Hyvinvointi

Vuotson Maja jatkaa samaa toimintaa kuin 70 vuotta sitten

Jouko ja Eeva-Liisa Vainioranta ovat pyörittäneet Vuotson Majaa lähemmäs viisi vuotta. Pariskunta on viihtynyt paikkakunnalla ja puuhailu majatalon parissa on ollut mieluisaa.

– Joskus työ vain on sellaista, että nukkuminen jää vähille. Varsinkin kesällä, kun keski-eurooppalaiset tulevat ja hehän eivät ymmärrä, että täällä on kesälläkin valoisaa läpi yön. Siellä saattaa keskellä yötä olla joku soittelemassa ovikelloa, naureskelee talonisäntä Jouko Vainioranta.

Vainiorantojen mielestä majatalon pitämisessä on parasta kohdata erilaisia ihmisiä erilaisista maista.

– Varsinkin aamiaispöytä on sellainen, missä ihmiset viihtyvät ja innostuvat juttelemaan keskenään muiden talon asukkaiden kanssa tai sitten meidän kanssa, Eeva-Liisa kertoo.

– Minä puhun ulkomaalaisten kanssa yleensä tuota finengelskaa, naureskelee Jouko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vieraita ympäri maailmaa

Keski-eurooppalaiset ovat matkailijoita, jotka eivät halua mitään ohjelmallisia aktiviteettejä. He haluavat enemmän kulkea itsenäisesti luonnossa.

– Aasialaiset ovat taas sellaisia, että heille pitää olla minuuttiaikataulu ja he haluavat kokea sekä nähdä paljon.

Talvisin Vuotson Majalla on paljon samoja asiakkaita kun Kakslauttasen Eiramolla. Yhteiset vieraat ovat Vuotsossa muutaman päivän, josta yleensä jatkavat Kakslauttaseen kokemaan yöpymisen igluissa.

Viiden vuoden aikana Vuotson Majalla on ehtinyt käydä porukkaa ympäri maailmaa. Suurin osa asiakkaista on yhden yön majoittujia. Vainiorannat laskeskelevat, että 60 eri kansalaisuutta on painanut päänsä tyynyyn Vuotson Majalla heidän olemassaolonsa aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on käynyt yhdeksästä eri Aasian maasta vieraita;  Etelä-Korea, Taiwan, Japani, Kiina, Hong Kong, Indonesia, Malesia, Singapore ja Thaimaa, laskeskelee Jouko.

– Tänä vuonna uutena maana meillä kävi vieraita Argentiinassa, lisää Eeva-Liisa.

Myös Vainorannat ovat huomanneet, kuinka matkailu on kasvanut huomattavasti. Nykyään enemmissä määrin ulkomaalaiset varaavat yöpaikkansa netin kautta.

Pienryhmille ihanteellinen etappi

Vuotson Majassa on toistakymmentä petipaikkaa. Pihasta löytyy myös asuntovaunuille paikat ja campingalue. Lisäksi Majan yhteydessä on erillinen majoitusrakennus Nattastupa, joka soveltuu erinomaisesti pienryhmille esimerkiksi leirikouluille taikka rippikoululaisille. Nattastuvasta löytyy ainakin toistakymmentä petipaikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nattastupaa mahtuu yöpymään parisen kymmentä ihmistä. Nattastuvalla on oma keittiö, joka mahdollistaa koulujen oman ruoanlaiton.

Pihalta löytyy tulistelupaikat, joissa koululaiset voivat viettää illalla aikaa makkaraa paistaen. Lisäksi Majalla on viihtyisä ulkosauna.

– Vuotsosta käsin on helppo saavuttaa monia tutustumisen arvoisia kohteita. Tankavaarassa voi tutustua kultahistoriaan ja siellä pääsee kaivamaan kultaakin. Sompion luonnonpuisto Nattasineen on lähellä. Sompiojärvellä voi käydä tulistelemassa ja kiikaroimassa lintutornissa lintuja. Metsässä ja Vuotson kanavan rannassa on mukava käydä kävelemässä.

– Myös Saariselkä on niin lähellä, että siellä voi koululaisten kanssa käydä vaikka keilaamassa.

Muitakin palveluita samassa kylässä

Vainiorannat iloitsevat, kun naapuritaloon tuli myös vuosi sitten toimintaa. PoroBaari avasi ovensa entisen Vuotson Porokylän kiinteistöön.

– Meidän talon asukkaat saattavat kävellä illalla oluelle ja pitsalle. Moni ajaa illalla ruokailemaan myös Tankavaaran Kultakylään.

Kylältä löytyy myös matkamuistomyymälä Sompion Lahja ja Koru maantien takaa.

Vuotson Maja juhlii tänä vuonna juhlavuottaan, sillä Vuotson Maja avasi ensimmäisen kerran ovensa 70 vuotta sitten. Rakennuksella on pitkä ja värikäs historia takanaan. Jouko ja Eeva-Liisa Vainioranta aikovat järjestää syksymmällä 70-vuotiaalle Vuotson Majalle juhlallisen muistelutilaisuuden, josta he tiedottavat myöhemmin.

Ilmoita asiavirheestä