Paikallisuutiset

Paikallisturvallisuutta vahvistetaan Pohjoinen 2/2021 -paikallispuolustusharjoituksessa Lapissa ja Kainuussa

Pohjois-Suomessa toimivat Puolustusvoimien joukot ja eri viranomaiset jatkavat yhteistyön syventämistä paikallispuolustuksen tehtävissä 4.-10.9.2021 Lapissa ja Kainuussa järjestettävässä Pohjoinen 2/2021 -paikallispuolustusharjoituksessa.

Harjoituskokonaisuuden johtaa Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja eversti Jukka Kotilehto . Yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumista harjoitellaan Maavoimien paikallispuolustusharjoituksissa kaksi kertaa vuodessa koko maan kattavasti.

Harjoitukseen liittyy Lapin aluehallintoviraston ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämän Pohjoinen 21 -valmiusharjoituksen toiminnallinen vaihe.

Näkyy Kaamasen alueella

Lapissa Kaamanen-Sodankylä-Rovaniemi alueella harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 510 henkilöä ja 90 ajoneuvoa. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Lapin rajavartiostosta, Lapin poliisilaitoksesta, Lapin pelastuslaitoksesta, Lapin sairaanhoitopiiristä ja Lapin aluehallintovirastosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa harjoitus näkyy Kaamasen alueella 6.-9.9., alueella harjoittelee Jääkäriprikaatin ja Lapin rajavartioston joukkoja. Harjoitukseen liittyy myös Lapin lennoston lentotoimintaa. Lisäksi joukot harjoittelevat Rovajärven harjoitusalueella sekä Sodankylän ja Rovaniemen varuskunnassa.

Kainuun alueella harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 900 henkilöä ja 90 ajoneuvoa. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Kajaanin kaupungista, Kainuun pelastuslaitoksesta, Kainuun rajavartiostosta, Oulun poliisilaitoksesta, Pohjois-Pohjanmaan ELY:sta, Kainuun SOTE:sta ja Finaviasta.

POHJOINEN21-valmiusharjoitus huipentuu toiminnalliseen vaiheeseen

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen POHJOINEN21-valmiusharjoituksen toiminnallinen osuus alkaa 7.9. Nelipäiväinen harjoitus keskittyy Lapissa siihen, miten vastata informaatiovaikuttamiseen sekä evakuointien toteuttamiseen eri tilanteissa. Tavoitteena on selvittää, miten hyvät valmiudet viranomaisilla on vastata informaatiovaikuttamiseen sekä siirtää väestö ripeästi turvaan vaaralliselta alueelta.

– Informaatiovaikuttaminen eri tasoilla ja muodoissaan on jo osa arkipäivää, on tärkeää suunnitella, varautua ja harjoitella, miten siihen vastataan jos sellaisen kohteeksi joudumme. Evakuointeja toteutetaan normaaliolojen onnettomuuksissa sekä laajimmillaan poikkeusoloissa valmiuslain toimivaltuuksin. Tässä harjoituksessa painopiste on yhteisessä suunnittelussa ja toimintamallien päivittämisessä, kertoo pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu Lapin aluehallintovirastosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmiusharjoitukseen osallistuu kaikki Lapin alueen kunnat sekä laaja joukko alueviranomaisia ja -toimijoita. POHJOINEN21 sovitetaan yhteen samalla viikolla järjestettävän puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitus PAPU2/21 kanssa.

Lapissa toiminnallisessa vaiheessa harjoitellaan myös varautumista informaatiovaikuttamiseen. Sotilasprofessori (evp) Mika Hyytiäinen on suunnitellut valmiusharjoitukseen infopelin, jossa ihmisiin yritetään vaikuttaa väärällä tiedolla. Pelissä testataan, miten lappilaiset viranomaiset vastaavat informaatiovaikuttamiseen paikallisella sekä alueellisella tasolla.

– Väestönsuojelu on herkkä aihe, koska se viittaa sodankäyntiin. Syitä vastaaville evakuoinneille ja suojautumiselle voi kuitenkin olla muitakin. Onko kyse sodan valmistelusta, miten asia koskee kansalaisia ja yrityksiä sekä miten muuttaa pelko toiminnaksi ovat asioita, joita käymme ohjatusti läpi. Informaatio ei ole erillistä eikä oma sotansa, se sidotaan harjoituksessa osaksi hybridin kokonaisuutta, toteaa hybridivaikuttamiseen perehtynyt Mika Hyytiäinen.

Ilmoita asiavirheestä