Ihmiset

Kultasymposiumissa teemana Lapin 150-vuotinen kultaperinne

Kultasymposium on Tankavaaran Kultamuseon järjestämä poikkitieteellinen tapahtuma, jossa keskustellaan kultaan ja kullanhuuhdontaan liittyvistä ajankohtaisista asioista. Kultasymposium paneutuu tänä vuonna Lapin kullan historiaan ja Nulkkamukan kultalöydön merkitykseen jälkipolville. Tilaisuuden aikana yleisön sana on vapaa ja usein on kuultu mielenkiintoisia puheenvuoroja ja kommentteja myös luennoinnin ulkopuolelta.

Syyskuun puolivälissä tuli 150 vuotta Ivalojoen Nulkkamukan kultalöydöstä, joka käynnisti ensimmäisen kultaryntäyksen silloisessa Suomen suuriruhtinaskunnassa. Tuosta löydöstä alkanut kullankaivuperinne jatkuu tänäkin päivänä Lapissa. Ivalojoen kultalöydöllä on ollut merkitystä paitsi jälkipolvien kullankaivajille, myös monille muille tahoille. Kuulemmekin symposiumissa hyvin erilaisia puheenvuoroja aina alkuaikojen kultahistoriasta ja nykypäivän kullankaivusta geologiseen tutkimukseen ja arkeologiaan saakka, matkailuyrittäjän näkökulmaa unohtamatta.

Kultasymposium järjestetään torstaina ja perjantaina 4.-5. lokakuuta Kultamuseolla, Tankavaarassa. Torstai on perinteiseen tapaan luentopäivä. Torstai-iltana järjestetään ohjelmallinen Kultamuseojuhla, jossa epävirallisen keskustelun lisäksi on luvassa mm. vapaaehtoisten muistamisia sekä musiikkia. Perjantaina suunnataan maastoon pätkälle kuuluisaa Ruijan reittiä, jota moni Lapin kultamaille kulkijakin käytti. Reitillä kuljetaan noin 2,5 kilometrin pätkä Ahopään laelle, jossa kuulemme kultahistorioitsija Seppo J. Partasen kertomana 1800-luvun lopun kulkijoista sekä heidän halustaan paremman elämän toivossa Ivalojoen kultamaille tai aina Jäämeren rannoilla saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Symposiumiin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Osallistumismaksu on 12 euroa sisältäen kahvittelut ja sisäänpääsyn Kultamuseon näyttelyihin. Tarkempi ohjelma löytyy nettisivuilta osoitteesta www.kultamuseo.fi .

Ilmoita asiavirheestä