Kulttuuri

Arktisen aikavaelluksen pilottikesälukio Utsjoella ensimmäistä kertaa

Ohcejoga Utsjoen Ursan järjestämä pilottikesälukio kokosi tänä kesänä runsaat parikymmentä opiskelijaa pääosin eteläisestä Suomesta. Lukion suosiosta kertoo se, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Muita tieteen ja taiteen kesälukioita yhdistys on järjestänyt menneinä vuosina toistakymmentä, joten kesälukiokokemusta sillä on runsaastikin.

Utsjoella järjestettävä kesälukio on ainutkertainen kokemus, sillä useimmilla opiskelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta Lapista. Tietoa Utsjoen kesälukiosta nuoret olivat saaneet esimerkiksi koulujensa opinto-ohjaajilta ja Internetistä. Tiiviin opetusohjelman ohella opiskelijat retkeilivät iltaohjelmana lähimaastoissa.

Tutustumiskohteina olivat esimerkiksi Utsjoen Ursan ylläpitämään tähtitorni Ailigas-tunturin huipulla sekä lähialueen laavut. Opinto-ohjelmaan kuului myös tutustuminen Turun yliopiston Kevon tutkimusaseman toimintaan. Myös arkisten asioiden hoitaminen pohjoisessa oli uusi kokemus.

Yhdessä ihmeteltiin muun muassa sitä, mistä paikalliset ostavat vaatteensa ja kuinka ehtiä ostoksille, kun kylän ainoa kauppa sulkeutuu ennen kuin illan luennot päättyivät. Myös se pantiin merkille, kuinka pitkästä välimatkasta huolimatta Etelä-Suomesta rikkoutuneen puhelimen tilalle lähetetty uusi puhelin saapui Utsjoelle ällistyttävän nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset ulkopuoliset käyttäjät uudella koululla

– Korona rajoitti meitä niin, että alun perin Kevolle suunniteltu kesälukio siirtyi kirkonkylälle. Pääsimme ensimmäisinä ulkopuolisina käyttäjinä Utsjokisuun uudelle koululle kahden viikon ajaksi, Utsjoen kesälukion rehtori Juhani Harjunharja kertoo.

Hän on ollut alusta lähtien ollut järjestämässä kesälukioita Utsjoelle. Tulevaisuus on hänen mukaansa vielä auki, mutta mukana olevien tahojen kuten Turun yliopiston, Aikavaellus ry:n, Lapin yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion kiinnostus jatkosta on merkittävä.

– Päätös seuraavasta lukiosta tehdään sitten, kun on ensin saatu selvitettyä loppuun esimerkiksi tämän vuoden lukion kustannukset. Mikään pieni ponnistus näinkin suuren kokonaisuuden järjestäminen ei ole, Harjunharja sanoo.

Luonnontieteisiin ja taiteeseen keskittyneen Arktisen aikavaelluksen kesälukion opettajat olivat varsin nimekkäitä, tunnetuin heistä lienee Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori emeritus ja Tuorlan observatorion entinen johtaja Esko Valtaoja .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maailmankaikkeutta sen synnystä nykypäivään esittelevä luontopolku Utsjoella avattiin viime kesänä, jolloin myös Arktisen Aikavaelluksen kesälukio oli tarkoitus järjestään, mutta koronan vuoksi lukio siirrettiin pidettäväksi tänä kesänä. Opiskelijat tutustuivat luontopolkuun ja sen kahdeksaantoista informaatiotauluun kahtena päivänä järjestetyillä vaelluksilla. Näin samalla vaeltajien fyysinen ja psyykkinen kuntokin koheni lomien loppuessa ja koulujen pian käynnistyessä.

Ilmoita asiavirheestä