Ajankohtaista
Pesimärauhan aikaan kaikki lintulajit ovat rauhoitettuja
Lintujen pesintä on lailla suojattu pesänrakennuksesta alkaen aina siihen saakka, että poikaset lähtevät pesästä.
Jos mielii estää lintujen pesimisen ihmisen kannalta epäsopivassa paikassa, on toimittava ennaltaehkäisevästi.
Pesänrakennus ja pesiminen on linnuille vuoden tärkein toimi. Suurin osa Suomen linnuista pesii huhtikuun puolivälin ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Pesimäaikana kaikki linnut ovat rauhoitettuja, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.
Lintujen pesiä suojelevat sekä luonnonsuojelulaki että EU:n lintudirektiivi. Tämä tarkoittaa, että lintujen, niiden pesien, munien ja poikasten tahallinen häiritseminen on kiellettyä. Pesään ei saa kajota vain siksi, että se on ihmisen mielestä väärässä paikassa.
Ohjaa linnut sopivammille pesintäpaikoille
Koska rakenteilla olevaan linnunpesään kajoaminen on pesimärauhan nojalla kiellettyä, kannattaa toimia ennaltaehkäisevästi, jos mielii estää lintujen pesimisen epäsopivaan paikkaan.
Katolta kannattaa lumien lähdettyä siivota pois roskat, sammalet ja mahdolliset aiemmat linnunpesät, jotta pesämateriaalia ei katolla ole houkuttelevasti tarjolla.
Pidä ympäristösi siistinä, huolehdi jätehuollosta ja sulje roska-astiat tiiviisti. Etenkin pesäpaikkaa kartoittavia lokkeja houkuttavat lähiympäristöstä löytyvät helpot ruuansaantimahdollisuudet.
Lähtökohtaisesti linnut etsivät pesäpaikakseen suojaisaa ja rauhallista sopukkaa – aivan pesän lähistöllä liikkuvat ihmiset eivät ole siivekkäiden mieleen. Pihalla kannattaakin liikuskella ahkerasti, jos mielii lintujen suuntaavaan pesänrakennusmateriaaliensa kanssa toisaalle.
Sama pätee myös rakennusten kattoihin: mitä useammin ja epäsäännöllisemmin katolla liikutaan, sitä epäsopivampi paikka se on linnun mielestä pesän perustamiselle. Katolla kannattaa piipahtaa myös yöllä, sillä nopean toiminnan lintu on saattanut rauhallisen yön aikana laittaa pesänrakennuksen jo hyvään vauhtiin. Muista asialliset putoamissuojavarusteet!
Katolle viritetty pressu voi tehdä katon pinnasta linnulle epämukavan liukkaan, sillä pesän perustaminen vaatii tarttumapintaa. Varmista, ettei pressu irtoa tuulessa.
Tarjolla on myös erilaisia mekaanisia esteitä, pelotteita ja äänikarkottimia. Parhaiten tehoavat yleensä liikkuvat karkotteet, vaikkapa tuulessa lepattavat, värikkäät nauhat.
Ymmärrä poikasiaan suojelevaa emolintua
Aivan ihmisasutuksen läheisyyteen, esimerkiksi talon katolle, perustettu lintukoti saattaa aiheuttaa hygienia- ja meluhaittoja ja joskus jopa aineellisia vahinkoja. Useimmiten ihmisille koituu kuitenkin harmia poikasiaan suojelevasta lintuemosta. Etenkin lokit ja varikset saattavat puolustaa jälkikasvuaan hyökkäilemällä kiukkuisesti liian lähelle tulevaa ihmistä kohti.
Jos joutuu emolinnun hyökkäilyn kohteeksi, kannattaa yksinkertaisesti poistua paikalta. Lintu pysyttelee poikastensa lähellä eikä suinkaan halua jahdata ihmisiä pitkin maita ja mantuja.
Muista myös jättää yksin kyyhöttävä linnunpoikanen rauhaan. Sen emo on todennäköisesti lähettyvillä, vaikka sitä ei juuri sillä hetkellä näkyisikään. Linnunpoikasia voi kuitenkin siirtää varovasti pienen matkaa, jos poikaset ovat suoranaisessa vaarassa, esimerkiksi keskellä ajorataa.