välttää, pestä täysiä koneellisia ja ajoittaa pesukoneen käyttö huippukulutusajan ulkopuolelle. Ruuhkaisimmat sähkönkäytön tunnit ovat kello 8–10 ja 16–20. Silloin suositellaan, että kaikkea tarpeetonta energiankulutusta vähennetään.

– Ja jos on aikaa ja mahdollisuuksia, voi käyttää eko-ohjelmaa, joka lämmittää veden hitaammin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Online-verkkopalvelusta voi seurata sähkönkulutustaan

Suomessa kotitalouksien sähkösopimukset ja laskun summa vaihtelevat tällä hetkellä valtavasti sopimuksentekohetken mukaan. Pohjola muistuttaa, että sopimuksesta riippumatta nyt on menossa yhteiset energiatalkoot.

– Moni yritys, kunta ja oppilaitos on käynnistänyt Astetta alemmas -kampanjan energiansäästöviikolla. Kampanjassa tavoitellaan energiansäästötekoja kotona ja työpaikoilla. Lisäksi halutaan leikata kulutushuippuja viisi prosenttia huipputunneilta koko Suomen energiankulutuksessa. Se on kaikkien yhteinen asia, että saadaan kulutushuippuja leikattua alas ja vakautettua sähkömarkkinaa, Pohjola sanoo.

Pohjola vinkkaa, että omaan sähkösopimukseen kannattaa pureutua. Sähkönkulutuksensa näkee sähköyhtiöiden online-verkkopalveluista tuntipohjaisesti.

– Jos sähkösopimus on katkolla, ehdottomasti kannattaa kilpailuttaa. Siihen puolueeton palvelu hintavertailuun on Energiavirasto, joka ylläpitää sahkonhinta.fi-sivustoa.

Laske mökin lämpötilaa, kun olet poissa

Mökeillä käyttöaste ei ole aina kovin suuri. Tällöin poissaololämpötilan laskeminen on Pohjolan mukaan järkevintä. Yksi aste alaspäin säästää jo viisi prosenttia lämmityksessä.

– Kannattaa laskea lämpötilaa silloin, kun ei oleskele paikalla. Sellainen kymmenen astetta on hyvin yleinen suositus. Omassa mökissä kannattaa käydä läpi, että pystyykö vesiä sulkemaan, missä vesijohdot menevät, ovatko ne ulkoseinän lähellä tai maan alla, ettei jäätymisvaaraa ole.

Mökillä oleskellessaan voisi Pohjolan mukaan ottaa pikaisempia suihkuja, ja jos on sauna, niin ei pidä sitä liian kuumana eikä kovin pitkään päällä.

– On myös sähkönhallintajärjestelmiä, joilla voi hallita lämpöä etänä. Siitä näkee, kuinka lämmintä siellä on silloin, kun on poissa. Kun on menossa mökille, voi etukäteen nostaa lämpötilaa. Se on myös mukavuustekijä.

Kevennä kaasujalkaa

Energiansäästöviikolla Pohjola muistuttaa, että palettiin sopii myös kaasujalan keventäminen liikenteessä.

– Kun vähän laskee ajonopeuksia, niin mieli tyyntyy ja bensaa säästyy.

Myös kunnat miettivät kovasti säästökeinoja. Pohjola kertoo, että säästökeinoja löytyy, kun asiaa käydään systemaattisesti läpi. Parantamista on usein esimerkiksi rakennusten lämmittämisessä, oikeassa ilmanvaihtomäärässä ja ilmanvaihdon ajastamisessa käyttäjien mukaan. Yksi puhuttanut asia on katuvalaistus.

– Kunnat ovat alkaneet vaihtaa katuvalaistusta led-valoiksi, mikä on tosi hyvä juttu ja fiksu investointi, koska se maksaa itsensä takaisin.

Katuvalojen käytön rajoittamista on suunniteltu Pohjolan mukaan esimerkiksi Muhoksella. Asia on kuitenkin monisyinen.

– Kuhmon kaupunki päätti, että he eivät rajoita katuvalaistusta, koska he haluavat, että ihmiset liikkuvat ulkona myös pimeään aikaan. Lisäksi on myös turvallisuusnäkökulmat, mutta pikkukylillä ja pienimmissä pitäjissä on jo totuttu siihen, että on hyvät heijastimet ja valot, ja osataan liikkua turvallisesti myös pimeissä olosuhteissa.

"Ruuhkaisimmat sähkönkäytön tunnit ovat kello 8–10 ja 16–20. Silloin suositellaan, että kaikkea tarpeetonta energiankulutusta vähennetään.
Ilmoita asiavirheestä