Ihmiset
Hegen heimolaiset
Polaris Point Horses -vaellustalli on Kempeleestä kotoisin olevan Maria Pason pitkäaikaisten unelmien täyttymys. Tallin muut työntekijät, suomenhevoset Hege , Mahti, Martti, Visa ja Vertti muodostavat lauhkean lauman ja ihastuttavat sekä paikallisia että muualta tulevia asiakkaita jäyhän rauhallisella olemuksellaan.
– Hege on lauman itseoikeutettu johtaja, Mahti taas henkinen johtaja, joka huolehtii myös arvohierarkian loppupäässä olevista hevosista. Martti on porukan pienin ja hieman happamasta naamasta huolimatta herttainen tyyppi. Visa on suomalaiseen tapaan aavistuksen itsepäinen puuhapete ja Vertti reipas työmyyrä, Maria Paso kuvailee hevosiaan, joista suurin osa on ollut hänen omistuksessaan vasta kesästä lähtien.
Maria hankki kaikki hevosensa varta vasten vaellustallille. Hän kiersi etsimässä sopivia hevosia ympäri Suomen, koska halusi ”hyviä tyyppejä”. Kaikki ovat esimerkiksi ruunia, jotta turhia kahnauksia ei syntyisi.
Lopulta Marian tarpeisiin sopivat hevoset löytyivät Joensuusta, Jämsästä, Kristiinankaupungista, Ranualta ja Kolarista. Kun tallitilat valmistuivat kesän lopulla, koko porukka pääsi muuttamaan Auskottivaarantielle uuteen kotiin.
Maria on tyytyväinen uuden yrityksensä tiloihin ja sijaintiin. Pihasta pääsee suoraan metsään ja pidemmillä retkillä voi suunnata jopa Hammastunturin erämaahan asti. Paikallisen poroisännän kanssa he sopivat jo heti alkuun, mitkä maastot sopisivat parhaiten hevosten kanssa kulkemiseen silloin, kun myös poromiehet liikkuvat metsissä omissa töissään.
– Kaikki on sujunut todella sopuisasti ja on ollut ihan häkellyttävääkin, kuinka ystävällinen vastaanotto on ollut. Saariselällä on todella avoin, ystävällinen ja kannustava ilmapiiri, Maria toteaa.
Työhevosen mentaliteetti
Jo alusta alkaen Marialle oli selvää, että hän hankkisi tallilleen pelkästään suomenhevosia. Rodussa on hänen mukaansa sopiva sekoitus suomalaista jääräpäisyyttä ja itsepäisyyttä.
– Se tarkoittaa sitä, että syke ei nouse kovin herkästi, vaan ne suhtautuvat rauhallisesti yllättäviinkin tilanteisiin. Suomenhevosessa on sellaista työhevosen mentaliteettia, että maastossakin liikkuessa ne seuraavat hyvin tarkkaan, mitä ratsastaja ja muut hevoset tekevät. Kun oppaalla on hevonen, joka käyttäytyy rauhallisesti, silloin muutkin hevoset seuraavat mallia.
Polaris Point Horses -vaellustallin avajaisia vietettiin syyskuun puolivälissä. Maria kertoo, että avajaisissa näkyi ilahduttavan paljon myös paikallista väkeä. Jo tallia suunnitellessaan Maria päätti, että uudet harrastusmahdollisuudet olisivat tarjolla myös paikallisille. Kiinnostusta onkin riittänyt.
Myös matkailijat ovat löytäneet Marian ja hevoset. Varsinkin ulkomaalaisiin asiakkaisiin on tehnyt vaikutuksen se, kuinka lähelle luontoa he pääsevät hevosen selässä.
– Ratsailla ollessa ja hevosen kanssa yhdessä työskennellessä kaikki arkiset asiat pyyhkiytyvät hiljalleen mielestä, ja sitä vain keskittyy siihen läsnäoloon. Vaelluksella ei ole mitään häiritseviä tekijöitä, Maria kuvailee.
Hevosten hyvinvointi edellä
Maria kypsytteli ideaansa vaellustallista pitkään. Ennen oman yrityksen perustamista hän työskenteli hevosten parissa muun muassa Irlannissa ja Belgiassa sekä viimeiset neljä vuotta Saariselällä. Tuona aikana hän hioi omaa alkuperäistä ideaansa selkeämmäksi ja kehitti toimintamalliaan.
Yksi Marian pääperiaatteista tallia perustaessa oli, että ryhmäkoot pysyvät pieninä. Tällöin vaelluskokemus on intensiivisempi ja henkilökohtaisempi.
– Lisäksi minulle on todella tärkeää, että toiminnassa mennään hevoset ja niiden hyvinvointi edellä. Sen vuoksi rakensimme pihaton. Hevoset saavat itse valita, ovatko ne sisällä pihatossa vai ulkona parin hehtaarin metsätarhassa ja siihen kuuluvassa pikkutarhassa.
Marian mukaan tämä on myös harmonisoinut laumaa entisestään. Kun hevosilla on riittävästi tilaa, ne saavat itse valita, mitä tekevät ja kenen kanssa hengailevat . Tällä tavalla ne voivat setviä erimielisyytensä tarhassa, eikä vaelluksella pääse syntymään turhia riitoja.
Sopii sekä aloittelijoille että edistyneemmille ratsastajille
Maria vakuuttaa, että vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin istunut hevosen selässä, voi silti lähteä mukaan vaellukselle. Retket räätälöidään asiakkaan aikaisemman ratsastuskokemuksen perusteella, ja matkaan voidaan lähteä vaikka kahdestaan.
Talvella syvän lumen aikaan seurataan poljettuja reittejä, mutta ainakin vielä hetken aikaa maastossa pääsee kulkemaan missä haluaa. Pituudeltaan vaellukset ovat noin tunnin, puolentoista mittaisia.
– Ja joka vaaran takaa löytyy aina uusi hieno maisema, Maria toteaa.
Ratsastuksen ohjaajan sekä Centered Riding I -ohjaajan koulutukset käynyt Maria haluaa pitää myös opetustaitoaan yllä. Siksi ensi kesäksi suunnitelmissa on jo ratsastuskentän rakentaminen. Sen lisäksi Maria haaveilee pitkien vaellusten järjestämisestä
– Yön yli kestävät vaellukset olivat yksi syy siihen, miksi lähdin tähän hommaan , hän toteaa.
Sitä ennen tuoreella yrittäjällä on kuitenkin vielä ensimmäinen talvisesonki edessään. Maria odottaa sitä jo innolla. Hän kertoo, että nyt on kaikin puolin hyvä olla.
– Antoisinta on tuoda yhteen ratsastus- ja luontokokemus suomenhevosilla Suomen Lapissa. Siinä on jo aika monta kansallisaarretta yhdessä, hän nauraa.
Kuulostaa siltä, että Hegen heimolaiset ovat omistajansa kanssa löytäneet oman paikkansa Lapista.