Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Vuotso

Matkailijat ja mökkiläiset Vuotson kaupalle tärkeä asiakaskunta

Heinäkuun lopulla Vuotson kaupalla valmistaudutaan vuoden kiireisimpään viikkoon.

– Sesonkiviikkohan se on, kun samaan aikaan sattuu kiihkein hilla-aika ja Tankavaaran kullanhuuhdonnan SM-kisat, Vuotson kauppias Juha Sieppi sanoo. Hän pyörittää Vuotson K-kaupaa yhdessä puolisonsa Raija Muukan kanssa. Kesäksi kaupalle on palkattu Sari Kivistö .

– Meillä on yksi tyttö, 11-vuotias, joka on pyörinyt kaupalla ihan pienestä pitäen. Hetalta hoituvat jo hyvin monet kaupan työt. Tietyissä asioissa joutuu pyytämään apua. Silloin kassalta kuuuluu: äitii, myyjältä loppu ikä! Raija Muukka nauraa.

Sastamalasta Vuotsoon

Siepin mukaan työntekijää kaupalle on ollut välillä vaikea löytää. Sari Kivistö muutti puolisonsa kanssa kolme vuotta sitten Sastamalasta Purnumukkaan ja sieltä reilu vuosi sitten Vuotsoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kesällä 2016 polkupyöräilimme mieheni kanssa Pyhätunturilta Utsjoelle. Vuotson kohdalla ihastelimme tätä ihanaa pientä kylää ja nyt asumme täällä. Kaipuu tänne pohjoiseen oli pidemmän aikaa ollut kova. Olen kotoisin Kemijärveltä. Hyvin olemme sopeutuneet tänne, Sari kertoo.

Talvella Sari oli porotilalla työssä. Aikaisemmin hän on työskennellyt lähihoitajana.

– Aivan uusia asioitahan nämä ovat minulle, mutta hyvin olen oppinut, Sari sanoo kassaa naputellessaan.

Kun Sari saatiin kaupalle kesätyöhön, Raija pääsi ensimmäistä kertaa useampaan vuoteen kolmen viikon kesälomalle. Lomakohteena oli kotiseutu Lappeenrannassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siepit aloittivat kaupanpidon 1972

Juha Siepin vanhemmat aloittivat kaupanpidon Vuotson majalla vuonna 1972. Nykyisessä kiinteistössä aloitettiin 1976. Kiinteistöä on remontoitu useaan kertaan.

– Mie aloin kauppiaaksi vuonna 2007. Se on se perinne, isä aloitti kauppiaana mettäsavotoilla. Kyllä mulle oli selvää jatkaa tässä työssä. Sodankylässä olen käynyt kauppakoulun, Juha Sieppi kertoo.

Aiemmin Vuotsossa on ollut useampikin kauppa. Yksi kauppakiinteistö on palanut.

– Kauppa on tärkeä kyläläisille. Tänne poromiehet kokoontuu aamuisin erotus- ja vasanmerkkuuaikaan suunnittelemaan päivän ajohommat. Kahvikupin ääressä mietitään minne tänään suunnistetaan. Myös yksinasuville kyläläisille tämä on oiva paikka saada juttuseuraa. Mökkiläiset ja matkailijat ovat tosi tärkeä lisä kaupan kannalta. Myös kalastajat ja muut ohikulkijat pysähtyy kaupalla hakemassa evästä ja polttoainetta. Usein matkailijat kyselevät vielä tietä Nattasille ja muitakin neuvoja ja teiden kuntoa. Ihan mahotontahan se nyt on tuo Pyhä-Nattasille meno nykyään! Matkailijat hakevat pääasiassa makkaraa, leipää, maitoa ja polttoainetta. Eihän niistä isoja katteita jää, mutta sen verran, että kauppa kannattaa pitää auki. Itse toimin myös poronhoitajana ja osa perheen tuloista tulee poronlihan myynnistä. Vuotsolaisille on turha yrittää myydä esimerkiksi jauhelihaa; jos neljä pakettia pannaan myyntiin, niistä menee ehkä yksi tai saattavat jäädä myymättäkin. Täällä syödään poronlihaa, Juha Sieppi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupalla tapaa tuttuja

Vuotson kaupalla tekee ostoksiaan Sompio-seuran puheenjohtaja Asta Valkonen , joka on tullut kesän viettoon kotipaikkaansa.

– Tässä kaupalla on mukava pyörähtää, kun näkee samalla kyläläisiä, vanhoja tuttuja ja serkkuja. Syyskuussa Kiiskismarkkinoiden aikaan meitä sompioseuralaisia kokoontuu tänne enemmänkin, Asta sanoo.

Hän muistelee aikaa, kun hän kävi koulua Vuotson kylässä.

– Sehän tuntui siltä, että koululaisia oli ihan mahottomasti, kun taksit kuskasivat oppilaista Sompion kylistä, Korvasesta ja muualta. Osa meistä asui Vuotson koulun asuntolassa. Kouluaikaisia kavereita on mukava nähdä, Asta toteaa.

Vuotson kaupalla toimii myös pieni kahvila, jonka asiakkaat vaihtavat kuulumisiaan kaupan pihapöydissä. Pihaparlamentin mielipiteet kaupan pihamaalla räkkäsuojaa hakevista poroista jakaantuvat. Matkailijoita tokka kiinnostaa toisinaan ruuhkaksi asti.

– Kyllä ne matkailijoita pysäyttävät, mikä saa helposti autojonon syntymään tuohon kylän kohdalle, kauppias Juha Sieppi toteaa.

– Sanon ohikulkijoille, jotka ihmettelee kesyjä poroja, että pojat tulee meidän kanssa aamuvuoroon ja lähtee illalla kaupan sulkeuduttua, Sari toteaa.

Kaikkia kyläläisiä porojen ulosteet ja virtsan haju eivät miellytä. Aikaisemmin porot pitivät majaansa Porokylän pihamaalla.

– Tänne ne siirtyivät, kun bensan myynti Porokylässä loppui, Sieppi sanoo.

Ilmoita asiavirheestä