Paikallisuutiset

Kielajoki lähiympäristöineen on jokaisen kalastajan unelma

Virallisesti Inarin kunnan puolella, mutta vain reilun 30 kilometrin päässä Karigasniemestä sijaitseva Giellajohka tarjoaa vierailleen majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi monipuoliset kalastusmahdollisuudet. Kalastusreissulle voi poiketa vaikka ohi kulkiessa, sillä meiltä löytyvät kaikki tarvittavat luvat ja välineet, Anita Järvelin, yksi perheyrityksen omistajista kertoo.

Kaamasesta Karigasniemen suuntaan matkaava palkitaan silmiä hivelevän hienoilla näkymillä. Kumpuilevan tien molemmin puolin aukeaa laaja erämaamaisema ja vasemmalla puolen horisonttiin kohoaa Muotkatunturien jono. Viimeistään tässä vaiheessa matkailija huomaa saapuneensa todelliseen Lappiin.

Noin puolivälissä matkaa kohti Karigasniemeä sijaitsee Giellajohka. Mökkimajoitusta ja ravintolapalveluita tarjoava lomakylä on kesäisin monen kalastajan ja metsästäjän vuotuinen vierailukohde. Heidän lisäkseen myös vaeltajat ovat löytäneet erämaan reunamilla ja Kevon vaellusreitin läheisyydessä sijaitsevat palvelut.

Uudet omistajat

Perheyrityksen tasavertaiset osakkaat, Anita Järvelin sekä hänen lapsensa Jouni ja Anni ovat kaikki intohimoisia kalastajia ja luonnossa liikkujia. Kun mahdollisuus Giellajohkan ostamiseen tarjoutui muutama vuosi sitten, he päättivät kokeilla onneaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jouni löysi Giellajohkan yrityspörssistä ja soitti siitä minulle. Ensiksi katsoin kartalta, että eihän noin kaukana voi selviytyä, Anita Järvelin nauraa.

Tuohon aikaan hänellä oli vakituinen työ etelässä ja arki oli asettunut tuttuihin uomiinsa. Silti paikka kiinnosti niin paljon, että sitä oli tultava katsomaan ja lopulta tehtiin myös ostopäätös.

– Pakkohan tämä kortti oli katsoa, muuten sitä olisi ikänsä katunut!

Elämä erämaan keskellä on osoittautunut odotettua sosiaalisemmaksi. Ystävät ja sukulaiset käyvät säännöllisesti kylässä, ja matkailijoiden lisäksi myös paikalliset ovat ottaneet paikan omakseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iltaisin Giellajohkan ravintolassa käy vilkas puheensorina.

– Lapissa kaikilla on paljon tekemistä, koska täällä pitää selviytyä myös talvella, mutta kenelläkään ei ole kiire. Se on ihme juttu. Ihmiset eivät myöskään ole turhan tärkeitä, vaan on ihan sama, missä asemassa olet tai mitä kouluja olet käynyt, se ei ole keskusteluissa tärkeintä. Tärkeämpää on se, tuliko sieltä järveltä kalaa, Järvelin tuumailee.

Kalastajan keidas

Giellajohkan ohitse virtaava Kielajoki on mainio kalastusjoki. Pääasiassa joesta nousee taimenta ja harjusta, mutta myös siikaa ja haukea. Myös läheisestä Aksujärvestä saa monipuolisesti kalaa, kuten todella isoja haukia, Järvelin paljastaa.

Joelle sekä järvelle järjestetäänkin päivänmittaisia kalastussafareita ja tänä kesänä ohjelmassa on uutuutena yön yli kestäviä kalastus- ja vaellusretkiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meiltä löytyy kaikki kalastuksessa tai vaelluksella tarvittava kumisaappaista lähtien. Ohi kulkiessa kannattaakin pysähtyä ja kysyä safareista, vaikka omia varusteita ei olisi tullutkaan mukaan.

Hyviksi havaittuja ottipaikkoja ei myöskään salailla, vaan Giellajohkasta annetaan mielellään vinkkejä hyvistä kalastuspaikoista. Myös veneitä on mahdollista vuokrata, jos rannalta kalastukseen haluaa vaihtelua.

Entä jos kalastus ei nappaa?

Kalojen narraaminen ei ole ainoa asia, miten Giellajohkassa on mahdollista saada aika kulumaan. Ympärillä aukeava helppokulkuinen erämaa on loistava vaelluskohde, kunhan osaa kartan ja kompassin käytön. Varsinaisia merkittyjä reittejä ei nimittäin Kevon reitin lisäksi ole.

– Maasto on helppokulkuista, siellä menee paljon polkuja ja tulistelupaikkoja sekä polttopuuta löytyy hyvin. Vettäkään ei tarvitse kantaa mukana, koska sitä voi juoda suoraan joesta ja jopa järvestä, Järvelin kuvailee.

Kevon reitille lähteville Giellajohkasta löytyy kyyti Sulaojalle tai Kenesjärvelle sekä auton siirtopalvelu reitin loppupäähän.

Heinäkuun lopussa alkavaan marjastusaikaan Giellajohkassa järjestetään marjastusretkiä. Lähiympäristöstä löytyy paljon hyviä marjapaikkoja ja kerätty saalis on mahdollista saada mukaan, sillä marjat voidaan keittää hilloksi tai pakastaa.

– Täällä ei pihtailla omia marjapaikkoja, vaan neuvomme myös, jos joku haluaa lähteä omin päin. Syksyllä täältä löytyy myös valtavia herkkutatteja ja jostain syystä niissä ei ole ollenkaan matoja. Erilaisia rouskuja löytyy myös paljon.

Lopuksi Järvelin muistuttaa, että Giellajohkaan on lupa tulla myös vain olemaan. Rantamökeissä kuuluu ainoastaan joen kohina ja päiväsaikaan sääsketkään eivät juuri kiusaa, kun tuntureilta käy pieni tuulenvire.

Giellajohkan ohitse virtaava Kielajoki on mainio kalastusjoki. Pääasiassa joesta nousee taimenta ja harjusta, mutta myös siikaa ja haukea.

Giellajohka palvelee kesällä:

Kesäkaudella 10.6. alkaen päivittäin 8:00-21:00.

Buffet-aamiainen tarjolla joka päivä heinä-elokuussa 8:00-11:00, ravintolan keittiö avoinna iltaisin kello 21:00 asti. Sekä majoittujille että ohikulkijoille.

Ravintolassa anniskeluoikeudet.

Eri kokoisissa mökeissä yhteensä 30 vuodepaikkaa, telttailualue, 11 sähköpaikkaa karavaanareille sekä huoltotilat ja kemiallisen vessan tyhjennysmahdollisuus.

Ilmoita asiavirheestä