Paikallisuutiset

Rap-artisti pohtii ilmastonmuutoksen aikakauden asenteita

Kaamasmukkalainen, 34 -vuotias Ailu Valle on pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi esiintyvä rap-artisti. Vallen tyylissä yhdistyy kantaaottava sanoma, teknisyys ja tunne. Valle kiinnostui räpistä yläasteella, kun löysät housut ja räppimerkit levisivät myös pohjoisen perukoille ja joskus vuoden 2006 paikkeilla hän alkoi räpätä englanniksi ja suomeksi.

– Saamen kieli löytyi luonnostaan, kun oma perspektiivi rupesi loksahtelemaan paikoilleen ja räpistä löytyi oma uoma protestina länsimaisen kulttuurin luontoa tuhoavalle suunnalle, Ailu Valle kertoo.

Sen lisäksi pohjoissaame on Vallelle sydämen ja tunteiden tulkki, hänen sielunsa kieli.

Valle on keikkaillut vuodesta 2008 lähtien aktiivisesti mm. Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Kanadassa ja USA:ssa. Nyt Valle julkaisi kolmannen albuminsa ”Viidon sieiddit”, digitaalisissa suoratoistopalveluissa. Albumi on osa Koneen Säätiön rahoittamaa tieteellis-taiteellista “Viidon sieiddit - Saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet” -projektia, jonka muut jäsenet ovat Lapin Yliopiston professorit Jarno ja Sanna Valkonen , sekä taiteilijat Marja Helander ja Stina Aletta Aikio . Itse albumia on tukenut myös Taike.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Albumilla ”Viidon sieiddit” eli “Laajentuneet Seidat” Valle pohtii ilmastonmuutoksen aikakauden asenteita ja luontosuhdetta syvän filosofisella otteella; keinoinaan joiku ja spoken word sekä pohjoissaamen-, suomen- ja englanninkielinen rap. Albumilla on 11 äänimaisemaa, jotka on tuottanut ja säveltänyt kanadansaamelainen viulisti Raquel Rawn , sekä yhdeksän rap-kappaletta, jotka on tuottanut luulajansaamelainen 169, Grönlannin inuiitti Uyarakq ja oululaiset Tatu A ja Tumma . Valtaosa kappaleista on rakennettu utsjokelaisen Niilo Rasmuksen keräämien luontosamplejen ympärille. Albumilla kuullaan myös Niillas Holmbergin joikua ja Neeta Jääskön livđea.

Äänimaisemat ovat äänimaailmaltaan kokeellisia, rap-kappaleet puolestaan moderneja ja trap-vivahteisia. Luontosamplet tuovat kuulijan lähemmäs luontoa ja pohtimaan omaa luontosuhdetta. Valle käsittelee aiheita mm. eläin- ja lintusymbolien kautta. Aikaisemmista albumeistaan poiketen Valle on sisällyttänyt albumille pohjoissaamenkielisten kappaleiden lisäksi yhden suomenkielisen ja englanninkielisen kappaleen niiden sanoman yleismaailmallisuuden vuoksi. Vinyyli julkaistaan myöhemmin Suomen ainoan saamelaismusiikkia julkaisevan Tuupa Recordsin kautta.

Ilmoita asiavirheestä