Hyvinvointi

Luulammella pääsee herkuttelemaan munkkikahveilla myös kesäaikaan

Kahvila on kesäsesonkina auki joka päivä heinäkuun alusta syyskuun loppuun. Maksuvälineenä toimii käteinen.

Kun Kirsi Leppälä kävi ensimmäistä kertaa tutustumassa Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevaan ja uutta yrittäjää etsivään Luulammen kahvilaan, hän tiesi oitis olevansa oikeassa paikassa.

– En ollut ikinä ajanut kelkalla tai ollut tunturissa tai erämaassa, mutta tämä tuntui heti oikealta, hän kuvailee.

Elettiin loppuvuotta 2019, mutta ei ehtinyt kulua kuin muutama kuukausi, kun Kirsi jo avasi kahvilan kevätkauteen helmikuussa 2020. Reilun kuukauden kuluttua koronapandemian vuoksi julistettiin poikkeustila ja kahvila joutui sulkemaan ovensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirsi ei kuitenkaan antanut maailmanlaajuisen pandemian lannistaa itseään. Kun rajoitukset purettiin, kahvila avasi jälleen ovensa ja kesä osoittautui myös UK-puistossa hyväksi matkailukesäksi, kun suomalaiset matkailijat ”löysivät” Lapin.

Myös tänä vuonna kahvila on auki heinäkuusta aina syyskuun loppuun asti.

– Olemme yksityinen yritys, ja tässä Metsähallituksen vuokralaisena. Metsähallitus määrittää, milloin kahvila voi olla auki, Kirsi selittää.

Kevätsesonkina kahvila palvelee asiakkaitaan tammikuusta huhtikuun loppuun. Touko- ja kesäkuun ajan vietetään ansaittua vapaata. Niinä kuukausina, kun kahvila ei ole auki, rakennus toimii päivätupana. Muina aikoina päivätuvan virkaa toimittaa viime kesänä alueelle valmistunut kota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskellä ei mitään

Luulammen kahvila sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kiilopäältä. Laanilasta matkaa kahvilalle tulee noin 12 kilometriä. Kahvilan ohi kulkee monipuolinen reitistö, kesällä patikoijille ja pyöräilijöille, talvella hiihtäjille.

Huolto tapahtuu kesällä mönkijällä ja talvella moottorikelkalla.

– Tuomme kaiken tänne itse, jopa juomaveden, koska lähistöllä ei ole elintarvikeviranomaisen hyväksymää lähdettä, Kirsi kertoo.

Kahvila sijaitsee myös niin kaukana erämaassa, että puhelin- tai nettiyhteydet eivät toimi. Se tarkoittaa, että esimerkiksi maksuvälineenä käy pelkästään käteinen, koska kortinlukulaite tarvitsee toimiakseen verkkoyhteyden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luulammen kahvilassa voi kahvittelun lisäksi nauttia joka päivä keittolounasta, ja viikonloppuisin tehdään vielä isompi kattaus.

– Teemme kaikki ruuat itse paikan päällä tuoreista raaka-aineista. Meillä on ollut esimerkiksi loimulohta, savustettua lohta, perunapaistosta, valkosipuliperunoita ja viime viikonloppuna kokeilimme hampurilaisateriaa, mistä asiakkaat tykkäsivät, Kirsi kertoo.

Ateriaan kuuluu lisäksi ruokajuoma, kahvi tai tee sekä lapsille jäätelö. Kokkina kahvilalla työskentelee Kirsin avopuoliso, Kolarista kotoisin oleva ammattikokki Sami Kylmämaa .

Luulammen kahvila toivottaa myös ryhmät tervetulleiksi, mutta varaukset toivotaan mieluusti etukäteen, jotta ruoka-annoksia on varmasti riittävästi.

– Partiolaisryhmä halusi munkkikahvit, mutta munkkeja oli jäljellä vain 17 ja partiolaisia oli 27. Loppujen lopuksi laitoin munkit puoliksi, jotta jokaiselle riitti, Kirsi nauraa.

Epätietoisuutta asiakkaiden keskuudessa on aiheuttanut tämän vuoden painetusta kartasta löytyvät tiedot, joiden mukaan kahvila ei olisi kesäaikaan auki. Tieto on kuitenkin virheellinen.

– Tämä on aiheuttanut jonkin verran mielipahaa asiakkaissa sekä hankaloittanut meidän toimintaamme. Toivotamme kuitenkin kaikki tervetulleiksi Luulammelle myös kesäaikaan! Kirsi päättää.

Ilmoita asiavirheestä