Paikallisuutiset
Urkkipuiston uutisia, Kekkospuiston kuulumisia
Tätä juttua kirjoittaessani toukokuun puolivälissä näyttää siltä, että kevät etenee rauhallisesti. Sää on kohtalaisen viileä, lumet sulavat hitaasti eikä suurtulvia ole odotettavissa. Urho Kekkosen kansallispuistossa pohjoinen luonto herää maltilla valoisaan kevääseen ja kesään.
Touko-kesäkuussa syntyvät poronvasat kasvavat vauhdilla. Keväällä kaikkialla maastossa kuuluu linnunlaulua, kukerrusta, vihellystä ja kaikenlaista liruttelua, kun paikkalinnut ja muuttolinnut ovat pesänrakennuspuuhissa. Kesää kohti siis mennään. Myös kansallis-puiston maastohenkilökunta valmistautuu kesän rakennuspuuhiin maamme toiseksi suosituimmassa kansallispuistossa. Kesä on parasta aikaa kansallispuiston palveluvarustuksen korjaus- ja kunnostustöille.
Rautulammen päivätupa tuhoutui tulipalossa
Maaliskuussa saimme kuulla ikävän uutisen, kun Rautulammen päivätupa oli palanut maan tasalle. Se oli keskeinen tupa Saariselän–Kiilopään alueella. Palaneen tuvan tilalle ei ole luvassa vielä tulevana kesänä uutta taukopaikkaa. Väliaikainen laavu kauniin, erämaisen Rautulammen rannalle pyritään saamaan seuraavalle hiihtosesongille.
Remontin vuoksi Muorravaarakan tupa ja kammi pois retkeilykäytöstä 10.-16.6.2019
UK-kansallispuistossa, Muorravaarakkajoen varrella sijaitsevat autio-/varaustupa sekä varauskammi ovat pois retkeilijöiden käytöstä kesäkuussa viikon 24 ajan. Tuona aikana tuvalle tehdään kattoremontti. Muorravaarakan vuokrakammi toimii remontin tekijöiden työmaa-asuntona, joten myös kammi on pois retkeilykäytöstä tuon viikon. Kansallispuiston luontovalvojat saavat remonttiin apua innokkailta talkoolaisilta, joiden promoottorina toimii Jouni Ohtamaa.
Vellinsärpimällä remontoidaan heinäkuun alussa
Vellinsärpimän päivätuvalla tehdään kattoremonttia 1.-12.7. Samassa yhteydessä korjataan myös kaksi Vellinsärpimän reitin siltaa. Kattoremontissa ja siltojen uusimisessa on mukana Pidä Lappi Siistinä ry:n talkoolaisia.
Aittajärven kahluuvaijeri on poistettu kokonaan käytöstä
Suomujoella, Aittajärven kahluupaikalla on ollut usean vuoden ajan aina kesäisin joen yli viritetty kahluuvaijeri. Vaijeria ei enää tänä kesänä aseteta paikoilleen, vaan se on poistettu kokonaan käytöstä. Joen ylityspaikka on edelleen samassa paikassa ja kesän alussa suotuisa kahluureitti merkitään joen pohjaan värillisillä ”kivillä” joen ylityksen helpottamiseksi. Paras kahluureitti ei mene viivasuoraan joen yli, vaan hieman koukaten. Kokeneille retkeilijöille tuo reitti on varmasti tuttu; kahluureitin syvimmät kohdat ovat joen törmien lähistöllä ja matalin kohta on keskellä jokea, saaren kohdalla.
Palovanganojan silta puretaan
Kuluvan kesän aikana Palovangajoen silta on purettu pois. Palovanganojan kartalle merkitty kahluupaikka löytyy entisestä sillasta noin 150-250m ylävirtaan, mutta muitakin ylityspaikkoja toki retkeilijät käyttävät. Normaali vedenkorkeus em. kahluupaikalla on alle polven.