Paikallisuutiset

Poliisi oikaisee virheellisiä käsityksiä

Susi tappoi metsästyskoiran Inarissa lokakuussa, mutta ei ole purrut ihmistä

Poliisi on selvittänyt tapahtumia, joissa oli väitetty suden käyneen ihmisen kimppuun ja tappaneen metsästyskoiran.

– Tällainen riski on kuitenkin aina olemassa, kun metsästyskoirat liikkuvat vapaana, poliisi toteaa.

Poliisin mukaan elokuussa koira on purrut retkeilijää ja tämän koiraa. Lokakuussa susi on tappanut metsästyskoiran. Kumpikaan tapahtuma ei aiheuta poliisille toimenpiteitä.

Ihmistä kohti hyökänneistä koiraeläimistä ei ole tullut Sarmitunturin alueelta muita ilmoituksia.

Virheellisiä käsityksiä

Inarin poliisille ilmoitettiin 27.10.2020 ihmisen ja suden kohtaamisista Inarissa Sarmitunturin erämaa-alueella elo- ja lokakuussa. Ilmoituksen teki henkilö, joka ei ollut osallisena kyseisissä tapauksissa, vaan oli saanut tietää niistä välikäsien kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapaukset ovat herättäneet keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa ja poliisi haluaa nyt oikaista muutamia virheellisiä käsityksiä asiasta.

Elokuun osalta ilmoitettiin kahdesta eri tapauksesta, joilla oli väliä muutama päivä. Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä kerrottiin olleen susi ja toisessa niin sanottu villi- tai irtokoira. Molemmissa tapauksissa oli kyse tilanteesta, jossa susi tai irtokoira oli käynyt retkeilijän mukana olleen koiran kimppuun.

Retkeilijä oli mennyt tilanteeseen väliin, jolloin koiran kimppuun käynyt eläin oli purrut retkeilijää. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapauksesta on kerrottu siten, että susi olisi purrut ihmistä.

Retkeilijän mukaan ei ollut susi

Poliisi on ollut yhteydessä kyseiseen retkeilijään. Hän pitää havaintojensa perusteella varmana, että häntä ja hänen koiraansa purrut eläin ei ollut susi, vaan niin sanottu villi- tai irtokoira. Hän kertoi, että tarina on jossain vaiheessa muun muassa sosiaalisessa mediassa muuttunut siten, että kyseessä olisi ollut susi. Hänelle ja koiralle oli aiheutunut puremista vain lieviä vammoja. Retkeilijän koira oli ollut tilanteessa kytkettynä. Irtokoira oli poistunut paikalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi pitää retkeilijän kertomuksen perusteella erittäin todennäköisenä, että molemmat ilmoitetut elokuun tapaukset liittyvät samaan tilanteeseen.

Kyseessä ovat niin sanotut päällekkäiset ilmoitukset, jotka ovat tulleet poliisille eri reittejä. Poliisilla ei myöskään ole syytä epäillä retkeilijän näkemystä siitä, mikä eläin häntä oli purrut.

Susi tappoi metsästyskoiran

Lokakuun tapauksessa oli kyse tilanteesta, jossa susi oli tappanut metsästyskoiran metsästystilanteessa. Inarin kunnan maataloussihteeri oli vastaanottanut ilmoituksen koiranomistajalta. Maataloussihteeri oli käynyt tarkastamassa koiran ja todennut sen suden tappamaksi.

Poliisin näkemys tapahtumista on, että elokuussa koira on purrut retkeilijää ja tämän koiraa ja lokakuussa susi on tappanut metsästyskoiran. Kumpikaan tapahtuma ei aiheuta poliisille toimenpiteitä. Ihmistä kohti hyökänneistä koiraeläimistä ei ole tullut Sarmitunturin alueelta muita ilmoituksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmoita hyökkäyksestä Hätäkeskukseen

– Metsästyskoiran joutuminen suden tappamaksi on tietenkin erittäin valitettava tapahtuma. Tällainen riski on kuitenkin aina olemassa, kun metsästyskoirat liikkuvat vapaana. Tämän hetken tietojen perusteella kyseessä on erämaa-alueella sattunut yksittäistapaus, josta ei ole aiheutunut vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle, eikä huomattavaa vahinkoa omaisuudelle. Kyseinen susiyksilö on ollut ihmisarka. Edellytyksiä poliisin määräykselle suden lopettamisesta ei siis ole. Mikäli susi aiheuttaa lisää omaisuusvahinkoja tappamalla esimerkiksi koti- tai tuotantoeläimiä, suden lopettaminen voi tulla kyseeseen pääsääntöisesti Suomen Riistakeskuksen päätöksellä silloin, kun poikkeusluvan kriteerit täyttyvät, poliisi toteaa.

Havainnot ihmistä kohti hyökkäävistä koiraeläimistä tai taajama-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä liikkuvista suurpedoista voi ilmoittaa Hätäkeskukseen.

Ilmoita asiavirheestä