Hyvinvointi

Tupakantumpit raivostuttavat retkeiljää

Viime kesänä vantaalainen Kari Jylhä oli käynyt Käsivarren Haltilla vaeltamassa. Hän oli ihaillut koko reissun ajan sitä, miten Metsähallitus hoitaa roskien keruun pois maastosta. Kaikilla majoilla ja tuvilla olivat roskien keräyspisteet, eikä maastossa näkynyt merkkiä suuremmista roskista.

– Mutta tupakantumpit! Niitä on joka paikassa. Erämaassakin! Ei siellä tarvinnut karttaakaan, kun seurasi vain tumpeilla merkattuja polkuja. Vaikka olisi miten kova sumukin, niin autiotuvan löytää, kun tumppien määrä eiku kasvaa tuvan lähestyessä, Kari Jylhä kertoo ikävistä havainnoistaan.

– Tosiasia on, että tumpit lisääntyvät huomattavasti tupien lähestyessä. Miksiköhän, pohtii Jylhä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maapallolla joka päivä ihmiset tumppaavat miljardeja tupakoita kadulle, hulevesikaivoihin, metsiin, pihoille ja vesistöihin. Jopa kaksi kolmesosaa tupakoijasta heittää tumpin maahan. Tupakantumpit ovat maailman yleisin roska. Se saattaa näyttää paperilta ja viattomalta, pikku-roskalta, mutta sitä se ei todellisuudessa ole.

Ympäristöön mikromuoviksi

Tupakantumppi eli filtteri on muoviksi luokiteltua materiaalia eli selluloosa-asetaattia. Luontoon joutuessaan se ei hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi. Tupakan filtterin tehtävänä on pysäyttää tupakan myrkyllisiä kemikaaleja. Siihen imeytyy tupakasta tuhansia kemikaaleja kuten muun muassa lyijyä ja arsenikkia, joista osa on suoraan ympäristölle vaarallisia.

Osaksi ruokaketjua

Luontoon päätyessään tumppi hajoaa pieniksi mikromuovihiukkasiksi, jotka taas kuljettavat mukanaan myös näitä myrkyllisiä kemikaaleja. Esimerkiksi kun kalat syövät tupakantumppeja tai hajonneiden tumppien hiukkasia, päätyvät myrkylliset kemikaalit myös ihmisten ruokaketjuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki kun eivät miellä tupakantumppeja roskaksi lainkaan, Jylhä harmittelee.

Jylhän kanssa samassa, autiotuvan pöydässä istuu myös eräs tupakoitsija, joka ei halua kertoa nimeään.

– Olen pyrkinyt aina laittamaan tupakantumppini oikeaan paikkaan, sanoo tupakoitsija.

– Minulla on tapana pitää mukana rasiaa, johon kerään tumpit mukaani, jatkaa tupakoitsija.

Ilmoita asiavirheestä