Mehtäjärvet eivät raskineet luopua Petronellasta

Ivalolainen Saara Mehtäjärvi perusti Saariselälle Ravintola Petronellan 31 vuotta sitten. Siihen aikaan hänen toinen poikansa Esa Mehtäjärvi toimi Petronellassa keittiömestarina. Esa kävi aikoinaan Rovaniemellä Tapio Soinnun ja Eero Korhosen opissa kolmevuotisen kokkikoulun ja erikoistui sen jälkeen keittiömestariksi.

– Ensimmäisenä keväänä valmistumisesta tulin Teerenpesän keittiöön, samana vuonna kun Teerenpesä avattiin, Esa muistelee.

Kun Petronella avattiin vuonna 1989 Esa houkutteli silloin jo hyvän kaverinsa Antti Hietasen Petronellaan talveksi töihin.

– Antti kävi Petronellassa töissä muutaman talven ja lähti sitten etelään.

Minusta ei tarjoilijaa tule

Esa ja Anne-Mari tapasivat 30 vuotta sitten Saariselällä. Kokkolalainen Anne-Mari on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja toimi 12 vuotta leikkaussalin hoitajana. Opiskellessaan Anne-Mari elätti itsensä pitkään pizzeria- ja ravintola-alan hommilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sanoin aina, ettei tarjoilijaa minusta ikinä tuu, enkä pohjoisemmaksi muuta, mutta täältä minä löysin sitten itseni, Ylä-Lapista tarjoilemasta. Ei koskaan kannata sanoa, ei koskaan, Anne-Mari muistuttaa hymyillen.

Aikanaan Saariselällä asuessaan Anne-Mari teki keikkaa myös Ivalon terveyskeskuksessa. Hän on aina ollut luonteeltaan asiakaspalvelija.

– Molemmissa töissä sekä sairaanhoitajana että tarjoilijana pääsee sitä toteuttamaan.

Kokkolasta käsin liian kaukana

Mehtäjärvet pyörittivät sekä Petronellaa että Pakkasukkoa, jotka molemmat olivat Saariselän kuuluja ravintoloita. Esa ja Anne-Mari saivat lapsia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä vaiheessa, kun lapset lähtivät kouluun, päätimme, ettei heidän tarvitse lähteä kouluun täältä Saariselän kinoksen kyljestä.

Perhe päätti muuttaa Kokkolaan. Sieltä käsin Esa operoi Petronellaa vielä kolmisen vuotta. Hän kävi Petronellassa vain sesonkien aikaan.

–Sitten alkoi tuntumaan, että Petronella on Kokkolasta käsin liian kaukana. Yhteydet eivät vain toimineet, eikä se ollut enää toimiva yhtälö, Esa kertoo.

Mehtäjärvet ehtivät perustaa jo Kokkolaankin yhden ravintolan. Samassa pariskunta mietti, että olisiko nyt aika myydä Petronella pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Antin kanssa puhuin Petronellan myynnistä ja tarjosimme ravintolaa suoraan hänelle. Antti pyysi minua kumppanikseen ja se yhtälö tuntui hyvältä.

Niinpä Mehtäjärvet jäivät kumppaneiksi Antti ja Virpi Hietaselle , jotka tarttuivat Ravintola Petronellan kauhan varteen.

Ravintoloita tarpeeseen ja kysyntään

Sillä välin kun Hietaset hyppäsivät Petronellan puikkoihin, Mehtäjärvet perustivat ravintoloita Turkuun, Lahteen ja Kokkolaan.

– Kaikki ruokapaikat ovat olleet erilaisia ja ne ovat olleet sen ajan tuotoksia sillä ajatuksella, että millaisilla markkinoilla ollaan ja minkälaista mihinkin kaupunkiin tarvitaan. Esimerkiksi Turussa asuessamme meillä oli Halikossa suuri 350 henkilön ravintola Wiurilan kartanon tiloissa. Kartano toi oman leimansa siihen ravintolaan, Anne-Mari kuvailee.

Lahteen Mehtäjärvet perustivat ravintolat nimeltään Roux ja Popot, yhdessä kumppaneiden Antti ja Virpi Hietasen sekä Sami ja Kati Häkkisen kanssa, jotka löytyvät samaisen kaupungin katukuvasta vielä tänä päivänäkin.

– Roux on korkeatasoinen ruokaravintola, jota ei meidän mielestä silloin Lahdessa vielä ollut.

– Kokkolan ravintola oli vuonna 1832 rakennettu porvaristalo vanhassa kaupungissa. Ja siinä me ollaan taas mukana.

Hevosharrastus vei Tanskaan

Esa ja Anne-Mari perheineen asui Turussa kahdeksan vuotta, jonka jälkeen he muuttivat Kööpenhaminaan. Perheen Lilli -tytön hevosharrastus vei koko Mehtavärven perheen Tanskaan. Lilli kilpaili EM-joukkuessa hevosurheilun parissa.

– Lähdimme saattamaan nuorimmaista lasta kotoa pois. Lilli käy siellä nyt viimeistä vuotta IB-lukiota yksikseen, Anne-Mari kertoo haikeana.

