Hyvinvointi
Eväät luontoa säästävään retkeilyyn
Jokaisen luonnon syliin hakeutuvan olisi hyvä kantaa repussaan myös iso annos vastuuta ja välittämistä. Välillä saamme kuulla tai nähdä luonnon kannalta ikäviä asioita.
Kuka jätti roskansa autiotuvan nurkkaan? Kuka tiskasi kirkkaassa tunturipurossa? Kuka raapusti viestinsä hiilellä taukopaikan seinään? Kuka ei piittaa pyöräilyn säännöistä, vaan poikkeaa reitiltä herkkääkin herkemmälle jäkäläkankaalle?
Hienoa, kun ihmiset hakeutuvat luonnon pariin, mutta sen kääntöpuoli voi olla luonnon kuluminen ja roskaantuminen. Liikuitpa siis kansallispuistossa tai missä tahansa, on tärkeää ottaa mukaan retkelle luontoa kunnioittava asenne. Pidä huolta luonnosta!
Kansallispuistossa rajoitetut jokamiehenoikeudet
Pohjoisen luonnon kulumis- ja häiriöherkkyyden vuoksi jokamiehenoikeudella tapahtuvaa liikkumista rajoitetaan Urho Kekkosen kansallispuistossa. Siellä pyöräily, koiravaljakoilla ajaminen sekä ratsastus sallitaan vain sitä tarkoitusta varten osoitetuilla reiteillä tai alueilla. Kansallispuiston hoidon ja käytön päätavoitteena on luonnonsuojelun, retkeilyn ja matkailun tavoitteiden sovittaminen yhteen kestävällä tavalla. Myös kansallispuiston perinteisen käyttömuodon, porotalouden edellytykset turvataan.
Tulipaikat, laavut ja tuvat palvelevat niin kulkijaa kuin itse luontoakin. Retki on hyvä tehdä käyttäen valmiita polkuja. Näin estetään luonnon kulumista ja uusien polkujen muodostumista maastoon.
Käytä valmiita tulentekopaikkoja
Tulentekoa varten kansallispuiston huolletuilta tulipaikoilta löytyy polttopuut ja toivommekin, että tulet tehdään valmiille tulipaikoille. UK-kansallispuiston syrjäisemmillä osilla tulet voi tehdä myös muualle, mutta tulenteossa tulee käyttää vain kuivia oksia ja risuja.
Valmiille tulipaikoille puut viedään puiston ulkopuolelta ja määrä on vuositasolla huikea. Vaikka puut kuljetetaan talvikeleillä, urakka on iso ja vaativa. Huolto vaatii suunnittelua, oikeanlaiset kelit ja ammattitaitoisen väen kuljettamaan puukuormia. Tämän vuoksi esimerkiksi oman tauon lopuksi ei kannata laittaa tulipaikalle tai kaminaan isoja roihuja palamaan varmuuden vuoksi seuraavalle tulijalle.
Luontovalvojan roskaralli jatkuu edelleen
Tällä suositulla retkeilyalueella on syytä kiinnittää erityistä huomiota jätehuoltoon. Vaikka Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo v. 2000 roskattomaan retkeilyyn, edelleen luontovalvojien yksi tehtävä on kuljettaa retkeilijöiden sekajätteitä pois maastosta. Retkeilijöiden tulisi tuoda omat jätteensä maastosta pois ja muutenkin huolehtia tupien ja taukopaikkojen siisteydestä.
Metsähallituksella ei ole resursseja retkikohteiden systemaattiseen siivoamiseen. Tänä kesänä kansallispuiston rangeri Leena Leppälä on siivonnut muutamia kohteita opiskelijoiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Tämä ei vielä riitä, vaan jokaiselta retkeilijältä toivotaan hieman viitseliäisyyttä, jotta tämä ainutlaatuinen suojelualue ja suosittu retkikohde voi hyvin nyt ja jatkossa. Tulevaisuudessakin monipuolisen retkeilyn ja luonnossa liikkumisen mahdollisuudet säilyvät, kun pysytään kullekin käyttömuodolle annetuissa rajoissa: pyöräillään siellä missä se on sallittua, tehdään tulet sinne missä se on turvallista, yövytään osoitetuissa paikoissa ja tuodaan ne roskat itse pois. Luonto kiittää ja toivottaa tervetulleeksi takaisin!
Lue lisää retkietiketistä: https://www.luontoon.fi/retkietiketti
Kristiina Aikio