Paikallisuutiset

Luumäen jaloberylleistä ja hopeasta korutaidetta Ivalosta

Lemmenjoen kultaseppänä tunnettu Aarne Alhonen on yhdistänyt Luumäellä tuotettuja jalokiviä Lemmenjoen kultahippuihin jo useiden vuosikymmenten ajan.

Suomi ei ole tunnettu jalokivien tuottajamaa, siitä huolimatta meiltä löytyy useita pieniä louhoksia, joista saadaan hyvälaatuisia jalokiviä. Eräs tällainen esiintymä on Luumäellä, sieltä saatava jaloberylli on korkealuokkaista ja suurimmat hiotut kiteet useiden kymmenien karaattien painoisia.

Ivalolainen kultaseppä Lauri Kauttu yhdistää Lapissa perinteisesti käytettyä jalometallia, hopeaa, ja Luumäen jaloberylliä tähän aikaan soveltuviin koruihin. Beryllin hento kellanvihreä sävy pääsee oikeuksiinsa hienosti värittömän hopean kanssa yhdistettynä. Myös lappilaiset Lemmenjoen punaiset granaatit ja Luoston ametistit sisältyvät sepän suosikkeihin, niiden värit korostuvat hienosti hopean pinnalla.

Berylliryhmään kuuluu useita erivärisiä jalokiviä, joista tunnetuimmat lienevät sammalenvihreä smaragdi ja merivedensininen akvamariini. Luumäeltä saatavan jaloberyllin väri on kellanvihreä heliodori eli auringon lahja. Kultaseppien käyttämät hiotut kivet ovat virheettömiä, kirkkaita ja vailla sulkeumia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Berylli on melko kova mineraali, 7,5 – 8 Mohsin asteikolla, ja se kestää hyvin kemikaaleja paitsi fluorivetyhappoa. Laurin käyttämä hopea on kierrätettyä. Käytöstä poistetut hopeaesineet toimitetaan jalometallien puhdistuslaitokseen, josta palautettava puhdas, pitoisuudeltaan 999 ‰, hopea seostetaan korujen valmistukseen sopivaksi Sterling -hopeaksi, siinä hopeapitoisuus on 925 ‰.

Idea uudesta korusta siirtyy työpöydälle ja koruseppä aloittaa korun suunnittelun jalokiviä katsellen ja pohtien, miten parhaiten saa yhdistettyä metallin ja mineraalin siten, että lopputulos vastaa syntynyttä ideaa.

– Korun tulee olla kaunis katsella ja antaa iloa kantajalleen vuosiksi eteenpäin. Uutta korumallia varten yleensä pitää aluksi valmistaa muutama uusi työkalu ja harkita käytettävät työmenetelmät. Ensimmäisenä valmistetaan koeversio, jota tehtäessä oikeat työtavat kehittyvät, Lauri Kauttu kuvailee.

Valmistuttuaan koru päätyy tekijänsä ”silmätikuksi”, seppä pohtii, mitä vielä voisi parantaa, jotta valmis esine miellyttäisi enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joskus tämä ensimmäinen kappale onnistuu niin hyvin, ettei muutoksia tarvitse tehdä, kultasepät Lauri ja Aarne kertovat.

Björn Wecktröm on sanonut:

– Koru on pienoisveistos, jolla on ihminen taustana.

Tämä koskee myös Lauri Kautun luomaa korutaidetta. Korut ovat nähtävänä ja ostettavissa Saariselältä Ultima Jewelry myymälästä.

Ilmoita asiavirheestä