Ihmiset
Yö Kiilopään Metsähotellissa
Kun lähi-ihmiseni Hertta ehdotti, että lähdetään yöksi Metsähotelliin Kiilopäälle, en tajunnut, mistä on kyse. Hotellin ymmärsin ja metsäkin on minulle selvä juttu, mutta metsähotelli?
Kyseessä oli Suomen Ladun kampanja Nuku yö ulkona. Ideana oli saada ihmiset liikkumaan luonnossa ja asettumaan jopa yöksi ulkosalle. Ajankohdaksi oli valittu 31.8. Se oli Suomen luonnon päivä, jota on juhlistettu elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 lähtien. Tapahtuman järjestäjänä oli Suomen Latu Kiilopää. Ensimmäiset Metsähotelli-tapahtumat olivat vuonna 2016, mutta kuluneena syksynä Kiilopäälle järjestetty oli ensimmäinen tunturiluontoympäristöön sijoittuva massayöpyminen.
Suuren luontojuhlan tuntua
Olin edelliskerran käynyt Kiilopäällä kymmeniä vuosia sitten. Paikka oli silloin hiljainen ja ohitimme sen pysähtymättä: olimme lapsukaisten kanssa menossa eräretkelle. Nyt oli hurja hyörinä menossa. Ruskan kirjavoimassa rinteessä oli telttoja silmänkantamattomiin, ja porukkaa vaelsi kohteelta toiselle.
Tavoitin Urho Kekkosen kansallispuiston komealla honkaportilla kankaanpääläisen pariskunnan, jotka olivat lähdössä viikoksi Luirolle. He olivat juuri portilla punnitsemassa rinkkojensa painoa. Kyselin, olivatko seudut heille tuttuja.
– Kävimme vaelluksella ensimmäisen kerran viisitoista vuotta sitten. Tänne on aina pakko päästä. Muuttaisimme Lappiin vaikka heti, jos se olisi lasten vuoksi mahdollista.
Metsähotellissa yöpyjille oli varattu 400 paikkaa. Osa saapui omine telttoineen, mutta tulijat olivat saaneet varata valmiiksi pystytetyn teltan tai riippumaton. Se oli ylellisyys, joka madalsi Metsähotelliin saapumisen kynnystä – ja oli vieläpä maksutonta. Telttoja oli eri kokoja, 2 – 6 hengen telttoja, ja myös puolijoukkuetelttoja, joista voi varata paikan yhteismajoitukseen. Suomen Ladun oranssipipoiset vapaaehtoiset olivat tapahtuman käytännön järjestäjinä. He olivat pystyttäneet valmiiksi 50 telttaa ja 70 riippumattoa.
Järjestelyistä vastasi Suomen Ladun Oulun Latualueen 40 vapaaehtoista. Taustatyötä oli tehty vuoden verran etukäteen ja nyt viikko Kiilopäällä. Taloudellisen vastuun kantoi Suomen Latu Kiilopää. Kysyin tapahtumapäällikkö Heli Hilliaholta , mistä yöpyjiä oli saapunut.
– Meillä ei ole kartoitusta asuinpaikoista, mutta sormituntumalla on niin, että yöpyjiä on ympäri Suomea ja ulkomailtakin esimerkiksi Kanadasta. On myös lappilaisia, partiolippukunta Inarin Tunturisudet ovat tulleet usean kymmenen hengen voimin.
Huomasin tuttuja kasvoja Sodankylästäkin. Kysyin Hilliaholta, mistä tapahtuma on lähtenyt käyntiin, mikä idea siinä on.
– Jokamiehen oikeudet antavat mahdollisuuden tähän toimintaan. Luonnosta vieraantuneille ihmisille halutaan antaa matalan kynnyksen mahdollisuus luonnossa yöpymiseen. Perheet tulevat tänne yhdessä ja lapsia on isovanhempien kanssa - jotkut tulevat vuosittain yhä uudestaan viettämään yötä ulkona. On palkitsevaa nähdä ihmisten ja erityisesti lasten innostus.
Hengästyttävän monipuolinen ohjelma
Hotelliasumista tapahtuma muistutti siinä, että saimme ohjeet meille varattuun telttaan katokseen pystytetystä respasta. Siitä pystyi myös varaamaan edullisen hotelliaamiaisen. Illalla saatoimme ostaa lättyjä ja pyttipannua suoraan pannulta, oli vaahtokarkkien ja tikkupullan paistamista. Hotelliaamiaisen sai Nuotiokioskista – ja sepä olikin herkullinen: aamupuuro runsaiden mustikoiden kera, sämpylöitä lisukkeineen ja kahvia. Paistoimme itsellemme nuotiolla myös Suomen luonnon päivän virallisen leivonnaisen mustikkapiirakan. Nuotiokioskin läheisyydessä oli tulia, joissa voi laittaa itsekin ruokaa. Jotkut olivat varautuneet laittamaan monen ruokalajin päivällisen ja hyvin se näytti onnistuvan.
Kiinnostavaa ohjelmaa olisi ollut vaikka viikoksi, joskin päivä sujui mukavasti iloista hyörinää katsellessa. Oli patikointiretkiä, joogaa, maastopyöräilyä, saamelaisohjelmaa, geokätköilyä, frisbeegolfia, nuotioruokakurssia ja erilaisia polkuja opastuksen kanssa tai omatoimisesti. Oli jopa Vaelluskirjan lukupiiri, jossa kävin kuuntelemassa tarinoita ja monipuolisesti valittujen teosten esittelyä. Lapsia oli paljon ja heitä oli huomioitu hyvin ohjelmien laadinnassa. Ostimme myös rannekkeet savusaunaan, mutta purouinti jäi minulta seuraavaan kertaan.
Tarppi ja tentsile
Tällainen hyvin suunniteltu ja kunnolla markkinoitu tapahtuma, jota Nuku yö ulkona on, on hyvä alusta tuoda esille alan uutuuksia ulkoilmaelämästä ja retkeilystä kiinnostuneille ihmisille. Tutustuin sellaisiin minulle uusiin juttuihin kuin tarppiin ja tentsileen. Kyselemällä selkisi, että tarppi on eräänlainen laavukangas, joka tulee mukaan, jos haluaa yöpyä riippumatolla. Se on suoja sadetta, tuulta ja liiallista auringonpaistetta vastaan. Tentsilestä oli näytekappale esillä. Se oli vahvoihin puihin kiinnitetty ilmassa leijuva teltta, johon pääsi sisälle tikkaita pitkin keskellä olevasta aukosta. Google määritteli, että se on puumajoite eli ”riippumatto, joka halusi olla teltta”. Paikalla sai tutustua myös tavallisempiin retkeilytarvikkeisiin ja kokeilla esimerkiksi ajelua paksurenkaisilla pyörillä.
Tapahtuma Nuku yö ulkona oli yllätyksellinen ja antoisa. Suosittelen sitä erityisesti niille, jotka haluaisivat kokeilla yöpymistä ulkona, mutta kokevat sen jotenkin pelottavaksi. Minusta tapahtuma oli turvallinen ja talkoolaisten ystävällisyys ja avuliaisuus ansaitsevat kiitosta. Uskon, että Suomen Ladun syntysanat lausunut professori Lauri ”Tahko” Pihkala hymyilee pilvenreunalla tyytyväisenä katsellessaan Metsähotellien toimintaa.