Hyvinvointi

Maastopyöräilyn riemua lumen keskellä

Joko olet ehtinyt kokeilla maastopyöräilyä talvella? Äkkiseltään voi kuulostaa rankalta puuhalta, jossa rämmitään umpihangessa renkaat sutien. Ei suinkaan!

Talvipyöräily on mainio tapa retkeillä ja lumikenkäilyä vauhdikkaampi etenemismuoto. Maastopyörämalleista läskipyörä, toiselta nimeltään fatbike, toimii parhaiten lumisella pohjalla poljettaessa. Leveiden renkaiden ansiosta läskipyörä ei uppoa syvälle lumeen. Läskipyörän massiivinen ulkonäkö saattaa hämätä, ja mielikuva raskaasta raatamisesta vahvistua. Nykypyörät ovat rungoltaan kuitenkin niin keveitä, että niillä on varsin helppoa ajella, erityisesti pienellä vaihteella. Sähkölaskipyörästä saa halutessaan vielä vähän lisäboostia matkantekoon.

Saariselkä-Kiilopää alueen talvipolut

Saariselän latuverkoston välittömässä läheisyydessä on huollettua talvipolkua noin 80 kilometriä, osa talvipoluista kulkee myös Urho Kekkosen kansallispuistossa. Suurimmassa osassa reiteistä voi liikkua pyörällä, lumikengillä tai jalan. Kiilopään alueella olevista reiteistä osa on tarkoitettu ainoastaan pyöräilyyn. Lähtöpaikkoja ovat Saariselkä, Laanila, Kiilopää, Wilderness Hotel Muotka ja Kakslauttanen. Reitit ja lähtöpaikat on merkitty maastoon sinisillä auraustikuilla. Lähtöpaikoilta löytyy myös reittikartat. Reitille siirtyessäsi varmista reitin käyttötarkoitus kartasta ja maasto-opasteista.

Talvipolut huolettaan säännöllisesti kelkalla ja lanalla. Ajankohtaisen reittien huoltotilanteen voit tarkistaa netistä. Linkit reittitietoihin löytyy jutun lopusta. Reitin ollessa pehmeä pienennä pyörän rengaspainetta tai käänny reitiltä takaisin. Vaihtoehtoisesti voit valita toisen, pohjaltaan kovemman reitin. Jos olet puolestaan jalan liikkeellä, pehmeälle reitille mennessäsi vaihda lumikengät tai sukset menopeliksi. Näin reitti säilyy paremmin kunnossa, ja reittien huoltojoukko kiittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyöräily ei ole jokamiehenoikeus kansallispuistossa

Kansallispuistossa pyöräily ei ole jokamiehenoikeus, vaan sitä ohjataan järjestyssäännöllä. Urho Kekkosen kansallispuistossa saa lumipeitteisenä aikana pyöräillä kaikkialla muualla paitsi hiihtoladuilla. Keväthankien aikaan talvipyöräily on vapaampaa, kun kovettunut hanki kannattelee pyöräilijän. Muulloin talviaikaan on käytettävä talvipolkuja ja teitä. Kesällä maastopyöräily on sallittu ainoastaan maastoon merkityillä reiteillä Kiilopään huipulle menevää reittiä lukuun ottamatta sekä seuraavilla merkitsemättömillä maastourilla: Kakslauttanen-Kopsusjärvi, Niilanpää-Suomunruoktu (autio-varaustupa), Raja-Jooseppi-Anterinmukka (autiotupa), Kemihaara-Peskihaara-Keskipakat, Kemihaara-Mantoselkä ja Kemihaara-Rakitsat. Kesämaastopyöräilystä kiinnostuneille lisätietoa Urho Kekkosen kansallispuiston reiteistä ja pyöräilyyn liittyvistä säännöistä löytyy osoitteesta luontoon.fi/urhokekkosenkansallispuisto.

Talvisen pyöräretken suunnittelu

Pyöräretkeä suunnitellessasi tutustu ensin alueen talvipolkureitistöön. Reittejä löytyy niin aloittelijoille kuin lajin harrastajille. Talvipolkujen ilmaiskartan voit napata matkaan alueen matkailupalveluryityksistä. Kartasta käy ilmi reittien vaativuus, välimatkat ja reitin käyttötarkoitus sekä reittien varrelta sijaitsevat retkeily- ja kahvilapalvelut. Saariselkä-Laanila alueen talvipolut ovat myös latukartan yhteydessä. Latukarttoja voit ostaa Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisestä, K-market Kuukkelista, Partioaitasta ja alueen matkailuyrityksistä.

Suunnittele retkesi oman taitotasosi ja kuntosi mukaan. Retkeä suunnitellessa on tärkeää huomioida pohjoisen vaativat talviolosuhteet. Tuuli ja lumipyry voi tuiskuttaa hetkessä reitit umpeen, ja tehdä matkanteosta erittäin hankalaa. Retkelle kannattaa siis suunnata tyynellä säällä tai kohtuullisella tuulella. Muista myös, että osa reiteistä on puhelimen katvealueella. Puhelimen kuuluvuus on parempi korkeilla paikoilla.

Saariselkä-Kiilopää alueelta löytyy monta vuokraamoa, josta saa pyörän vuokralle aina muutamasta tunnista useampaan päivään. Jos talvipyöräily on lajina uusi ja haluat ottaa nopeasti haltuun lajin alkeet, niin talvipyöräilyn pariin voi tutustua yhdessä osaavan oppaan kanssa. Opastettuja retkiä voi tiedustella pyörävuokraamoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvipyöräilyyn tarvittavat varusteet

Talvipyöräilyyn käy mainiosti perustalviretkeilyvaatetus. Kerrospukeutuminen on tärkeää kylmissä olosuhteissa, ja talvipyöräilyssä erityisentärkeitä ovat lämpimät hanskat, sukat ja kengät. Kypäräksi soveltuu pyöräily- tai laskettelukypärä. Pää pysyy paremmin lämpimänä, kun kypärän alle laittaa lämpimän pipon. Laskettelulasit suojaavat tuulisella säällä viimalta.

Reppuun kannattaa pakata mukaan varahanskat, vaihtovaatteita, kartta ja otsalamppu. Lyhyemmällekin retkelle on hyvä ottaa matkaan termariin kuumaa juotavaa ja pientä purtavaa, jos energiatasot yllättäen laskevat. Ennen lähtöä varmista, että puhelimesi akku on ladattu täyteen, koska pakkasessa akku kuluu nopeammin. Pidemmälle reitille lähtiessäsi jätä vielä reittisuunnitelma pyörävuokraamoon tai ystävälle.

Talvipyöräilyn etiketti

Reiteillä liikkuessasi muista huomioida muut retkeilijät. Nyrkkisäännöksi voi painaa mieleen tämän: nopeampi väistää aina hitaampaa. Koirat pitää myös pitää kytkettyinä. Nyrkkisäännön lisäksi muista myös retkietiketti - sen minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat kantaa myös pois sieltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvipyöräilyn etiketti

Huomioi muut retkeilijät ja väistä hitaampaa

Huomioi tilannenopeus alamäissä ja kohtaamisissa

Pehmeällä reitillä vähennä rengaspaineita

Vältä lukkojarrutuksia

Älä roskaa

Nauti puhtaasta luonnosta samalla velvollisuutesi muistaen

Nautinnollisia kilometrejä läskipyörän päällä ja elämyksellisiä hetkiä luonnon parissa!

Ajankohtainen reittitieto

Saariselkä:

www.facebook.com/SaariselanLadut

Kiilopää:

Ilmoita asiavirheestä