– Samalla lähettiin viettämään taukoa ravintolamaailmasta, kun Esa möi Roux-ravintolan osakkeet pois. Mutta ei Esa osanut pitää taukoa kuin puolivuotta, jonka jälkeen hän lähti perustamaan Kokkolaan jälleen uutta ravintolaa. Myöhemmin myös Kokkolan vanha ravintola tuli mukaan kuvioihin.

Esa ja Anne-Mari ovat työskennellet aina yhdessä ravintolamaailmassa ja he viihtyvät yhdessä.

– Meillä ei ole koskaan ollut ongelmaa työskennellä yhdessä, vaan päinvastoin.

Keittiömestarina Esa tekee ruokaa myös kotona ollessaan. Kun taas Anne-Mari hoitaa ruohonleikkushommat ja kantaa puut pirttiin.

Anne-Mari ja Esa ovat elämänmyönteinen ja ikinuorekas pariskunta.

– Me asumme Lapissa ja täällä pakkasessa liha pysyy kunnossa, Esa vitseilee.

– Meidän vanhin lapsi on jo 28-vuotias juuri valmistunut juristi. Toinen valmis ekonomi ja kolmas on siellä IB-lukiossa. Joten nyt oli helppo siirtyä osittain tänne.

Nuoret arvostavat laadukasta ruokaa

Kaupungeissa tämän päivän nuoret käyttävät paljon ravintolapalveluita. Nuoret haluavat rentoa kokemusta, mutta kuitenkin laatua.

– Ja nuoret tietävät myös paljon viineistä.

– Enää ei pärjää, jos ravintoloista tehdään vain hienoja ja kalliita. Niiden aika on jo ohi, Mehtäjärvet sanovat.

– Michelin ravintoloita on muuttunut maailmallakin bistroiksi. Ravintoloiden kuuluu olla hiukan rennompia kuin aikaisemmin. Ravintoloissa käynti ei ole enää sellaista pönötystä. Se on ollut iso muutos.

Mehtäjärvien mielestä Saariselällä on mukavaa ja erilaista työskennellä kuin kaupunkien ravintoloissa, joista heillä on kokemusta.

– Tällä käy niin monen monta kansakuntaa. Asiakkaita tulee ympäri maailmaa ja se on mukavaa.

– Petronella on iltaravintola, eikä ole päiväsaikaan auki. Petronellassa lähdetään siitä ajatuksesta, että meillä on hienot ja puhtaat Lapin raaka-aineet, joita haluamme tarjoilla. He, jotka tulee Lappiin, haluavat myös kokeilla niitä.

Ravintola Petronellan yksi suosituin pääraaka-aine on riekonrinta. Riekonrintaa on löytynyt Petronellan listoilta yli 30 vuotta ja tulee löytymään jatkossakin.

Säilyneet samanlaisina katukuvassa

Kaikki ravintolat, joita Mehtäjärvet ovat olleet perustamassa ja luomassa, ovat olemassa edelleen lähes samalla ilmeellä. Kokkolan vanhan kaupungin ravintola uudistettiin vastikään ihan täysin. Myös Saariselän vanha, kunnon Petronella on ollut samannäköinen lähemmäs kymmenen vuotta.

– Eikä sitä ole tarkoitus hirveästi muuttaakaan.

Petronella ravintola tuli Kokkolan ravintoloiden yhtiöiden kolmanneksi ravintolaksi.

– Esa myi tällä kädellä ja osti tällä kädellä, nauraa Anne-Mari.

–  Meinasimme myydä tämän ulkopuolisille, mutta mulla tuli kesällä sellainen mieli, että en minä tästä vielä halua luopuakaan, Esa kertoo.

– Tartuimme vain nyt tilaisuuteen. Annoin kaksi vaihtoehtoa, ostan tämän vanhalle firmalleni yksin tai me ostetaan se sille Kokkolalaiselle firmalle, jossa meillä on kumppanina rautainen ammattilainen Henna Somero . Anne-Mari ja Henna saivat päättää kummin tehdään ja molemmat halusivat, että otetaan tämä kolmanneksi ravintolaksi, Esa jatkaa.

Tule sellaisena kuin olet

Ruskasesongin ajan Mehtäjärvet olivat pyörittämässä Petronellaa yhdessä Virpin ja Antin kanssa. Pariskunnilla on paljon yhteistä historiaa takana. Heillä on ollut jopa tuplahäätkin Petronellassa. Lisäksi Mehtäjärven lapset ovat ristitty Petronellan tunnelmallisessa salissa.

Paluu Saariselälle on ollut Mehtäjärvien mieleen.

– Täällä on paljon "entisiä" nuoria Ivalosta, jotka ovat palanneet Saariselälle. Sekä erityisen mukava on, kun veljeni Juha on myös yrittäjänä Saariselällä Javri-hotellissa.

–  On hauskaa nähdä entisiä kavereita ja nähdä millainen maantiekartta on tullut kenenkin kasvoille, Anne-Mari nauraa.

– Lappilaiset ihmiset ovat aina olleet rehtejä ja mukavia.

– Ja Petronellaan saa tulla sellaisena kuin olet. Tänne saa tulla toppahousut jalassa, muistuttaa Esa.

"Mehtäjärvien mielestä Saariselällä on mukavaa ja erilaista työskennellä kuin kaupunkien ravintoloissa, joista heillä on kokemusta."
Ilmoita asiavirheestä