Hyvinvointi
Retkeilijä, muista tämä: Jokaisen velvollisuus ottaa muut huomioon retkeilytuvissa, retkeilijät ovat nostaneet esiin sosiaalisessa mediassa kokemuksia retkillä kohdatuista pelottavista tilanteista ja häirinnästä
Tuvissa ei saa käyttää häiritsevästi alkoholia ja muitakin tuvan sääntöjä pitää noudattaa, Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa.
Kansallispuistojen käyntimäärien trendi on ollut kasvava, ja kiinnostus kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla sijaitseviin tupiinkin on lisääntynyt. Suosituimmat vuokrattavat tuvat valtion suojelualueilla sijaitsevat Lapissa.
Viime viikkoina retkeilijät ovat nostaneet esiin sosiaalisessa mediassa kokemuksia retkillä kohdatuista pelottavista tilanteista ja häirinnästä.
Toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole missään tilanteessa sallittua
– Toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole missään tilanteessa sallittua. Tuvissa on säännöt, joiden noudattaminen on paras tapa ottaa huomioon myös muut retkeilijät, asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.
Luontopalvelut saa hyvin vähän palautetta häiriökäyttäytymisestä tuvissa.
– Säännöllisesti kuitenkin muistuttelemme perusasioista: tupa pitää jättää siistiksi, tuhkat siivota pesästä, tupaan ei saa jättää ruokia tai vesiä asioihin seisomaan. Usein kävijöillä on hankaluuksia myös kaasuliesien käytön kanssa, Karinen jatkaa.
Suosituimmat varattavat tuvat sijaitsevat Lapissa, sauna houkuttelee Luirojärvelle
Seitsemän Suomen suosituinta varaustupaa kansallispuistoissa tai erämaa-alueilla sijaitsevat Lapissa.
Käyttäjien suosikkeja varattavista tuvista ovat esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa sijaitsevat Hannukuru, Nammalakuru ja Sioskuru. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen suosituin, mikä näkyy myös tupavarauksissa.
Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevat suositut Luirojärven ja Suomunruoktun varaustuvat.
– Luirojärven tupien suosio johtuu kahdesta asiasta: suurin osa vaeltajista suunnittelee vaelluksensa reitin Luirojärven kautta ja sauna houkuttelee. Saunan lämmitystä suositellaan vasta illansuuhun ja paikan päältä löytyvät ohjeet saunavuoroihin. Niitä kannattaa noudattaa, jotta kaikki pääsevät ajallaan nauttimaan saunasta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista muistuttaa.
Suomunruoktun varaustupa on puolestaan yhden, kahden yön vaelluksia tekevien suosiossa.
– Retkeilijät haluavat yöksi kansallispuistoon, mutta aikaa tai taitoja lähteä kauemmas vaellukselle ei välttämättä vielä ole, Tuovinen jatkaa.
Vastaa kyselyyn autiotuvista
Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja Suomessa ja vastaa myös monen vuokratuvan ja ilmaisen autiotuvan ylläpidosta.
Luontopalvelujen ylläpidossa on yhteensä noin 440 tupaa, joista noin 270 sijaitsee Lapissa.
Metsähallituksen Luontopalvelut kerää parhaillaan käyttäjien mielipiteitä siitä, mitä tietoja tuvista pitäisi löytyä Luontoon.fi -palvelusta.
Tällä hetkellä tuvista löytyy esimerkiksi tupien sijaintitiedot, tiedot tuvan varustuksesta ja makuupaikoista sekä tieto siitä, saako tupaan ottaa mukaan koiran vai ei. Tupasivuilta löytyy myös tieto, jos tuvassa on joku asia rikki tai koko tupa on käyttökiellossa. Kyselyssä voi kertoa myös kokemuksia tupien ja muun majoituksen käytöstä luontoretkillä .