Paikallisuutiset

Porokolarien määrä kasvaa loppuvuotta kohti

Porokolareita sattuu vuosittain 3500-4500 kolarin välillä. Suurin osa porokolareista tapahtuu loppuvuodesta. Syksyllä ja talvella porokolarien määrään vaikuttaa vahvasti sää ja luonnonolosuhteet; kuten valoisuus ja tienpinnan liukkaus. Nämä vaikuttavat kuljettajan kykyyn havainnoida ympäristöään sekä hallita ajoneuvoa. Luonnon olosuhteet vaikuttavat myös poron käyttäytymiseen.

– Viime vuosi oli poroille erityisen ankara. Huono sienisyksy ja tavallista aikaisempi lumipeite saivat porot vaeltamaan poikkeuksellisesti. Porojen levottomuus näkyi myös porokolarien määrässä. Viime vuonna pelkästään elo-marraskuun aikana sattui 2582 porokolaria. Samaan aikaan Porokello -sovelluksen varoittajat tekivät ennätykselliset 120 611 näköhavaintoon perustuvaa porovaroitusta, kertoo Porokellon viestintäpäällikkö Eliisa Lintula .

Porokello sai uuden riskialue -varoituksen

Porokello on lisännyt sovellukseen uuden varoituksen, joka hyödyntää porokolarihistoriaa. Uusi riskialue -varoitus perustuu ajankohtaiseen tietoon tapahtuneista porokolareista.

Porokellossa porokolareiden kehittymistä on seurattu tiiviisti vuodesta 2011 alkaen. On nähtävillä, että porokolarit tapahtuvat usein samoilla tieosuuksilla. Uusi varoitus ilmoittaa käyttäjälle, että alueella on tapahtunut viimeisen kolmen viikon aikana useampia porokolareita. Näillä alueilla on poikkeuksellisen korkea porokolarin riski.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme saaneet uudesta riskialue -varoituksesta paljon positiivista palautetta ja se koetaan hyödylliseksi. Sodankylästä lähdettäessä pahimmat porokolarin riskialueet löytyvät toistuvasti Sodankylä - Kittilä väliltä, Vuotso–Saariselkä tieosuudella sekä Saariselän tuntumasta. Pohjoisempana Inari-Pokka tieosuudelta löytyy myös selkeä alue, jossa porokolarin riski on erityisen suuri. Näistä riskialueista ilmainen Porokello -sovellus ilmoittaa, kun riskiaika on kaikkein suurin ja sovelluksen käyttäjä saapuu kyseiselle tieosuudelle. Riskialueet muuttuvat porokolaripaikkojen mukaan, Lintula kertoo.

Riskialue-varoitus toimii perinteisen porovaroituksen rinnalla. Perinteinen porovaroitus perustuu käyttäjien näköhavaintoihin teiden läheisyydessä olevista poroista. Varoitusten ansiosta kuljettaja ehtii hiljentämään vauhtia ja ennakoimaan vaaratilanteet paremmin.

Poroista varoittaa jo yli 8000 rekisteröitynyttä varoittajaa

Porokellon ensimmäiset varoitukset annettiin vuonna 2016. Ensin mukana olivat vain ammattiautoilijat. Tämän jälkeen Porokello on jalkautettu kaikkien autoilijoiden apuvälineeksi liikenteessä.

Kesän 2019 jälkeen jokaisella sovelluksen käyttäjällä on mahdollisuus rekisteröityä varoittajaksi ja tehdä porovaroituksia. Tällä hetkellä Porokellolla on yli 8000 rekisteröitynyttä porovaroittajaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lataa ilmainen Porokello, varoita ja saa varoituksia

Porokello -sovellus on ilmainen ja saatavilla kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Käynnistämällä Porokellon ennen ajoa, varoitukset tulevat automaattisesti puhelimeen.

Sovellus on helppokäyttöinen, eikä se häiritse ajoa. Rekisteröitymällä Porokello -sovelluksen valikon kautta saa oikeuden antaa porovaroituksia nähdessään poron tiellä tai sen lähettyvillä. Näin jokainen pystyy osaltaan vaikuttamaan meidän kaikkien turvallisuuteen yhteisellä tiellä.

POROKELLO

Ilmainen älypuhelinsovellus, joka on saatavilla puhelimen sovelluskaupasta

Latausmäärä: yli 100 000

Yli 8 000 rekisteröitynyttä varoittajaa

Varoittaa suuresta porokolaririskistä

Varoitukset annetaan näköhavaintoihin perustuen

Porovaroittajaksi voi rekisteröityä sovelluksen valikon kautta

Porovaroitus on voimassa ½ tuntia 750 metrin säteellä havaintopaikasta

Riskialuevaroitus kertoo, että alueella on ajettu useita porokolareita viimeisen 3vk aikana

Annettuja porovaroituksia vuodesta 2016 alkaen yli 620 000 kpl

Voittanut mm. Poliisin vuoden liikenneturvallisuuspalkinnon sekä SKAL ry:n Kuljetuskuutio -palkinnon

Porokellon omistaa Kemijärveläinen Paikkatieto Online Oy ja sen toiminnan mahdollistaa Pohjola Vakuutus.

Ilmoita asiavirheestä