Paikallisuutiset
Pohjois-Sodankylän Matkailuyhdistyksessä puhalletaan yhteen hiileen
Ollaan saatu hyvä henki päälle ja tekemisen meininki, kertoo puheenjohtaja Marko Touru.
Vaikka yhdistys on vasta reilun vuoden ikäinen, idea Pohjois-Sodankylän alueen yritysten tiiviimmästä yhteistyöstä heräsi jo pari vuotta sitten Helsingissä Matkamessuilla.
— Aloimme miettiä, että löytyisikö alueelta yhteistyöhalukkuutta tai tarvetta yhteistyölle. Kun matkailijavirtaa menee nelostietä ohi koko ajan, niin koetaan, että ollaan vähän paitsiossa, Touru kertoo.
Nuoren yhdistyksen toiminta on ollut alusta alkaen vireää. Heti alussa jäsenet tulivat siihen tulokseen, että tärkein kaikkia yhdistävä tekijä oli ympäröivä luonto ja sen tarjoamat aktiviteettimahdollisuudet.
Toiminta alkoikin matkailualueen kehittämisellä ja näkyvimmin markkinointia on tehty Visit Sompio -verkkosivujen kautta.
— Siellä kerrotaan enemmän tästä matkailualueesta, nähtävyyksistä ja kohteista. Siellä on myös kaikilla mukana olevilla yrityksillä oma osio, mistä matkailijat löytävät yritysten tarjoamat palvelut kootusti, Touru sanoo.
Seuraavaksi suunnitteilla on verkkokaupan perustaminen Visit Sompio -sivustolle, minkä kautta matkailijat voisivat jo etukäteen ostaa tai varata jäsenyritysten tarjoamia tuotteita ja palveluja.
Positiivinen vastaanotto
Pohjois-Sodankylän Matkailu ry perustettiin ELY-hankkeen avulla. Koko Pohjois-Sodankylän matkailun kehittämiseen tähtäävä hanke sisälsi myös yhdistyksen visuaalisen ilmeen suunnittelun sekä paikallisten yritysten kansainvälistymiskoulutusta.
Heti perustamisvaiheessa yhdistykseen liittyi 13 jäsentä. Tourun mukaan tälle vuodelle tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärää ja saada mukaan ainakin kymmenkunta uutta yritystä tai yhdistystä.
— Näyttää kyllä hyvälle, ollaan saatu positiivinen vastaanotto ja mielenkiintoa on ollut, hän kertoo.
Yhdistyksen jäsenet hyötyvät jäsenyydestään monin tavoin. Ensimmäisenä vuonna matkailuyhdistys osallistui Visit Finlandin järjestämään Akatemia-koulutukseen, jonka tavoitteena oli löytää jokaisen yrityksen heikkoudet ja vahvuudet, auttaa ideoiden tuotteistamisessa sekä löytää se jokaiselle luontaisin ”tapa toimia”.
— Ja tietenkin, kun oltiin siellä yhdessä, niin syntyi sitä yhteistyötä, keskustelua ja tutustumista. Ja mikä tärkeintä, hyvä luottamus yrittäjien kesken, Touru kertoo.
Sodankylän kunta tukee yhdistyksen toimintaa rahallisesti vuosittain. Kunnan tuen lisäksi budjetti muodostuu jäsen- ja liittymismaksuista. Tekemistä olisi paljon, mutta toimintaa on ollut pakko suunnitella kauaskantoisesti ja tietysti budjetin rajoissa.
— Tällä hetkellä keskitymme ja kohdennamme varoja aluemarkkinointiin, jotta saataisiin ihmiset kiinnostumaan alueesta ja sitä kautta yritysten palveluista.
Tiivistä yhteistyötä
Alueen yrityksillä oli ollut jonkin verran yhteistyötä jo ennen yhdistyksen perustamista. Nyt se on kuitenkin monin verroin tiiviimpää.
— Matkailualueen sisällä yritykset tarjoavat tietysti omia palveluitaan, mutta myös myyvät toisten palveluita. Sillä lailla saadaan sitä monipuolisuutta, Touru kertoo.
Matkailijoita pyritään houkuttelemaan alueelle monipuolisen luontomatkailun avulla. Kesäaikaan tarjolla on muun muassa kalastusta, opastettuja retkiä Pyhä-Nattasille sekä kanootinvuokrausta Tankajoella. Syksylle on jo suunnitteilla ruskaretkiä sekä mahdollisesti myös pienimuotoista metsästystä.
Tulevaisuudessa palveluja halutaan tuotteistaa pidemmälle ja tarjota esimerkiksi viikon mittaisia valmismatkoja niille, jotka haluavat kokea luontoelämyksen lähialueella, turvallisesti ja helposti.
Touru uskoo, että matkailuyhdistys voi tuoda alueelle kaivatun piristysruiskeen.
— Meidän etuna on se, että kaikki alueen yritykset ovat suhteellisen pieniä ja yrittäjät ovat itse paikan päällä. Tämä ei ole sellaista hotellityyppistä vaan enemmänkin kotimajoitusta. Sitä ihmiset hakevat.
Taigafestival Kultakylässä
Yksi näkyvimmistä Pohjois-Sodankylän alueen yritysten yhteistyömuodoista on erilaisten tapahtumien järjestäminen. Yksi kesän isoimmista musiikkitapahtumista on kesäkuun toisena viikonloppuna järjestettävä Taigafestival, joka tuo musiikin ystävät Kultakylään.
Jo viidennen kerran järjestettävillä festivaaleilla on tarjolla on eksoottinen kattaus saamelais- ja alkuperäiskansojen musiikkia. Lavalle nousevat muun muassa Eero Magga, norjalainen bändi Isák sekä grönlantilainen DJ Uyarakq, joka heittää yhteiskeikan DJ Matti Aikion kanssa. Bändit aloittavat lauantaina 9.6. kello 21.00. Liput ennakkoon 15 € ja ovelta 20 €.
Lauantain päiväohjelmassa on tuttuun tapaan perheille suunnattu Lasten Lauantai, joka tarjoaa viihtyisää ajankulua koko perheelle. Ohjelmassa on muun muassa musikaalityöpaja ja suopunginheittokilpailu. Päivätapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.
Lisätietoja www.taigafestival.fi