Kulttuuri

Kesäpäivää vietettiin Siidassa

Aurinkoista kesäpäivää vietettiin Siidassa tutustuen näyttelyihin ja taidekäsitöiden maailmaan sekä herkutellen pihan Kammissa ­lättykahveilla.

– Kesäpäivä on ollut vilkas. Sain juuri tiedon, että ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista sisään, kertoo Siidan museo­assistentti Anni Ahlakorpi .

Ahlakorven mukaan Siidan kesä on ollut kuitenkin hiljaisempi edeltävään kesään verrattuna.

– Mutta viime kesänä rikottiinkin kaikki ennätykset. Nousujohteista on kuitenkin, kävijämäärät ovat kasvussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saamelaismuseo Siidalla on meneillään 20-vuotisjuhlavuosi. Siidan toiminnot ovat laajentuneet ja monipuolistuneet, ja kävijämäärät ovat moninkertaistuneet arvioihin nähden. Myös henkilökunnan määrä on alkutaipaleelta yli kaksinkertaistunut.

Ukkometsoja ulkomuseossa

Saamelaismuseolla on meneillään Ukkometsojen ulkomuseo -hanke, joka on saanut Museoviraston hankerahoituksen. Hankkeen avulla Siidan ulkomuseon sisältöjä laajennetaan ja jo olemassa olevia palveluja kehitetään.

– Meillä on ihana ulkomuseo, jossa on mahtavaa viettää kesäpäiviä. Ulkomuseo on yksi kesäisen Siidan vetovoimatekijöistä, Ahlakorpi kertoo.

Ulkomuseolla sijaitsevan metsästysosaston ansoja ollaan uusimassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hankkeen tavoitteena on esitellä saamelaiseen metsästyskulttuuriin kuuluvia pyyntitapoja ja -menetelmiä, kuvailee Ahlakorpi.

Kahdeksasluokkalaisia taidetestaajia

Siida on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-hankkeessa.

– Tämän hankkeen tiimoilta kaikki Suomen kasiluokkalaiset käyvät kolmen vuoden aikana taidenäyttelyssä yhdessä maakunnallisessa ja yhdessä valtakunnallisessa kohteessa. Siida on päässyt pohjoisimpana paikkana ja ainoana saamelaisena kohteena siihen mukaan, kertoo Ahlakorpi.

Siidassa iloitaan hankkeeseen mukaan pääsemisestä ja se nähdään erinomaisena mahdollisuutena tutustuttaa nuoria taide- ja kulttuurikasvatuksen keinoin omiin juuriinsa, sukuunsa ja kotiseutuunsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lokakuussa tulee jo kaksi porukkaa kasiluokkalaisia tutustumaan saamelais­taiteeseen sekä omiin juuriinsa, Ahlakorpi kertoo.

Taidetestaajat-hankkeen tiimoilta Siida ja Mánnu, saamelainen lasten kulttuurikeskus, tarjoavat nuorille saamelaistaidetta sekä yleissivistykseen kuuluvaa saamelaiskulttuuritietoutta. Taidetestaajat on valtakunnallinen, Suomen kulttuurirahaston rahoittama jättihanke. Hanke alkoi vuonna 2017 ja kolmen vuoden aikana se vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset – yhteensä lähes 200 000 nuorta – kokemaan ja arvioimaan taidetta.

Kesämatkailu kukoistaa

Inarilainen Marko Tervaniemi on tullut perheensä kanssa käymään Siidan kesäpäivä -tapahtumassa. Aluksi he aikovat nauttia lättykahvit Siidan kammilla. Sarrit-ravintolan kokki Jukka Haapasaari paistelee ohukaisia kammin tulilla.

– Unelmana on, että saisi paistaa useamman lätyn kerralla, sanoo kokki Haapasaari lämpimän takan reunalta.

Tervaniemen perheen kaksostytöt Mervi ja Maire aikovat osallistua päivän aikana lasten työpajaan ja aiotaanpas käydä myös ratsastamassa keppihevosillakin. Tytöt kertovat myös, että ovat uineet kovasti tänä kesänä.

Marko Tervaniemi kertoo, että Siida tuo matkailijoita Inarin kylälle.

– Se on hieno asia elinkeinojenkin kannalta, hän sanoo.

Tervaniemet eivät asu aivan Inarin kylän pinnassa.

– Niin ei sitä joka päiväistä kesähulinaa pääse näkemään.

Marko Tervaniemi on paluumuuttaja. Hän rakensi talon Inariin ja työskentelee nyt vesilaitoksella.

– Inarin kylä on elpynyt paljon ainakin siitä ajasta, jolloin lähdin täältä.

Siidan toiminnot ovat laajentuneet ja monipuolistuneet, ja kävijämäärät ovat moninkertaistuneet arvioihin nähden.

Ulkomuseon alueelta löytyy keppiporo- ja keppihevosrata

Saamelaismuseon ulkoalueelle on avattu keppiporo- ja keppihevosrata. Ulkomuseoalueen uudella keppihevosesteradalla on yhteensä seitsemän estettä. Esteiden korkeus on 20–80 senttimetriä.

– Rata soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille. Jos oma keppiporo ja -hepo on jäänyt kotiin, ulkomuseolla on kaksi keppihevosta, joita voi lainata, ohjeistaa Siidan museoassistentti Anni Ahlakorpi .

Aloite keppihevosesteradasta on tullut paikallisilta alakouluikäisiltä keppariharrastajilta, jotka ovat olleet myös suunnittelemassa ja toteuttamassa rataa.

– Keppihevosrata on saavuttanut suuren suosion. Sieltä kuuluukin tämän tästä hauskanpidon ääniä. Ajatelkaa, museosta hauskanpidon ääniä, Ahlakorpi kuvailee.

Joensuulainen Maiju Westman on kokeilemassa ratsullaan este-rataa. Hänen hevonen onkin nopea ja rohkea ja hyppää esteet hienosti ja virheettömästi.

– Tämä on hauskaa, naureskelee Maiju Westman esteradan maalisuoralla.

Kepparirata on käytössä Siidan aukioloaikoina ja sisältyy pääsylipun hintaan. ­Inarin kunnan koululaisille sisäänpääsy on aina ilmainen.

Ilmoita asiavirheestä