Hyvinvointi
Kansallispuisto ja luonnonpuisto ovat eri asioita
Suomessa on 40 kansallispuistoa ja 19 luonnonpuistoa. Ne kaikki ovat Metsähallituksen hoidossa.
Olen törmännyt useasti siihen, kuinka ihmisillä menee puheissaan kansallispuisto ja luonnonpuisto -käsitteet sekaisin. Puhutaan Urho Kekkosen luonnonpuistosta, vaikka kyse on kansallispuistosta.
Kansallispuistot ovat kansaa, luonnonpuistot luontoa varten
Onko sitten väliä mitä termejä käyttää? On tärkeä tunnistaa alueet ja tietää, mitä niissä saa tehdä ja mitä taas ei.
Luonnonpuistot ja kansallispuistot ovat molemmat luonnonsuojelualueita, ja niiden tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu. Kansallispuistoissa on retkeilypalveluita ja monipuolisia mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja retkeilystä.
Luonnonpuistot on perustettu tieteellisiä tarkoituksia varten, eikä niissä kaikissa ole mahdollista retkeillä. Osa luonnonpuistoista on kokonaan suljettu yleisöltä. Voisi siis leikkisästi sanoa, että kansallispuistot ovat nimensä mukaisesti kansaa varten ja luonnonpuistot luontoa varten.
Pohjois-Lapissa sijaitsevat Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Molemmat ovat erämaisia alueita, joiden sydänosissa retkeily ja vaellus vaativat hyviä erätaitoja.
Urho Kekkosen kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen toiseksi suosituin ja ihmekös tuo, sillä kansallispuiston ainutlaatuisen upea tunturierämaaluonto vetää puoleensa. Lisäksi kansallispuiston raja on aivan Saariselän taajaman tuntumassa ja puolet matkailualueen retkeilyreiteistä ja huolletuista laduista sijaitsevat kansallispuistossa.
Pohjois-Lapin alueella on myös kaksi komeaa luonnonpuistoa, Kevo ja Sompio, joissa molemmissa on retkeilyreittejä meidän kaikkien iloksi. Kevolla sijaitsee Suomen mahtavin kanjoni, Kevon kanjoni.
Sompiossa Pyhä-Nattasen rouhean suuret Toorit (kivimuodostelmat) ihmetyttävät ja samalla kertovat menneistä vuosisadoista, jolloin tunturi oli metsäsaamelaisten pyhä paikka. Luonnonpuistossa tuleekin aina muistaa, että siellä ollaan erityisellä alueella, joten käyttäydytään sen mukaisesti.
Järjestyssääntö ohjaa retkeilijää
Jos luonnonpuistossa tulee muistaa missä on, niin eipä kansallispuistossakaan voi heittäytyä vallattoman villiksi. Jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa kansallis- ja luonnonpuistoissa, ja niissä onkin järjestyssäännöillä annettuja rajoituksia. Järjestyssääntöjä tulee noudattaa.
Luonnonpuiston säännöt ovat kansallispuiston sääntöjä tiukemmat. Kevon ja Sompion luonnonpuistoissa liikkuminen on mahdollista ainoastaan maastoon merkityillä reiteillä, eikä polulta poikkeaminen ole luvallista edes valokuvaamista varten. Kevolla on lisäksi liikkumiseen liittyviä aikarajoituksia.
Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa on rajoitettu mm. pyöräilyä, koiravaljakolla ajoa ja leiriytymistä. Patikointireitin voi valita vapaasti, Lemmenjoen Ravadaskönkään rajoitusosaa lukuun ottamatta, mutta toivomme retkeilijöiden käyttävän aina olemassa olevia polkuja luonnon kulumisen estämiseksi.
Kun suunnittelet retkeä Kevolle tai Sompioon, Lemmenjoelle tai UKK-puistoon, käypäs vilkaisemassa kohteiden sivut ja tarkista, mitä ohjeita siellä on. Nautitaan luonnosta, mutta tehdään se vastuullisesti.
Lisätietoa: www.luontoon.fi